רז גמליאל, המנטור וסוחר המניות הישראלי, בראיון על עתיד המטבע שמסחרר את שוק ההון הבינלאומי
מה לא אמרו על הביטקוין (Bitcoin)? אמרו עליו שהוא מטבע ספקולטיבי, שהוא יעיל רק לשמירה על ערך ולא יעיל כמטבע למסחר, אמרו שזו בועה שתתפוצץ למשקיעים בפרצוף . אבל לצד כל הקולות הללו, בשנה האחרונה הביטקוין רק המשיך לדלג בקפיצות עליזות במעלה הגרפים, כשהוא צולל מידי פעם, אבל לוקח נשימה עמוקה וממשיך בטיפוס.
המנטור של סוחרי המניות הישראלים, רז גמליאל, בחר כבר לפני זמן רב להמליץ לקהילה שלו המונה אלפי משקיעים ומאות אלפי צופי רשת להשקיע בביטקוין, מי שהקשיב לו לפני חודשים רבים, נעשה עשיר יותר מאז
בעולם יש רק 21 מיליון מטבעות ביטקוין
כלכלנים רבים, כמו כלכלני ה S&P טוענים שמדובר במטבע ספקולטיבי, מה גורם לך לחשוב אחרת?
"בתחילתו של הביטקוין הרבה אנשים לא הבינו את הפוטנציאל או המשמעות שלו, גם אני הייתי מאד זהיר לגביו. אבל חשוב להבין שבגדול יש מקסימום של 21 מיליון יחידות ביטקוין לרכישה עד שנת 2040, כשכיום כבר אנחנו יודעים על רכישה שמשתקפת בטרנזקציה של 18 וחצי מיליון יחידות מתוכן. מה שאנחנו מבינים מזה, הוא שההיצע הוא קשיח, כי לא יכול להיות יותר מ-21 מיליון ביטקוין בשוק גם אם ירצו מאד".
"יש חוק כלכלי פשוט – מה קורה למוצר פיננסי ברגע שהביקוש עולה אבל ההיצע הוא קשיח? התשובה היא שהמחיר באופן וודאי כמעט רק יעלה. אני יודע שיש לא מעט תחזיות בתחום, אבל בגדול הביטקוין חצה את השווי שוק של טריליון דולר וחצה לא מזמן גם את שיא כל הזמנים של עצמו, המגמה באופן כללי היא חיובית".
"לכן באופן שבו אני בוחן ומבין את הדברים אני סבור שייתכן ובעתיד נראה גם את הביטקוין חוצה אפילו את שווי השוק של הזהב. הזהב היא המתכת הממשמשת כיום כערך מרכזי לאומדן שווי והוא עומד כיום על ערך של 18 טריליון דולר. הביטקוין נמצא כיום בשווי שוק של 1.1 טריליון אם הוא ימשיך לצמוח באותו הקצב כפי שהוא עשה בשנה האחרונה, אז לעקוף את שווי השוק של הזהב לא נשמע כמו תחזית דמיונית".
בעיתון הכלכלי "הבלומברג" סבורים שהוא יגיע לשווי של 400,000 דולר עוד השנה, מה התחזית שלך?
לפני שנה וחצי העליתי וובינר בנושא, שעסק בשאלה האם הביטקוין יהיה שווה מיליון דולר בעתיד. בעקבות הוובינר הזה, הרבה משקיעים החליטו להמיר כעשרה אחוז מתיק המניות שלהם לביטקוין, ההנגשה של המידע והניתוח של המנייה עזר להם לקבל החלטות. אני מעריך שאנשים השקיעו בעקבות ההמלצות שלי יחד כעשרה מיליון במטבע הביטקוין. לשמחתי, הם לא התאכזבו, כיום העדויות החיוביות שהם משאירים ברשת החברתית של הקהילה מצביעות על כך שהם שבעי רצון מהתוצאה.
למה טסלה בחרה לרכוש ביטקוין?
