ועדת השרים לענייני חקיקה תידון בהצעת חוק השכירות הממשלתית המשלבת בין עמדת שרת המשפטים להצעות חוק הפרטיות בנושא
בעקבות סיכום בין שרת המשפטים איילת שקד, לחברי הכנסת שהגישו הצעות חוק פרטיות, בהם ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני), ומתוך ניסיון להסדיר את תחום השכירות, יוגש ביום ראשון הקרוב לוועדת השרים נוסח חוק מתוקן.
לאחר אישור בקריאה טרומית, ההצעות הפרטיות יוצמדו להצעת החוק הממשלתית של השרה ויעברו את מבחן הכנסת.
החוק החדש ביטל את הדרישה להקפאת מחירים בשוק השכירות, בשל החשש מעליית מחירים באופן מיידי.
מאידך, הצעת החוק המתוקנת קובעת כללים להגנה על השוכרים שלא ניתן יהיה להתנות עליהם במסגרת חוזה מול המשכירים.
כך, למשל, המשכיר יהיה רשאי לגבות ערובה מראש, עד שליש מדמי השכירות עבור שליש מהתקופה, ולא יותר מפי שישה מדמי השכירות לחודש.
כמו כן, אם הערובה כרוכה בהוצאה כספית של השוכר, היא תוגבל בעד פי שלושה מדמי השכירות לחודש.
עוד קובעת הצעת החוק כי המשכיר לא יוכל להוסיף בחוזה התניה הפוטרת אותו מאחריות לאי התאמה או לפגם שיתגלה בנכס. בנוסף, משכיר לא יוכל לדרוש מהשוכר לשלם עבור ביטוח דירה המשולם על הנכס.
אם החוק החדש יתקבל המשכיר יוכל להודיע על סיום החוזה 90 יום לפני תום החוזה, ואילו השוכר יוכל לתת הודעה של 60 יום בלבד.
החוק גם יגדיר מה היא דירה שאינה מתאימה למגורים, לדוגמה – דירה שיש בה גורם סיכון בלתי סביר לבטיחות או לבריאות השוכר, דירה שאין בה מערכת חשמל, תאורה וביוב תקינים, ודירה שאין בה פתחי אוורור.
שפיר מסרה היום (ד') בהמשך להסכמות בינה ובין שרת המשפטים כי "אחרי מאבק עיקש שניהלתי בכנסת וביחד עם אלפי צעירים וצעירות בשנתיים האחרונות, סוף סוף יש בשורה של ממש לשני מיליון שוכרי הדירות בישראל".
"החוק שהגשתי ביחד עם ח״כ רועי פולקמן בשנה שעברה, עולה להצבעה בוועדת השרים ביום ראשון וקיבל את הסכמתה של שרת המשפטים, איילת שקד. בחודשים האחרונים ניהלנו מו״מ ארוך עם משרד המשפטים כדי להגיע להסכמה על החוק, שיכלול הסדרה של חוזה השכירות, תנאים בסיסים להשכרת דירה, הגדרה של יחסי השוכר והמשכיר ועוד. לראשונה זה עשרות שנים נעשה צעד של ממש כנגד ניצול חולשתם של השוכרים וכניעתם לחוזים לא הוגנים, לתשלומים של עשרות אלפי שקלים בערבויות ובטחונות במזומן וחוסר וודאות מוחלט לגבי עתידם בדירה. הקלה על שוק השכירות תעודד שכירות ארוכת טווח ותוריד את הביקושים לדירות לרכישה, מה שבעתיד יביא לירידה במחירי הדיור".
יחד עם זאת, אמרה שפיר כי למרות שהיא "מאוד שמחה על ההתקדמות", כהגדרתה, היא "מזכירה שמדובר רק בשלב הראשון" והדגישה כי "בהמשך נדרוש צעדים נוספים להגדלת היצע הדירות להשכרה וליצירת מודלים אפקטיביים של שכירות הוגנת וארוכת טווח".