הכתבה בחסות מאפיית אבגר
אחרי 22 שנה שהוא מפורסם ומבוקש בכל אזור הדרום, מגיעים לחמי השיפון והכוסמין הבריאים של מאפיית אבגר לכל הארץ באמצעות הרשתות טיב טעם ושופרסל. בדקנו את איכות לחם המחמצת והתאהבנו, שווה בדיקה בקנייה הקרובה.
כבר קרוב לעשור שאני מחפשת את לחם הבריאות המושלם עבור המשפחה שלי, אבל ההיצע שיש בסופר הוא לרוב מאכזב. רוב לחמי הבריאות מכילים צבעי מאכל ועוד שלל חומרים חשודים, ואלו שהם בריאותיים לגמרי, מאבדים את הטריות אחרי יום יומיים. אז מה עושים?
כשהגעתי ללחם השיפון של אבגר, ידעתי מיד שהגעתי הביתה. הסיבה היא שזהו כמעט הלחם היחיד שקיים כיום בסופרים שאינו מכיל צבעי מאכל, שהשיפון והכוסמין בו הם עם אחוז הקמחים הגבוה בלחם ולכן זה מה שהופך אותו לאיכותי יותר וההפתעה, המחמצת ממנה מכינים את הלחמים – חוגגת כמעט שני עשורים.
אז אחרי שהמשפחה שלי התאהבה, נשאר לשאול מה הסוד של לחמי הבריאות של אבגר? כדי להבין יותר, ביקשתי לראיין את הדס כהן ברקוביץ', מנכ"לית המאפייה.
בריאות בכל בוקר מחדש
לחם שיפון נחשב כלחם בריא במיוחד, מה מיוחד בו?
"כשמשווים את קמח השיפון לקמח חיטה רגיל, היתרונות הבריאותיים שלו בולטים וברורים. הוא עשיר בסיבי תזונה החיוניים לבריאות הגוף ולתפקוד התקין של מערכת העיכול. משך זמן העיכול של השיפון איטי יותר, מה שמתאים לסוכרתיים. הוא גם מתאים לדיאטות בזכות הכמות הגבוהה של חומצה אמינית. הוא עשיר בוויטמין B, במגנזיום ובסלניום שמסייעים במניעת מחלות ובהגדלת הבריאות הגופנית. לחם המחמצת מאפשר ספיגה טובה יותר של ויטמינים ומינרליים בגוף ולכן מתאים לטבעוניים. בקיצור הרבה יותר בריאות מלחם רגיל. "
מה ההבדל בינכם לבין מאפיות נוספות שמייצרות לחם שיפון או כוסמין?
"לחם השיפון שלנו הוא מקמח שיפון ומחמצת שיפון טבעית אשר נחשבים למאוד בריאים. יחסית למתחרים, הוא אינו מכיל כל סוג של צבע מאכל, דבר שכיום מאד נדיר. המחמצת שלנו בת 22 שנה, מאז שאבא שלי הקים את המאפייה אנחנו עדיין עם אותה המחמצת. בנוסף אנחנו גם מאד מקפידים על טריות, דואגים להניח את הלחמים יום יום טריים וחמים על המדפים, כי מה יותר כייף מלקנות לחם חם וטרי כל בוקר?! "
"אנחנו מאד מקפידים על איכות הלחם, לאחרונה, עברתי בין מדפי הלחם השונים בסופרים הקיימים ולצערי לא מצאתי לחם אחד שאינו מכיל צבע מאכל, גם כאלו שמציינים, באותיות קידוש לבנה, כי זהו לחם שיפון, לצערי בהסתכלות על המרכיבים אנו מגלים כי הם מכילים לתת, שמרי בירה וכו'.. אנחנו ייחודיים בזה. אין לנו לתת או שמרי בירה, השיפון אצלנו איכותי ומרגישים את זה לפי הכובד של הכיכר, אני תמיד אומרת ללקוחות, קחו את הלחם ביד תרגישו את הכובד. "
"זה לחם בריאות לכל דבר, הוא לא מנפח את הבטן, הוא טוב למערכת העיכול. בדרך כלל לחם השיפון אם לא יודעים לאפות אותו נכון נוצרים בו הרבה חורים, כשהלחם איכותי אפשר למרוח עליו בקלות את החמאה כי הוא צפוף יותר מה שמראה על האיכות שלו. אני זוכרת כשגרתי בתל אביב הייתי רוכשת לחם שיפון במאפיות השכונתיות, בלא מעט כסף אגב, ולצערי כשהייתי מגיעה הבייתה ופותחת אותו כולו היה מחורר ולא היה ניתן למרוח עליו כלום. מבאס. אצלנו הלחם מאד צפוף וניתן למריחה"
"לפעמים יצרנים כותבים "לחם שיפון" אבל הלקוחות לא שמים לב שהשיפון הוא רק 30% מסך הקמחים. אנחנו לעומת זאת מקפידים על שיפון איכותי למרות שמדובר בקמח שממש התייקר בעקבות המלחמה עם רוסיה ואוקראינה, עדיין אנחנו לא מעגלים פינות, חשוב לנו להביא את חומרי הגלם הטובים ביותר ללקוחות שלנו."
"יש לנו לקוחות קבועים כבר 22 שנה, כיום, יש לנו כ- 60,000 בתי אב שנהנים מהלחם שלנו מידי בוקר ועכשיו עם טיב טעם ושופרסל זה כנראה יגיע לעוד הרבה אנשים. יש לקוחות שמחכים ב 05:30 ללחם שלנו ואם הנהג טיפה מאחר הם ישר שואלים מה קרה, יש לקוחות שעומדים בכניסה לחנות. הביקורות שאנחנו מקבלים באמת מחממות את הלב, אנשים אומרים שזה הלחם היחיד שנכנס אליהם הביתה, אנשים מחיפה מתקשרים שהם מגיעים לסופ"ש אצל משפחה בדרום ושנשמור להם לחמים ועוד ביקורות מחממות."