גמליאל הוא כמובן לא האדם היחידי שמנתח את מגמת הביטקוין, אך השוני הוא שכאשר הוא מנתח מנייה מסויימת יש לו עשרות אלפי צופים ברשת שעוקבים אחרי האמירות שלו. נשמע קצת מלחיץ, ומה קורה כשהתחזיות מתבדות? גמליאל עונה לכל השאלות: "בעיקרון, כשאני מנתח צפי מסוים, אז זוהי דעתי האישית בלבד ואני תמיד מקפיד להדגיש, שיכול להיות שאני טועה.
בשורה התחתונה, אני מעודד כל אחד לעשות עם הידע שאני חולק, מה שהוא רואה לנכון. אני לא מעודד אף תלמיד להשקיע במניה רק כי אני המלצתי עליה. חשוב מאד, גם אחרי שמקשיבים להמלצה, לעשות את עבודת המחקר בעצמך. באופן אישי, אם אשמע המלצה מהאדם שאני הכי מעריך בעולם, עדיין לא אכנס להשקעה לפני שאנתח בעצמי את ההיתכנות של מניה להצליח וכך אני ממליץ לכל אחד לנהוג.
ממתי התחלת לעקוב אחרי מטבע הביטקוין ולהמליץ עליה?
"האמת היא שאני סוחר בשוק ההון לא מעט שנים, אבל התחלתי לעקוב אחרי עולם מטבעות הקריפטו באופן אישי, לפני כארבע שנים, כשהביטקוין עמד אז על 400 דולר" הוא מספר. "התחלתי להמליץ על השקעה בביטקוין רק כשהוא הפך להיות יותר יציב, לקראת סוף 2020, כשהוא עמד על 10,000 דולר".
מה גורם לסוחר מומנטום להתאהב במנייה לטווח ארוך?
הסיבה שהתחלתי לדבר על מטבע הביטקוין בכל הזדמנות, היא שהוא התחיל לקבל הכרה על ידי גופים מאד גדולים, כמו MicroStrategy (( MSTR החברה הבורסאית בוול סטריט, אשר רכשה אותו במיליארדי דולרים. גם טסלה רכשה אותו, כמובן, אבל "רק" בקנייה של 1.5 מיליארד דולר . אחרי מספר מהלכים מסוג זה של החברות הגדולות, הבנתי שלא מדובר במטבע ספקולטיבי"
"אז למרות שאני סוחר מומנטום שממוקד על מניות לטווח של מספר שעות, ימים או שבועות. מידי פעם אני מניח זרקור על מניות שהן לטווח ארוך ולא ניתן להתעלם מהן".
" ב-2018 לדוגמה זיהיתי את מניית טסלה TSLA) ( כפורצת דרך עתידית כשהיא עוד עמדה על ערך של 200 דולר למנייה, כיום אנחנו רואים שהיא עומדת על 6,500 דולר למנייה וזה בעיקר בזכות הטיימינג וראיית הערך שטמון בה. לפני שנה דיברתי על מניית פייבר (FVRR) שיש שיגידו שהיא ספקולציה, אבל ראיתי שהיא צפויה רק לטפס מעלה, כשיש מניות מסוג זה הזמן לעזוב רגע את ההשקעה של המומנטום ולבחון גם את הטווח הארוך. "
מטבע ספקולטיבי או מטבע העתיד?
חלק מהתחזקות הביטקוין בשנת 2020 נובעת מהחלשות מטבעות מובילים בעולם, כמו בארצות הברית שם מדפיס הממשל בשנים האחרונות כסף באופן ששוחק את ערכו. מול ירידת הערך של המטבעות של המדפיס הממשלתי, הביטקוין רק מחזק את ערכו.
אולם בדיוק כמו הביטקוין שוק המטבעות הקריפטוגרפים תופס תאוצה בשנים האחרון. והדומיננטיות של הביטקוין יורדת כתוצאה מהיצע נוסף של מטבעות. אך גם זה לא מונע מהביטקוין להיות כרגע בין מטבעות הקריפטו המובילים.
