"חליטות תה הן טרנד שתופס כיום תאוצה מחודשת בכל העולם ומחליף את מקומם של היין והקפה" אומר שמעון שרבף הבעלים של מרכז המבקרים ומותג Te. האיש שגילה את התה בשדות הירוקים של סין והחליט להכיר אותו לישראלים מחדש.
"בכל העולם יש עכשיו תחייה מחודשת של התה" מתאר לנו בהתלהבות שמעון.
"באירופה ובארצות הברית נפתחים בכל יום בתי תה חדשים, באתרי האינטרנט יש אינספור סוגי חליטות שנמכרות. אם פעם הקפה והיין היו מוצר חובה בכל ארוחה חברית עכשיו הגיעה תחייתו המחודשת של התה"
מה הסיבה שזה קורה דווקא עכשיו אחרי אלפי שנים?
"במדינות רבות בעולם התה אף פעם לא הפסיק להיות פופולארי, כמו סין, הודו או אנגליה. אבל במערב מתרחשת עכשיו התעוררות סביב העניין. למה דווקא עכשיו? אולי בגלל הקורונה, אולי בגלל הטבעונות, אולי בגלל השמירה על כדור הארץ. בשנים האחרונות יש גל מאד חזק של מודעות לבריאות, אנשים רוצים לחזור לטבע"
"אנחנו בעידן החדש, אנשים באמת מחפשים לשתות דברים בריאים ולהבין מה הם מכניסים לגוף שלהם. חליטת תה מהווה בריאות של ממש. אמנם בישראל התה עדיין לא התפרץ כטרנד, אבל אני מכיר אותנו, בסוף אנחנו תמיד מגלים את העולם, גם אם לפעמים זה עשר שנים אחרי האירופאים"
מארז שלישית סוגים של תה על רקע עלי התה הטבעיים
"יש לאנשים הרבה כמיהה לדברים מקוריים, איכותיים. אנשים מאסו באינסטנט ולכן הם ממש מחפשים את מוצרי הפרימיום".
תה איכותי הוא כמו יין משובח
אני שואלת את שמעון מה ההבדל בין התה הפשוט שנמכר במכולת בחמישה עשר שקלים לבין תה פרימיום.
"להגיע לתה איכותי זו אמנות" מסביר שמעון "זה ממש כמו יין. מי שמומחה לתה שואל איפה קטפו את העלים, באיזו שעה ביום, באיזה חלק גיאוגרפי של הארץ, באיזה שלב פריחה של הצמח. הדברים האלו מאד משפיעים ומשמעותיים על הטעם ואיכותו של התה. אגב יש גם תה שנמכר ב 500,000 דולר ויש לו תעודות שמעידות על הנדירות שלו".
"תה אמיתי הוא כמו יין שמשתבח. לפי המסורת הסינית ישנם סוגים של תה שככל שהתה יותר מתיישן כך האיכות שלו גבוהה. כמו התה הלבן, עפ״י הרפואה הסינית, בשנה הראשונה זה תה, בשנה השלישית הוא תרופה ובשנה השביעית זה כבר נכס כלכלי".
מרכז מבקרים
שמעון שרבף הוא הבעלים של חברת Te, יצרנית תה וחליטות צמחים פרימיום המביאה את עולם החוויה והאיכות של תרבות התה והחליטות לישראל.
לפני עשור החל שמעון תהליך של- ” From field to cup”- כנגזרת מהמושג: Farm to Table”” שראשיתו בעשרות מסעות לאיתור מטעי התה וצמחי המרפא המתאימים לו באזורים שונים באסיה, אפריקה, מזרח אירופה ודרום אמריקה והמשכו בעבודה צמודה עם מגדלי התה המקומיים, החל מבחירת סוגי התה והצמחים השונים שיגודלו ונמשך בפיקוח על היבול והקטיף הידני, העברתו לבתי יישון, התססה ואריזה בצמוד למטעים.
מעטים בעולם יודעים לעשות תהליך מסוג זה הדורש בניית אופרציה ומעורבות בכל פרט- כולל ליהוק, גיוס ויכולת עבודה צמודה עם המגדלים מומחי התה, טועמי התה ונטורופתים. וכל זאת בכדי להשיג תה באיכות המעולה ביותר שניתן להשיג בישראל.
שמעון הקים מפעל בצפון שאליו שולחים את חומרי הגלם ובו אנו בוררים, מנקים, שוקלים ואורזים. במפעל מועסקים אנשים עם מוגבלויות בתהליך הסופי של האריזה.
בנוסף למפעל ישנו מרכז מבקרים בקיבוץ בית אלפא בו הם מארחים קבוצות ויחידים ומסבירים על תהליך הפקת התה והחליטות, ההבדלים בין הסוגים השונים וטועמים ממגוון סוגי התה והחליטות.
