חייל שנחשף לחומרים מסרטנים בעת שירותו הסדיר ולקה בלוקמיה קשה 28 שנים לאחר מכן, ולאחר מותו – הוכר החייל כנכה וכחלל צה"ל, ואילו אשתו הוכרה כאלמנת צה"ל. בכך קיבל משרד הביטחון את תביעתו של עו"ד יואב אלמגור, המייצג את האלמנה.
לדברי עו"ד אלמגור, החייל שירת כטכנאי מסוקים בחיל האוויר, ובא במגע אינטנסיבי עם חומרים מסרטנים רבים, בהם בנזין ודלק סילוני.
מומחה ברפואה תעסוקתית מטעם משרד הביטחון קבע כי קיים קשר סיבתי בין החשיפה לחומרים הללו לבין סוג סרטן הלוקמיה שבו לקה.
"ישנה תקופת חביון, דהיינו התקופה שבין תחילת החשיפה לחומר המסרטן ועד לקבלת אבחנה קלינית של מחלה ממארת. תקופה זו עלולה להימשך גם 40 שנה בסוגים מסוימים של סרטן", כתב המומחה בחוות דעתו.
עו"ד אלמגור בירך על ההחלטה והדגיש כי היא מהווה שינוי בעמדותיו של משרד הביטחון: "במשך שנים החזיק המשרד בעמדה שרירותית, לפיה אין להכיר בסרטן שנגרם לחיילים לאחר שירותם הצבאי, בטענה כי לא הוכיחו שהחשיפה לחומר המסרטן בעת השירות היא שגרמה להתפרצות המחלה. ההחלטה מהווה תפנית בעמדה זו".
מהתביעה אותה הגישה אלמנת החייל, באמצעות עו"ד אלמגור, נאמר כי במהלך שירותו, נדרש החייל לתדלק את המסוקים בין 10 ל-15 פעמים ביום. כמו כן, עסק בתיקון תקלות ובהחלפת חלקים. עיסוקים אלה דרשו ממנו לבוא במגע עם חומרים מסרטנים רבים – בלא שחבש מסכה.
בשנת 2006, 28 שנים לאחר שהתגייס ו-24 שנים לאחר שהשתחרר, חלה החייל בלוקמיה קשה, ואף עבר השתלת מח עצם, שלא צלחה. לאחר מאבק ארוך ומתיש במחלה, מת החייל.
עו"ד יואב אלמגור, המייצג את האלמנה, תבע לפני כשנה וחצי ממשרד הביטחון להכיר בחייל כנכה צה"ל בשיעור של 100% רטרואקטיבית – וכתוצאה מכך כחלל צה"ל ובאשתו כאלמנת צה"ל.
מומחה ברפואה תעסוקתית מטעם משרד הביטחון מצא קשר סיבתי בין השירות הצבאי לבין המחלה והמוות שבעקבותיה.
"סרטן תעסוקתי הינו ביטוי לרעילות מאוחרת, שנגרמת כתוצאה מחשיפה לחומרים כימיים ופיסיקליים במקום העבודה", נכתב בחוות הדעת. "תקופת החביון התפרשה על פני 28-24 שנים".
המומחה פסק בחוות דעתו: "ברשימת הגורמים המסרטנים מוכר הבנזין כמסרטן שתוקף בעיקר את מח העצם, כך שהוכח קשר בין חשיפה לבנזין לבין התפתחות של לוקמיה מיאלואידית, ממנה סבל החייל".
משרד הביטחון אימץ את חוות הדעת וקיבל את תביעת האלמנה במלואה.
"בעוד שבחיים האזרחיים אדם אינו מוכרח להיחשף במסגרת תעסוקתית לחומרים מסרטנים", אומר עו"ד אלמגור, "הרי שחיילי צה"ל נדרשים להמשיך לבוא במגע עם החומרים למורת רוחם. ההחלטה שקיבל משרד הביטחון היא תיקון קטן לעוול הגדול שנגרם לחיילים הללו".
עו"ד יואב אלמגור www.almagorlaw.co.il מייצג נפגעי גוף, נכי צה"ל, נפגעי איבה, נפגעי תאונות עבודה ותאונות דרכים ונפגעי רשלנות רפואית, בוועדות רפואיות של אגף השיקום במשרד הביטחון ושל הביטוח הלאומי ובבתי המשפט.