על מחמד ג'רחי נגזרו 16 שנות מאסר, ועל כל אחד משני שותפיו, זכריא עזירי ועומר חלואני, נגזרו שמונה שנות מאסר
בית המשפט המחוזי בחיפה אישר אתמול (ד') הסדר טיעון שעל פיו נשלחו לכלא שלושת המעורבים באסון קריסת הבניין בעכו העתיקה, בפברואר 2014, בו נהרגו חמישה בני אדם, בהם ילד בן תשע.
על פי כתב האישום, שלושה תושבים מעכו העתיקה קשרו קשר להצית את מתקן התקשורת שהותקן בביתו של חאלד בדר, בעליה של דירה הנמצאת בבניין מס' 256 ברחוב 11, בעכו העתיקה. במשך שנים לא שימשה הדירה לצורכי מגורים, וחדריה הושכרו לחברות סלולריות, שהציבו בהם מתקני תקשורת. בהמשך נותרה חברת פלאפון שוכרת יחידה של חדר אחד בדירה בו הוחזקו, בין היתר, ארונות תקשורת ומצברים. על הגג שמעל לדירה הותקנה אנטנה סלולרית של החברה.
בכתב האישום נכתב: "בתקופה שקדמה לאירועים פנו נציגים של תושבי עכו העתיקה אל חאלד וביקשו שיסיר את האנטנה מגג ביתו, משום שלטענתם האנטנה מסכנת את בריאות התושבים.
"במסגרת הקשר ועל מנת לקדמו, הצטיידו זכריא עזירי, מחמד ג'רחי ועומר חלואני בכפפות ובחומר דליק, ובסמוך לשעה 1:36 הגיעו לגג הבניין כדי להצית את מתקן התקשורת, ביודעם כי בשעה זו נמצאים דיירי הבניין בדירותיהם. עזירי, ג'רחי וחלואני שפכו את החומר הדליק בתוך הדירה והציתו בה אש. כתוצאה ממעשיהם של הנאשמים ג'רחי וחלואני התרחש בדירה פיצוץ נפחי, אשר הביא לקריסה מכנית של שלוש קומות בצידו הצפון מזרחי של הבניין, ושתי קומות בצידו הדרום מערבי".
כתוצאה מההצתה והפיצוץ נהרגו באסון בני הזוג נג'אח וראיק סרחאן ובנם בן השמונה, נסר א-דין. בתם בת העשר של בני הזוג נפצעה קל בפיצוץ, ומאז האסון היא מתגוררת בבית דודתה. באסון נהרגו גם חנאן בדר ובעלה מוחמד, אחיו של בעל הדירה שהושכרה לחברת פלאפון. בנוסף, עשרה בני אדם נפצעו.
שלושת הנאשמים טענו בבית המשפט כי לא היתה להם כל כוונה לגרום להרג ולהרס, אלא רק לחבל במתקן התקשורת שהפיץ קרינה אשר גרמה לטענתם לתחלואה בשכונה, ובכלל זה לסרטן אצל קרוב משפחה של אחד מהם.
עו"ד באסל פלאח ועו"ד הדס לירון ייצגו את הנאשמים, שהסכימו לבסוף לעיסקת טיעון, אותה אישר סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט רון שפירא. על פי ההסכם, על ג'רחי נגזרו 16 שנות מאסר לאחר שהודה והורשע בהריגה, בהצתה ובקשירת קשר לביצוע פשע. כמו כן, נגזר עליו מאסר על תנאי של 12 חודשי מאסר. על חלואני ועל עזירי נגזרו שמונה שנות מאסר בפועל לאחר שהודו והורשעו בסיוע להריגה, בסיוע להצתה ובקשירת קשר לביצוע פשע. כמו כן, נגזרו עליהם שישה חודשי מאסר על תנאי. עוד הוחלט, כי בתקופת המאסר של השלושה תיכלל התקופה הארוכה שבה שהו במעצר.
בית המשפט לא פסק פיצוי לנפגעים, ובגזר הדין נכתב: "אין בלבנו כל ספק כי נפגעי העבירה זכאים לפיצוי על הנזקים שנגרמו להם כתוצאה מהמעשים נשוא כתב האישום. אין צורך להכביר מלים על האובדן שנגרם למשפחות המנוחים, אשר ספק אם פיצוי כלשהו יוכל לכפר עליו. על זאת יש להוסיף את נזקי הגוף שנגרמו לאלה שנפצעו במהלך האירוע ואת נזקי הרכוש כתוצאה מקריסתו של בית המגורים… אלא שבמקרה זה סבורים אנו כי ראוי שנושא הפיצוי, ובמיוחד קביעת הזכאות לפיצוי בהתאם לדיני הירושה, יבורר בהליך האזרחי המתאים, והובא לידיעתנו כי בפועל כבר הוגשו תביעות פיצויים בהקשר זה על ידי חלק מהנפגעים. לא נעלם מעינינו כי הצדדים הסכימו שבמסגרת ההסדר ייקבע פיצוי, ולמרות זאת, סבורים אנו כי ההליך האזרחי הוא המתאים בנסיבות האירוע, שעה שעסקינן באירוע מורכב, רב נפגעים, על היבטיו השונים".