יש כאלו שטוענים שהביטקוין יעיל רק לשמירה על ערך ולא כמטבע פונקציונאלי לרכישות
"למעשה, נוצר כאן שילוב" טוען גמליאל "הביטקוין בבסיס שלו לא הומצא בשביל שמירה על ערך, אלא כדי לשמש כלי לתשלום מבוזר, שאיננו תלוי באף גוף או קהילה, אלא במיליוני מפתחים. מלכתחילה הוא נועד להיות אמצעי תשלום בדיוק כמו הדולר והשקל.
מיצוי הפוטנציאל של הביטקוין נובע מכך שאפשר לסחור איתו, לקנות איתו דברים, כפי שהודיעה בזמנו חברת טסלה עצמה. כתוצאה מכך בחברות מסוימות, כמו בקבוצת הנדל"ן הציבורית של חנן מור, ניתן כיום לרכוש אפילו דירה באמצעות ביטקוין.
בשלב זה עיקר הביטוי שלו הוא בשמירה על ערך, מול מטבעות אחרים כמו הדולר שהולכים ונשחקים, בתי השקעות רוכשים את הביטקוין כדי לשמר את הערך של כספם, אבל ככל שערכו יעלה אנחנו נשמע על יותר ויותר חברות שמאשרות אותו כמטבע לרכישה ולתשלום"
מה אפשר ללמוד על עתיד הביטקוין מההחלטה של בתי השקעות גדולים כמו אלטשולר שחם שרכשה לא מזמן ביטקוין בערך 100 מיליון דולר?
"אם היינו עושים את השיחה הזאת לפני שלוש שנים, היה נשמע קצת הזוי שבית השקעות יעשה פעולה שכזו על מטבע מבוזר".
,אבל באמת אנחנו רואים כל כמה שבועות תנועות של מאות מיליוני דולרים של גופים גדולים, אשר רוכשים ביטקוין באמצעות הבורסות, ומוציאים זאת לארנק חיצוני. המשמעות של רכישת ביטקוין על ידי בתי השקעות גדולים היא מהותית כאן".
"לדוגמה, באוגוסט 2020 חברת MicroStrategy (MSTR) המספקת מודיעין עסקי התחילה לקנות ביטקוין בעשרות אלפים דולרים, וכיום היא כבר מחזיקה בכ-6 מיליארד דולר במטבע של ביטקוין. המהלך נעשה מהר מאוד, לפי דברי המנכ"ל הוא עדיין מעוניין בעוד רכישות, הוא צוטט כשהוא אומר: "אני לא ישן בלילה מהמחשבה שיש עוד ביטקוין שלא קניתי". הרכישות של בתי השקעות גדולים מעידות חד משמעית על התחזקות המטבע.
איך לזהות מנייה עם עתיד מזהיר
מה שמעניין כל סוחר מתחיל וגם מתקדם היא ההבנה באילו טכניקות ניתוח ניתן להשתמש כדי לזהות מניה שעומדת לפרוץ בגדול. מי שאיננו סוחר מנוסה, בדרך כלל פונה לקבלת מידע מאתרי החדשות, או לעיתונות הכלכלית, אך לא תמיד הידיעות שם מגיעות בזמן אמת. אם כן, מה הן הטכניקות המשולבות שניתן להשתמש בהן, כדי לזהות מניה שעומדת לפרוץ לטווח הארוך? לשמחתנו גמליאל כאן כדי להשיב.
"אני משתדל לבחון הרבה אלמנטים שמשולבים ביניהם, וכך גם אם הביטקוין למשל הוא סופר ספקולטיבי בהתחלה, צריך לעקוב אחריו ולהבין מתי הוא מתחיל לקבל וודאות".