מרכז מבקרים מוקדש לעולמו המרתק והקסום של התה המסורתי, תה לבן, ירוק, שחור, אולונג, יסמין, פואר וחליטות צמחים שונות אשר יחד מהווים עולם המכיל בתוכו רפואה טבעית, פילוסופיה, אמנות ועוד. במרכז המבקרים ניתן לטעום חליטות תה וחליטות צמחים, לקבל הרצאה על תהליך הגידול, ולהתרשם מתצוגה של סוגי התה השונים ולקבל חוויה תרבותית מעשירה.
איש הקשר בין החברות הישראליות לעולם העסקים בסין
למעלה משני עשורים עסק שמעון כיועץ לחברות ישראליות בתום הטכנולוגיה אשר ביקשו להיכנס לשוק האסיאתי ובפרט לסין, שמעון היה מלווה אותם בתהליך החדירה לשוק.
"הרומן שלי עם סין התחיל עוד בתקופת הלימודים, כשכולם הלכו ללמוד יפנית, אני החלטתי ללמוד סינית" הוא משתף "בשנים שאני למדתי סינית, זה היה נחשב כדבר נדיר, לא היו הרבה אנשים בארץ שלמדו את השפה הזו כתואר".
"למזלי, מיד בסוף התואר הגיעה אלי חברה מסחרית גדולה וביקשה ממני להצטרף לצוות שאמון על חדירה לשוק הסיני. התחלתי לעבוד אתם ואז גיליתי את הפוטנציאל המטורף של השוק הסיני בעסקים.
התחום כל כך ריתק אותי שבחרתי לעשות גם תואר שני ובו התמקדתי בשוק הסיני כפוטנציאל מסחרי. וכך המשכתי הרבה שנים בתחום, קישרתי הרבה חברות של "מדיקל דיוויס" לסין וסייעתי להן להצליח להבין איך משתלבים בתרבות הזו."
"לעשות עסקים בסין זה דבר מאד קשה" משתף שמעון "מפני שישנו פער תרבותי גדול מאד שלישראלים קשה להבין, אבל לשמחתי הצלחתי. עם הזמן עסקתי גם בהייטק, מכרתי חברת אחזקות שהייתה לי, עשיתי אקזיט קטן, השקעתי בכמה סטארטאפים ישראלים ואחרי תקופה ארוכה חיפשתי דברים נוספים לעשות"
איך הגעת מעולם של חברות תרופות לעולם התה?
"אם תשאלי את הדוקטורים הסינים, הקשר בין עולם התרופות לעולם התה הוא ישיר. התה בתרבות הסינית הוא לא סתם עוד משקה, הוא חלק מתהליך רפואי של ממש. הסודות הרפואיים של פורמולות הצמחים ושל התה עוברים אצל ההרבליסטים שלהם מדור לדור בירושה כסוד שעובר במשפחה". מסביר שמעון
"לפני כחמש עשרה שנה, נתקלתי ברופאים סיניים שרצו לשווק באמצעותי פורמולה באירופה ובישראל, הלכתי ובדקתי וראיתי שזה אכן יכול להיות הדבר הגדול הבא בשוק הרפואה. התחלנו בתהליך רישום המוצר אבל כשהגענו לשלב שבו הם צריכים לחשוף את המרכיבים של הפורמולה הם לא הסכימו, הם היו ממש עקשנים, הסברתי להם שאם זה כך אז הכול מבוטל. הם קיבלו את זה וויתרו על המוצר. אחרי כמה שנים הם חזרו ליצור איתי קשר אבל הציעו לי דבר אחר: לבוא ולהכיר את סודות התה הסיני ולשווק אותו בארץ ובעולם. אני קיבלתי את ההזמנה וכך התחלתי בהרפתקה".
התה הוא הלב של התרבות הסינית
"בסין התה הוא עניין מאד גדול" מסביר שמעון "בתרבות העסקים הסינית, אתה יכול להיות במהלך כל היום בדיונים, עסקים ולחץ ברמות גבוהות, אבל כשתגיע שעת הצהריים, אתה יורד קומה והולך לבית התה ובעצם כל הלחץ יורד. אתה פתאום בטקס שבו אתה נדרש להמתין עד שהחליטה תגיע למיצוי מדויק, סביב שתיית התה יש קצב זמן אחר, סבלני יותר, כל הלחץ יורד. התה הוא בעצם המעבר שלהם מה DOING ל "BEING.
