מוות סתמי ומיותר של אם צעירה, או סיבוך רפואי שקשה היה לחזותו מראש? שאלה זו עומדת במרכזה של תביעה שהוגשה לאחרונה
לבית-משפט השלום בתל-אביב הוגשה לאחרונה תביעה וליה אשה צעירה נפטרה לאחר שרופאת המשפחה מ"מכבי" הורתה לה להפסיק ליטול תוסף אשלגן. בתביעה נטען כי המנוחה היא בת 40 ואם לפעוט בן שנתיים. לאחר שהיא ילדה תינוקת ללא סיבוכים, אך כעבור כשבועיים החלה להתלונן על שלשולים והקאות.
בבדיקות שנערכו לה בבית-החולים נמצא שהיא סובלת ממחסור חמור באשלגן בדם, וכן מלחץ דם גבוה. בעקבות המלצת הרופאים, החלה ליטול תוספת אשלגן.
לטענת התביעה, כעבור זמן קצר, ומבלי שבוצע מעקב רציף אחר רמת האשלגן בדמה, הורתה לה רופאת המשפחה של קופת-חולים "מכבי" להפסיק לקחת את תוסף האשלגן, וזאת במטרה לטפל תרופתית בלחץ הדם שלה. הרופאה חששה לדבריה, מכך שתרופת לחץ הדם תעלה את רמת האשלגן בדמה של האישה מעבר לנורמה – ותפגע בפעולת לבה. אך כעבור מספר ימים מהפסקת נטילת האשלגן, נפטרה האישה.
עו"ד שמואל קשיוב, ממשרד עו"ד דוד פייל ושות', המייצג את משפחת המנוחה, הגיש בשם המשפחה תביעת פיצויים לבית-המשפט נגד קופת חולים 'מכבי'. בתביעה נטען, כי החלטת הרופאה להפסיק לתת ליולדת תוספת אשלגן הייתה שגויה וחסרת-בסיס, היות ורמות האשלגן בדמה של האישה היו בלאו הכי נמוכות מהנורמה.
לדברי עו"ד קשיוב:"לפי חוות הדעת הרפואית המצורפת לתביעה, קיימת סבירות גבוהה מאוד שהיולדת נפטרה כתוצאה מהפרעות קצב לב, שנבעו מהמחסור באשלגן ממנו סבלה. הרופאה החליטה על הפסקת תוסף האשלגן, בשביל לטפל בלחץ הדם של המנוחה, שכלל לא סיכן את חייה, וזאת בטרם יוצבה רמת האשלגן בדמה".
עו"ד קשיוב מבסס את דבריו על חוות-דעתו של ד"ר מיכאל ביילין, רופא משפחה בעל מומחיות לרפואה פנימית, אשר צורפה לתביעה, ומפריכה את חששות רופאת המשפחה. לטענת עו"ד קשיוב, לו בוצע בקופת החולים מעקב ראוי וצמוד אחר רמות האשלגן בדמה של המנוחה ניתן היה למנוע את מותה המיותר. טרם הוגש כתב הגנה.