מהמטבח של אמו המרוקאית, לקסמי המזרח הרחוק, ועוצמתה של אוסטרליה, השף אלון לפינסקי, שכיכב במסעדות הנחשבות בישראל וגם בעולם, עושה קסמים עם האוכל הוייטנאמי, תתכוננו להתאהב
האוכל הוייטנאמי נחשב מקורי, מאוזן ובריא ומשלב תרבות אכילה המתכתבת עם חמשת היסודות: חריף, חמוץ, מר, מלוח ומתוק.
לפינסקי למד בישול מקצועי בבית ספר WAI באוסטרליה, עבד במטבחי השפים הגדולים של ישראל, ובשנים האחרונות הוא עומד בראש המותג "Vietnami". עסק המתמקד במטבח הויטנאמי ומעניק חוויה מפתיעה ורעננה בקייטרינג לכל אירוע בסדנאות וארוחות גורמה במטבח שלו בכפר מונש.
כי בינינו, מי לא אוהב להתרגש מקולינריה ממחזות אקזוטיים חדשה ומפתיעה, קולינריה וייטנאמית בועטת, היא הטרנד המסקרן כיום.
איך הגעת לאוכל הוייטנאמי?
"מאז ומתמיד נמשכתי אל המטבחים של דרום מזרח אסיה, והתשוקה שלי אליהם הלכה והתעצמה עם השנים. לפני כשבע שנים נחשפתי למטבח הווייטנאמי האדיר, לאחר מספר חודשים בהם נגעתי במטבח המיוחד הזה בכל דרך: קראתי, בישלתי, אכלתי, נסעתי, שאלתי וחקרתי – התאהבתי. פשוט התאהבתי והחלטתי להעמיק בו, להתמסר אליו, ולהקדיש את כל כולי על מנת להביא אותו ולהכיר אותו אל חובבי האוכל באשר הם."
"לא התחלתי אגב מהאוכל של מזרח אסיה, בתחילת הדרך דווקא אהבתי את מטבחי העילית המוקפדים ה Find dyning. למדתי 3 שנים באוסטרליה, במסלול ניהול ושף, בבי"ס נחשב לקולינריה בשם William Angliss Institute שמגיעים אליו מכל העולם. בהמשך עבדתי ב"כתית", "המטבח של ראמה" ועוד מסעדות עלית ישראליות ובחו"ל כולל במסעדות מישלן בספרד בין היתר במסעדה המפורסמת KIKE DE KOSTA ועוד אבל בסוף הבנתי שהאהבה האמתית שלי נמצאת במזרח, ובאופן ספציפי יותר במטבח הווייטנאמי".
לאינסטגרם של Vietnami להזמנת אירועים 0527281655
מה מיוחד במטבח הווייטנאמי?
"בוייטנאם האוכל הוא התרבות, הוא לא חלק מהתרבות. מאחר וויטנאם גדולה, לכל אזור יש מטבח קצת שונה. בהאנוי למשל, יש המון אוכל רחוב והוא שונה ממה שתמצא בהוצ'ימין או במרכז. בסוף הוא מטבח אסיאתי, אבל שונה ממה שמכירים למשל בתאילנד או מקומות אחרים במזרח. הוא צבעוני, כולל מנעד טעמים של מתוק, חמוץ, חריף ומלוח, הכול מתקיים יחד, אבל בטעמים עדינים והרמוניים.
הוא מתאים גם לילדים והוא יודע גם לבעוט כשצריך. המטבח הויטנאמי הוא מאד בריא, הוא עשיר בעשבי תיבול, ירקות וחומרי גלם עונתיים וטריים שאת חלקם הגדול ניתן למצוא בשנים האחרונות בשווקים מסוימים גם בארץ. מטבח שמתכתב בצורה נהדרת גם עם עולם הטבעונות והצמחונות".
אתה נוסע לווייטנאם אחת לכמה זמן כדי להרגיש את הדופק מקרוב.