"חלק מהיכולת של ניתוח פנדומטלי של הביטקוין כדוגמה הייתה בהבנה שיש חשיבות גדולה בכך שחברת PayPal אימצה אותו, או כמו בעובדה שציינתי קודם שחברת MicroStrategy (MSTR) רוכשת אותו במילארדי דולרים, כלומר שהבינה את הפוטנציאל שטמון בו."
שיטת הניתוח הפונדמנטלי מסתמכת ככלל על לימוד מצבה הכלכלי של חברה מסוימת ,על ביצועיה הכספיים וחוזקה הפיננסי.
"חשוב כל הזמן להיות במעקב צמוד אחרי החדשות הפנימיות של שוק ההון ולא רק ממה שקוראים בעיתונות השגרתית" ממליץ גמליאל "הדיווח על הרכישות של MicroStrategy (MSTR) למשל לא יופיע לרוב העיתונות הכלכלית כמו גלובס או דה מרקר, ולכן צריך להיות כל הזמן מעודכנים בפעילות המסחר בזמן אמת, לקבל את הידיעות ולחבר ולשקלל את הנתונים."
"באופן כללי מדובר בחשיבה מחוץ לקופסא כדי לאפשר לנבא שנים קדימה את הפוטנציאל של מנייה, מעבר לניתוח הטכני צריך להבין לעומק את הפוטנציאל והחזון של מנייה, כמו הדוגמה של טסלה שפרצה בזמנו בגדול גם בזכות החזון שלה".
המשקיעים החדשים
יותר ויותר משקיעים ישראלים הצטרפו אל שוק ההון בשנה האחרונה, חלקם עשה זאת בעקבות משבר הקורונה. לא פחות מ 141 אלף תיקי השקעות חדשים נפתחו,. חלק מהסוחרים החדשים באופן טבעי מצאו את עצמם מבקשים לקחת חלק בקהילת הסוחרים בניהולו של גמליאל
מה הסיבה שכל כך הרבה אנשים הצטרפו לפעילות המסחר בשנה האחרונה?
"שנת הקורונה גרמה לאנשים להבין שהם לא יכולים להסתמך רק על מקור הכנסה אחד, אם הם עצמאיים ובטח כשהם שכירים. הקורונה נתנה לנו סטירה מצלצלת עם בקשה לקחת אחריות כלכלית. מה שיצר פרץ של משקיעים חדשים, אין ספק שרואים את זה בשוק ההון בכל החזיתות".
מה גורם להם להצטרף לקהילה או ללכת אחרי מנטור?
תחום ההשקעות, הואתחום מורכב, יש הרבה סוחרים חדשים שמאבדים את כספם. לכן יש להיכנס אליו בצורה הנכונה ועם ידע וכלים נכונים. הבורסה עבור סוחרים חדשים מתנהגת פעמים רבות כמו קזינו עם מלכודת תיירים, שוק ההון הוא בהחלט עולם מתוחכם שיודע לחנך דרך הכיס".
"אני אומר זאת גם ממקום אישי, גם אני כסוחר מתחיל, הפסדתי הרבה זמן וכסף עד שמצאתי את הדרך הנכונה, כי לפעמים עסקה מרוויחה יכולה להיות גרועה ועסקה מפסידה יכולה להיות מדהימה אבל אין מי שיגיד לך את זה. ולפעמים אפשר לבזבז שנים בניסיון להחיל איזושהי שיטה שפעם עבדה לך אבל למעשה היא גרועה עבורך וגורמת לך להפסדים, קהילה ומנטור עוזרים להימנע מהרבה טעויות"
"מסחר בשוק ההון לא מתאים לכל אחד" טוען גמליאל "מהסיבה הזו בחרתי להנהיג תהליך רשמי במסגרתו מי שרוצה להשתייך לקהילה או להצטרף לקורסי המסחר חייב לנקוט בהליך מסויים לפני שהוא מתחיל לסחור".
"אני מבקש מכל מצטרף קודם לבצע עסקאות בסימולטור ולנהל יומן מסחר שמתעד את העסקאות ולעקוב אחריו ולשלוח אותו אליי. רק לאחר שלושה חודשים, בדרך כלל אני מעניק לו את האור הירוק לעבור לדבר האמיתי. כך למעשה במקום להפסיד כמו רוב המתחילים ב 97% אחוז, אנשים חווים הצלחה של 97%, כי האדם עבר תהליך מוקדם באופן בטוח ולמד איך להתנהל. לא מומלץ ישר לקפוץ למים העמוקים אם לא רוצים לפגוש כרישים.
כסף זה לא הכול בחיים
מה גורם לאדם עסוק כמוך, שיש לו קרן גידור משל עצמו והוא סוחר מרוויח לחלוק ידע עם אחרים?
"גם אני חשבתי ככה בעבר, לפני שחוויתי הצלחה בתחום" מספר גמליאל "שאלתי את עצמי למה שמישהו יעסוק בקורסים אם הוא מרוויח מספיק? אבל האמת היא שזה בעיקר מגיע מהמחשבה שכסף הוא הדבר החשוב ביותר בחיים, אבל ברגע שאתה עובר מחסום פסיכולוגי מסוים אתה מבין שזה לא נכון, שכסף הוא רק אמצעי ואילו תחושת הסיפוק מנתינה היא גבוהה יותר".
"הדבר שהכי מספק אותי זה להעניק ידע שמשנה חיים של אנשים. אני הרי תלמיד של השוק, וכל אדם בעיניי צריך להיות תלמיד. לחוות תהליכים והצלחות של אנשים זה מרתק, ומי שלא היה בצד הזה של מתן ידע לעולם לא יוכל להבין את הערך ואת תחושת הסיפוק שזה נותן. הידיעה שהצלחת להשפיע במשהו על החיים של בן אדם היא מרוממת. הידיעה שהצלחת לעזור לו לשנות אותם לכיוון שהוא רצה, זה מטורף יותר מכל עסקה כזו או אחרת. לכן לנהל קרן גידור של מאות אלפי שקלים זה מדהים, אבל זה לא הכול."
לסיום, באיזה תחום אתה ממליץ לסוחרים להשקיע, אילו מניות יצליחו לדעתך בעתיד הקרוב?
"אם אני היום צריך להרכיב תיק, הייתי משלב את עולם המטבעות הקריפטוגרפים המובילים כמו הביטקוין יחד עם תחום הרכבים החשמליים. יש המון חברות בתחום הזה וחשוב לדעת במי לבחור. גם עולם המציאות הרבודה הולך לתפוס תאוצה. אחד הדברים שאנו רואים בשטח הוא שהרבה מניות שקשורות לעולם הזה, כמו מוצרים נלווים של קסדות ומשקפיים, עושות תנועות חיוביות כי זה הולך ומתפתח ככל שהטכנולוגיה הולכת ומתחזקת".
"אני מזהה תנועה חיובית גם בענף של הרחפנים שהולך להיות חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, בעוד כמה שנים זה כבר יהיה סטנדרט לראות רחפן באוויר כמעט לכל מטרה בין אם זו שליחות או טיסה של אדם בשמיים לצורך נסיעה פרטית".
"להערכתי רוב החברות לא ישרדו לאורך זמן אלא אם יהיה להן בידול מאד ייחודי, לכן בדרך כלל נראה את החברות הגדולות מתעצמות, כמו טסלה שתישאר בחזית, והן יקנו חברות קטנות שמשרתות את האינטרס העסקי שלהן.
טסלה נמצאת כיום בהרבה רמות מעל השוק, והיא שווה יותר מיצרני רכבים מסורתיים. היא תמשיך להוביל בתור האפל של הרכבים, כי יש לה חוויית שירות לקוחות טובה וקהל איכותי שרק ילך ויתעצם.
המניות שיצליחו הן אלו שפיתחו זהות ייחודית ומעניקות ערך מוסף לעולם. "
לאתר של רז גמליאל לחצו כאן