מאפייה שעוברת מדור לדור
לפני 22 שנה, כשהדס הייתה נערה צעירה, אבא שלה, ניסים כהן, שהיה איש עסקים ויזם החליט לרכוש מאפייה בדרום בשם "אבגר" המאפייה התמחתה בייצור לחמי שיפון מקמח שיפון ומחמצת שיפון טבעית שהיה להם ביקוש רב בגלל שהקמח נחשב בריא מאד.
"אני זוכרת אותי כנערה מסתובבת במאפייה ואת הריח הטרי של הלחם. בתוך שנים מעטות אבא שלי הצליח לפתח מאד את המאפייה למפעל גדול שמחלק לחם טרי בכ- 100 נקודות מכירה קבועות כל בוקר." היא מספרת. "ההצלחה הייתה מפה לאוזן, אז בתחילת שנות ה 2000 זה היה בעיקר במעדניות של המגזר הרוסי שידע להעריך את הלחם האיכותי ממחמצת שיפון."
אבל אז סיפור ההצלחה של לחמי אבגר נקטע ביום בהיר כשאביה של הדס נפטר בפתאומיות והעסק המצליח נותר ללא ניהול. "לצערי אבא שלי נפטר, בגיל צעיר יחסית, מי שקיבלה לידיה את המאפייה הייתה אמא שלי, חנה כהן, אך הנסיעות לדרום היוו עבורה קושי. אני, באותה תקופה הייתי נשואה טרייה, עם קריירה מצליחה כעורכת דין פלילי שמעולם לא עלה בדעתה לנהל מאפייה, או מאפיה (הדס צוחקת). אבל כשחשבתי על מפעל החיים של אבא שלי, ידעתי שאני לא אניח לו להיסגר וקיבלתי, יחד עם בעלי, החלטה להמשיך להחיות את העסק הזה, ועברנו כזוג צעיר מהעיר הגדולה לדרום כדי להמשיך לפתוח את דלתות המפעל יום יום ולהמשיך לספק לחמים טריים."
לחם שנאפה באהבה
בעלה של הדס, מארק, התאים לניהול במאפייה, כמו כפפה ליד, שכן הוא שף במקצועו, בוגר Le Cordon Bleu. כיום הוא מנהל הייצור במאפייה והכי חשוב שומר על המתכון הסודי שנשמר לאורך כל השנים.
"בלילה אנחנו אופים את הלחמים במפעל ובחמש בבוקר הם יוצאים טריים וחמים לכל נקודות המכירה. זה משהו שקיבלתי מאבא שלי שהקפיד תמיד שהלחם יגיע טרי לאנשים שמחכים לו בבוקר."
"האפייה בשבילנו היא מסורת ועל מסורת שומרים באהבה. הלחמים שלנו עוברים תהליך מדוקדק החל בהרכבת עיסת הבצק, התפחתה, אפייתה בטמפרטורה המדויקת ועד לתוצאה המושלמת.
התהליך נעשה ברובו בעבודת יד והיתר על-ידי מכונות חכמות ומתקדמות, המחשבות כל פרט וכל גרם בדרך. ממש כמה דקות אחרי שהלחם יוצא מהתנור, לאחר מנוחה קצרה, הוא עובר לקו האריזה ומשם מיד לצי המשאיות שלנו, שמחכה בחוץ ומוכן."
איך זה להיות זוג שעובד יחד?
"אני מגיעה בבקרים לניהול המפעל והספקים, הוא מגיע בערב לפס הייצור, אז לצערי אנחנו נפגשים בסופי שבוע. מתכון מנצח לזוגיות אגב. לא בדיוק יוצא לנו לעבוד יחד" צוחקת הדס. אבל המפעל בהחלט הוא חלק מאד דומיננטי בחיים שלנו כמשפחה ואנחנו מדברים עליו, חושבים עליו, על הפיתוח שלו, כל הזמן גם ליד הילדים. הילדים שלי ממש אוהבים להגיע בשעות הייצור, מבחינתם לראות את תהליך ייצור הלחם מרגיש ממש כמו מגרש משחקים".
"מעבר לאפיית הלחמים הקלאסיים מקמח מחמצת שיפון טבעי שקיבלנו כשלקחנו את המפעל, יש לנו קולקציה שלמה שבעלי פיתח. יש לדוגמה לחם שיפון עם תוספת של זיתי קלמטה, או בצל, או עגבניות מיובשות, לחם כוסמין ואנחנו תמיד חושבים על הדבר הבא לפיתוח. הילדים שלנו בכל אופן אוהבים דווקא את הלחם הקלאסי שמכיל קצת פחות קמח שיפון והוא פחות דומיננטי בטעם שלו, יותר קליל."
איפה אפשר להשיג את הלחם שלכם?
"עד היום הלחמים שלנו נמכרו בכל אזור הדרום מקריית גת ועד אילת, אבל מעכשיו ניתן להשיג אותם בכל מקום בארץ בסניפי רשת טיב טעם ומהחודש גם ברשת שופרסל. כך שכל אחד יוכל ליהנות מהפינוק של לחם טרי וחם מחומרים איכותיים ובריא. זו התרגשות מאד גדולה לאפשר לכל משפחה בישראל לפתוח את הבוקר שלה עם הלחמים שלנו וזה ממלא אותנו בשמחה."
לחמי אבגר
לחם מחמצת מקמח שיפון
קלאסי, קלמטה, בצל ועגבניות מיובשות
להשיג בכל סניפי רשת טיב טעם והחל מהחודש גם ברשת שופרסל