"נכון, כשהבנתי שאני רוצה להתמקד במטבח הווייטנאמי פניתי לשף אהרוני וביקשתי ממנו המלצות למסע הקולינרי שאני רוצה לעשות. הוא הפנה אותי ליונתן גלובמן שהוא הבעלים של חברת תיירות בשם 'שביל הדרקון' שחיבר אותי לשותפים שלו בויטנאם.
דרכם הגעתי לכל מיני מקומות שהם לא המקומות הסטנדרטיים שאליהם מגיעים התיירים, אלא אלו שמי שבאמת מבין באוכל צריך להגיע. ככה הגעתי להאנוי זו העיר שממנה אני שואב השראה לאוכל שלי, יש שם הרבה אוכל רחוב מקומי, וייטנאם גדולה ויש בה הרבה סגנונות בישול ואני נהנה בכל פעם לסייר, לטעום וללמוד מהשפים המקומיים. "
איך זה שיש כל כך מעט מסעדות ווייטנאמיות בישראל?
"בסופו של דבר ווייטנאם היא מדינה קומוניסטית, לא הרבה ישראלים ביקרו שם לאורך השנים כמו שפקדו את תאילנד לדוגמה. אבל בשביל זה אני כאן כדי להביא להם את החוויה. הייתי במטבחים של השפים הגדולים באירופה, הייתי באוסטרליה, ופתאום מצאתי את "האס" המושלם. המקום שמשלב בין הפתעה וריגוש לקולינריה ברמה גבוהה שמשלבת גם בריאות מושלמת."
כדי לטעום את האוכל הווייטנאמי תוכלו לעשות זאת באמצעות עגלת אירוח ייחודית ומלאת שיק בהשראת הרחוב הווייטנאמי, שמנגיש את המטבח באירועים, השקות, ירידי אוכל וערבי שף.
לאינסטגרם של Vietnami להזמנת אירועים 0527281655
מה כוללת החוויה אצלך?
"תלוי באיזו דרך את רוצה להכיר את האוכל הוייטנאמי: עגלת האירוח שלנו "וייטנאמי" מתאימה לאירועים גדולים יותר, כמו אירועי חברה, מסיבות, חגיגה של חתונה או בר מצווה. אפשר לבחור גריל אסיאתי שמכינים במקום. שיפודים עם מרינדות הסלטים טריים, יש עמדת בופה גדולה עם צלחות אישיות לכל לקוח. "
איך זה עובד באירועים?
"אני מקבל פרופיל אירוע. שואל וחוקר ובודק עם הלקוח מה מהות האירוע, מה חוגגים? מי האורחים? בהתאם לזה אני בונה את התפריט, אני מביא את האותנטיות של ווייטנאם וחשוב לי שיכירו את המטבח הזה גם כאן. מצד שני אני בוחר גם בתפריט שהקהל יתאהב בו. "
"אפשר ליהנות מהמנות גם בחלל האירוח צמוד למטבח שלי בכפר מונש. זה מרחב מאוד בוטיקי, מעוצב להפליא, מלא שיק ואווירה. יש מספר פעמים בחודש ארוחת טעימות, סדנאות או חגיגות קטנות. ושם אני שם דגש על מנות גורמה מדהימות. זו ארוחה אינטימית לעד 14 אנשים לאנשים פרטיים או סדנאות."
בסוף, הישראלים מצביעים ברגליים ובחיך ואוהבים את החידוש.
"מאוד.. יש רעב תרתי משמע לחידושים וגיוון, ואנשים רוצים לאירוע שלהם משהו מפתיע ורענן. כמות המחמאות שאנו מקבלים היא אדירה, ואנחנו מקפידים על גיוונים, טריות, שילוב טעמים, שילוב מרקמים, וההרכבה אלגנטית והמזמינה.
רוצים גם אתם להתרגש מהאוכל הווייטנאמי? להזמנת אירועים או סדנאות לאתר של Vietnami