"תה בתרבות הסינית הוא גאווה. זה משהו שהם אוהבים להגיד אותו ולספר עליו וחשוב להם לראות שאתה מתעניין בזה, ואם אתה נכנס לעניין זה ממלא אותם בהתרגשות גדולה".
"בתרבות הסינית כל ארוחה משפחתית היא סביב התה, אנשים נושאים אתם לכל מקום תה בבקבוקים, בשבילם התה הוא כמו הקפה עבור התרבות האיטלקית או כמו היין עבור הצרפתים. יש סביבו המון עניין חברתי, משפחתי ורפואי".
"כשאתה מגיע לבקר מישהו אתה לא מביא אתך יין או פרחים, אתה מביא אתך תה. וככל שהתה משובח יותר זו מתנה יקרה יותר. ואז סביב התה יש שיחה שלמה, איפה הוא נקטף, מאיזה מחוז הוא, באיזה עונה של השנה הוא נקטף, כמה שנים יש לתה הזה, כמו שאמרתי קודם, זה ממש כמו יין".
להתאהב בשדות התה
"כשהזמינו אותי בפעם הראשונה להגיע לראות את התה כדי לראות איך אני יכול לשווק אותו, לא היה לי מושג שאני עומד להתאהב" משתף שמעון "רק כשהגעתי לשדות בסין וראיתי את המרבדים הירוקים, את הקטיף המדויק, את האמנות, את הידע והמסורות שעוברות מדור לדור הבנתי שאני הולך על זה"
"כיום אני לומד ישירות מטועמי התה הסינים את התהליך של הגידול, את הצורה של העלים המדויקים, את הפריחה, את תהליך הקטיפה ואת תהליך הייבוש, צריך לדעת ולהכיר את השדות המשובחים שבהם אפשר למצוא את התה הטוב ביותר".
"בחירת התה יכולה לקחת ימים. אני מגיע לשדה ואנחנו עושים טעימות, אפשר להגיע למאה טעימות ביום עד שמוצאים את העלים המדויקים. לא שותים את זה, אלא כמו טועמי יין שואפים את זה בתוך הפה, עד שזה פותח את כל נקבוביות הטעם בפה ואז זורקים את זה. צריך לשים לב גם מה הטעם שנשאר בפה אחרי זה האם יש טעם לוואי או שהטעם מושלם. "
"בכל פעם שאני מגיע לסין, אני יוצא למסע אחר, האיכות של התה משתנה מעונה לעונה ומשנה לשנה. יכול להיות שתהיה לך שנה עם יבול משובח ובשנה שלאחר מכן זו תהיה רמה נמוכה כי הייתה מכת חום, משהו שהשפיע על תהליך הגידול. זה שנים ארוכות ללמוד את סודות התה ועדיין תורות רבות עוד לפני"
"זו אגב, אחת הסיבות שאנחנו בחרנו לא לשווק את המוצרים שלנו בצורה של שיווק מסחרי, אלא למכור במרכז המבקרים שלנו, אם מישהו שואף למשהו איכותי הוא יגיע אליו. זה כמו הדוכנים הקטנים של אוכל ביתי שעומדים שם אנשים בתור כי יש שם עדיין סבתא אמיתית שמגלגלת ביד את המאפים. אני לא מעוניין להפוך להיות תעשייתי או מפעל ענק בגלל שגם אין כל כך הרבה תה איכותי. אני מנסה להביא לכאן את התה הטוב ביותר מבחינה בריאותית והוא טעים באופן יוצא דופן".
תה איכות תוצרת ישראל
"את האיכות של התה הסיני הביא שמעון לישראל, כיום חברת Te מגדלת צמחי מרפא בשלושה אזורים בארץ. בעמק המעיינות, בגלבוע ובמרכז הארץ "אנחנו מגדלים למשל קמומיל, קלנדולה, היביסקוס, מורינגה ועוד דברים מיוחדים שהיו פעם בשדות הבר של ישראל ואנחנו רוצים לחזור ולגדל אותם שוב."
"כשאני מארח במרכז המבקרים שלי, אני אוהב לתת לאנשים ללגום מהחליטה של התה הלבן המיוחד, אחרי שש דקות, ואז אחרי עשר דקות פתאום הטעם מתחלף לטעם עשיר יותר, ואז אחרי עוד חצי שעה הטעם הוא מדהים".
"להעניק לעצמכם זמן לשבת בנחת עם החליטה וללגום אותה לאט, זו החלטה של בריאות, זו החלטה אישית". מסכם שמעון "הבשורה הטובה היא שכל אחד יכול להרשות לעצמו לשתות תה בנחת, כל מה שנשאר לכם הוא רק להצטרף לטרנד המתחדש".
לתיאום ביקור במרכז המבקרים Te בבית אלפא מלאו את הפרטים: