במהלך דיון בוועדת הכלכלה ח"כ אלי כהן הבהיר כי בכוונתו לקדם חוק וח"כ כבל אמר "השוק חולה ונשים סוף לכל סיפורי הגפ"מ"
ועדת הכלכלה של הכנסת, קיימה ישיבה מיוחדת שעסקה בגובה דמי השימוש הקבועים בחשבון הגז הביתי, לבקשת חברי הכנסת אלי כהן, איתן ברושי ויואב בן צור.
היו"ר איתן כבל פתח את הדיון ואמר כי אחת מהצעות החוק הראשונות שהגיש כחבר כנסת צעיר ביקשה לטפל בנושא הזה של דמי השימוש, אך היא סורסה לדבריו על ידי המדינה. בדיון נשמעו טענות קשות על גובה דמי השימוש, על כך שלא ניתן לדעת מה המחיר שגובות החברות למ"ק גז וכן על השונות במחיר שמקבלים צרכנים בין חברה לחברה ואפילו צרכנים המשלמים לאותה חברה ומתגוררים באותו בעניין. בעקבות זאת הבהיר היו"ר כבל כי "מדובר בכשל חמור שהוועדה תשים לו סוף". הוא אף הודיע כי יקדם את הצעת החוק שלו לטיפול בעניין יחד עם ח"כ אלי כהן מהקואליציה וח"כ כהן הבהיר כי הוא מוכן להירתם לעניין.
ח"כ כהן אמר בדיון כי מדובר באחד השווקים הריכוזיים ביותר במשק, בו 4 חברות מחזיקות 88% מהשוק ו-20 נוספות מחזיקות ב-12% מהשוק. הוא הוסיף כי רוב הלקוחות שבויים, וציין כי בדיקה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת העלתה כי התשלום הקבוע מגיע לעיתים ל-20% ויותר מהחשבון החודשי. לכן הוא הציע לקדם את הצעת החוק של היו"ר כבל, לפיה ניתן יהיה לגבות דמי שימוש קבועים רק אם יינתן פירוט בגין מה התשלום, ואמר כי תשלום צריך להיות רק בגין צריכה או שירות. ח"כ יעקב פרי ביקש לדעת מדוע לא יושמה עד היום החלטה של ועדת המחירים להטיל פיקוח על מחיר הגז הביתי. ח"כ ברושי ביקש לדעת האם יש קרטל בשוק ואמר כי "כשעוסקים ביוקר המחייה לא פעם נטפלים לנושאים שוליים כמו למשל הפטם, בו לאוצר היה אינטרס לפרק את המונופול ובהזדמנות הזו לדפוק את החקלאים, ונשאלת השאלה מדוע הממשלה לא מפרקת את קרטל הגז הביתי".
מנהל המחלקה התקציבית בממ"מ, עמי צדיק, ציין כי רמת התחרות בענף היא נמוכה וכי נעשו כמה רפורמות שלא צלחו. היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר, סיפרה כי כאזרחית ניסתה לבדוק כמה היא משלמת למ"ק גז ולא הצליחה לחלץ את המחיר לא מתוך החשבון החודשי וגם לא קיבלה על כך תשובה מספקית הגז. "ביקשתי הנחה לכל הדיירים ואמרו לי שרק אם אלך לחברה מתחרה ואביא הצעת מחיר נמוכה יותר ידונו איתי על הצעה אחרת", סיפרה. היא הוסיפה כי פנתה בעניין הזה למשרד האנרגיה כבר לפני למעלה מחצי שנה ועד היום לא קיבלה התייחסות. היו"ר כבל אף הקריא במהלך הדיון מסרון שקיבל מצופה, שכתב לו כי חברת הגז שלו התנהלו מולו בבריונות, החליטה להשתלט על הבניין וסירבה לקבל חתימות שיאפשרו לדיירים להחליף ספק, והטענות נתקלו באדישות מצד משרד האנרגיה שלא התערב לאכוף את החוק.
נציג התאחדות התעשיינים, המייצגת 4 החברות הגדולות (סופרגז, פזגז, אמישרגז ודור גז), רון קיסרי, אמר כי החברות עוסקות בחומר מסוכן ויש להן אחריות גם בבית הלקוח. לדבריו, החברות מחויבות לבצע פעולות תקופתיות, כמו בדיקה אחת לחמש שנים בבית הלקוח או החלפת צובר אחת ל-15 שנה ומוכנה 24 שעות ביממה לקריאה לתקלות גז. ח"כ כהן הקשה ושאל מדוע התשלום עבור דמי השימוש החברות הגדולות הוא יותר מכפול לעומת החברות הקטנות. קיסרי אמר כי התמחיר של כל חברה הוא שונה. היו"ר כבל שאל אם בתוך כל חברה יש לקוחות עם דמי שימוש שונים ואמר: "האם מדובר בסחר סוסים ומי שהוא סוחר יותר טוב מקבל דמי שימוש יותר נמוכים ובבניין שבו כולם נחנחים הדיירים אכלו אותה? או שדמי השימוש הם קבועים לכולם". קיסרי לא השיב על כך ועמי צדיק ממרכז המחקר והמידע של הכנסת ציין כי השונות היא מאוד גבוהה ודמי השימוש נעים בין 13 שקל ל-40 שקלים. קיסרי אמר כי משרד האנרגיה העלה באוגוסט האחרון מנוע חיפוש שבו כל צרכן יכול לדעת מה המחיר שהוא משלם וכמה הוא משלם דמי שימוש והוסיף כי החברות הגדולות גובות דמי שימוש גבוהים יותר מאחר והעלויות שלהן על החלפת צוברים, מונים ומכלים הן גבוהות יותר מהחברות הקטנות. היו"ר כבל אמר בתגובה כי "אולי צריך לפרק את החברות להרבה חברות קטנות". ח"כ כהן הציע לקיסרי להביא בשורה ולהודיע שהחברות הגדולות יבדקו את העניין, אך הוא לא נענה.
יו"ר מרכז הגז, אבי פרל, אמר כי "כבר 26 שנה נותנים פול גז בניוטרל וזורים חול בעיני חברי הכנסת והציבור". הוא הציע לחברות הגדולות להוזיל כבר עכשיו את דמי השימוש ב-50% ולרדת למחיר שמציעות החברות הקטנות. הוא טען כי העלויות של החברות הקטנות הן דווקא כפולות מהעלויות של החברות הגדולות, אך אמר כי החברות הגדולות עושות להן סיכול ממוקד. "כשסוף סוף אנחנו משיגים חתימות של מספיק דיירים שרוצים לעבור אלינו פתאום חברה גדולה אחרת מציעה להם חצי מהמחיר שאני מציע, ולאט לאט המחיר עולה", אמר. דוד ארז, שייצג את אובק גז, אמר כי בשם הבטיחות מונעים תחרות.
הכלכלן הראשי במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, נחום יהושע, אמר כי יש הצדקה לגבות דמי שימוש קבועים, והוסיף כי זה לא סוד שיש בעיית תחרות בשוק
כבל אמר בתגובה כי הוועדה תקדם את הצעת החוק ואף תקיים דיון נוסף סביב מחיר הגז. "החברות יצטרכו לתת תשובות, לא סיפורים, למה יש הבדלים לא רק מחברה לחברה אלא אפילו מדייר לדייר – נשים סוף לסיפורי הגפ"מ. השוק חולה ונשים סוף לכל סיפורי הגפ"מ".