היועץ המשפטי לממשלה קובע כי הפרת הוראה של בית דין רבני לתת גט, עשויה לעלות כדי עבירה פלילית
היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, הנחה לפתוח בחקירה פלילית בנוגע למקרה שהובא בפניו לאחרונה, במסגרתו ניתן על ידי בית הדין הרבני פסק דין המחייב אדם ליתן גט לאשתו.
במסגרת פסק הדין נקבע כי בנסיבות העיגון החמורות ניתן אף לכפות את הבעל לתת את הגט. באותו מקרה, מצא בית הדין הרבני כי אביו של הבעל הוא הגורם הדומיננטי מאחורי הסירוב למתן הגט. בית הדין הרבני החליט לעכב את יציאת האב מן הארץ ולהורות על מאסרו (במישור האזרחי) מכוח פקודת ביזיון בית המשפט.
כנגד החלטות בית הדין הרבני עתר האב לבג"צ, עתירה שעודנה תלויה ועומדת. בעקבות הממצאים שעלו מההליך בבית הדין הרבני, פנה מנהל בתי הדין הרבניים אל היועץ המשפטי לממשלה בבקשה כי תיפתח חקירה פלילית כנגד האב, בחשד לשידול בנו להפר הוראה חוקית לתת גט, וכן כנגד הבעל עצמו ומעורבים נוספים.
במענה לפניית מנהל בתי הדין הרבניים, הבהיר היועץ המשפטי לממשלה את עמדתו העקרונית, ולפיה קיים אינטרס ציבורי משמעותי במתן כלים להתמודדות עם מצוקתן הגדולה של עגונות, ועם הפגיעה הקשה בחירותן ובכבודן. עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אשר אימץ את המלצת פרקליט המדינה, היא כי בנסיבות המתאימות, יש מקום לבחון גם הפעלת כלים פליליים לשם כך.
בהתאם לעמדה זאת, ולאחר בחינת הדברים כאמור, הנחה היועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה פלילית בנוגע למקרה האמור. ההנחיה לחקור את המקרה במישור הפלילי הועברה לטיפול משטרת ישראל, באמצעות פרקליטות המדינה.
הרב הראשי לישראל, הגאון הרב דוד לאו מסר למערכת המומלצים כי הוא מברך על החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט לפיה סרבנות גט עלולה לעלות כדי עבירה פלילית.
הרב הראשי ציין, כי "בעיית סרבנות הגט הינה בעיה כאובה שפגעה קשות במשפחות רבות ואני מברך על כך שהיועץ המשפטי החליט להירתם למאבק ולקבל החלטה מהפכנית בעניין חשוב זה. הצעד עליו החליט היועץ המשפטי מהווה אמצעי נוסף שיאפשר לדייני ביה"ד להמשיך בפעילותם לפתרון מקרי העגינות השונים."
עו"ד צוריאל בובליל מייסד המרכז הבינלאומי להתרת עגונות ועגונים, עמל בימים אלו על הגשת הצעה לתיקון בחוק אשר יאפשר להכיר בסרבנות הגט כעבירה פלילית, ובכך להפוך אותה מעבירה דתית לעבירה אזרחית ברת הסגרה. צעד זה, הוא טוען יקל מאד על אכיפה ובקשות הסגרה כנגד סרבנים אשר נמלטים לחו"ל. שכן בארה"ב ובאירופה לא ניתן כיום לבקש בקשת הסגרה לבעל שחמק מאשתו, שכן מדובר בחוק דתי, ובארצות אלו ישנה הפרדה בין דת למדינה. בהגשת ההצעה לתיקון החוק הוא מבקש להכיר בסרבנות גט כעבירה פלילית מתוקף חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, שכן סרבנות הגט שוללת מהאישה את חירותה הבסיסית לנישואין שניים או לילדים נוספים.
הוראת היועץ המשפטי לממשלה היא תקדים חשוב עבור מאות נשים בישראל אשר יכול לסייע להן ככלי נוסף כנגד סרבני הגט.