ד"ר אביבה פרידמן, מומחית בפסיכולוגיה אימונית פיתחה מודל ייחודי למציאת סיפוק בחיים האישיים והתעסוקתיים. עבודת הדוקטורט שלה התמקדה בבניית הזהות האישית והמקצועית של מבוגרים צעירים. מסקנות המחקר יישומיות לתחומים נוספים בחיים כמו: מציאת זוגיות, הורות, והתמודדות עם חרדות ולחצים. השיטה נשענת על מחקרים והיא מוכחת אקדמית.
"אנחנו חיים בחברה שמעבירה ללא הרף מסרים תחרותיים ושלמות עד לקצה, הישגיות רבה יחד עם חיים בעלי תשוקות, ואושר. הכול חייב להיות מושלם ואידיאלי", טוענת ד"ר פרידמן. "אם יש לנו כישרון כלשהו בספורט, אנחנו נשאף לאולימפיאדה. אם יש לנו בן זוג, הוא חייב להראות כמו דוגמן, מצליחן, ועשיר. אם יש לנו עבודה, היא חייבת להיות זוהרת, מדהימה, בעלת שכר גבוה, אחרת נכשלנו", היא מתארת. "אבל האמת היא שהחיים הם לא כאלו; לרובנו יש כישרונות סבירים ויכולות טובות, ימים טובים ורעים, ילדים נבונים, בן זוג נחמד, ועבודה טובה, אבל לנו לא טוב, לא מספיק טוב…"
"אנשים רבים, חווים חוויות של חוסר שביעות רצון בין היתר, בגלל הפער המתמיד בין מה שקיים בחלומות ובציפיות שלהם, ושהיה בהרגשתם צריך לקרות להם. לרוב תחושת הפער מתרחשת בגלל תכנים "מוצלחים" המוצגים במדיות השונות ובעיקר ברשתות החברתיות, לבין מה שקורה בפועל בחיים. זה גורם לבלבול, אומללות וחרדה". היא מציינת כי, " אנחנו חברה שיש בה הרבה יותר שפע, יותר הזדמנויות, יותר בריאות, יותר פתיחות, יותר יכולות מפותחות, יותר כסף ומשאבים כלכליים. לאנשים רבים יותר יש השכלה ומשאבים שלא היו לאנשים רבים כל- כך, בכל שנות ההיסטוריה האנושית, אבל לצערי, אנחנו יותר ויותר אומללים ומדוכאים. רואים זאת בנתוני העלייה בשיעורי הדיכאון והחרדות בכל הגילאים ובעיקר בגילאי ההתבגרות והמבוגרות הצעירה"
איך בכל זאת נצליח להרגיש שיש לנו חיים מספקים?
פרידמן מציעה גישה חדשה לתחושת ההגשמה העצמית וחיים בעלי תשוקה, המבוססת על פסיכולוגיה אימונית. גישה זו רואה את הייעוד האישי ומיצוי התשוקות בחיים, כסך כל המרכיבים שאדם מביא לחייו: גורמים גנטיים, חברתיים ורוחניים. השאיפות הלא ראליות והרעילות, גורמות לדיכאון, עצב ושגיאות קשות. למשל, חשוב להסתכל על כישלון כחלק מהתהליך ההצלחה והבנייה האישית, כהרחבת הרפרטואר האישי של תכונות ויכולות. הרי גם לדעת מה לא לעשות שקול לידיעה מה כן אוכל לבצע. קבלה חיובית של תחושות הבלבול והאי-וודאות, הינה גם חלק מסל היכולות האישיות למימוש עצמי.
"ייעוץ ואימון המושתת על Coaching Psychology הוא תחום צעיר יחסית ומוביל בבריטניה, אוסטרליה וארה"ב" היא מסבירה. בעיצומה של הקורונה הוכרז התחום של פסיכולוגיה אימונית, כחטיבה אקדמית העומדת בפני עצמה בארגון הפסיכולוגים הבריטי (BPA), בו אני חברה. חטיבה זו שקולה לכל שאר ענפי הפסיכולוגיה לרבות פסיכולוגיה קלינית, חברתית, התפתחותית ועוד. CP זו גישה מדעית המשלבת את הטוב שבכלי האימון עם ידע מעמיק בתחומי הפסיכולוגיה. מטרת הייעוץ היא לקבל כלים מתפקדים ודרך צופה פני עתיד בנושאי זוגיות, משפחתיות, קריירה, הנוגעים בזהות האישית והתעסוקתית של כל פונה. שיטת העבודה היא חקרנית ומעודדת צמיחה אישית בתוך גבולות האפשר והקיים. בשיטה זו מגיעים המטופלים לחיים בעלי משמעות הגורמים להם לסיפוק מרבי, מיצוי אמיתי של היכולות ואושר הנובע מחוויית החיים שעיצבו."
מהם עקרונות הפסיכולוגיה האימונית לשביעות רצון מהחיים שלנו?
"בין העקרונות הבולטים ניתן למנות את קבלת המצב האישי והאנושי בחיים, הבנה וקבלה של החלטות העבר כסלילת הדרך להווה מוגשם. כמו כן, אפשר למנות את העיקרון של הימנעות מסיסמאות ועצות טרנדיות פופוליסטיות שאינן מבוססות מחקר ומביאות לסבל רב כי אינן בנות השגה. צריך להיזהר משיטות של כאלו "שיודעים הכול" ויש להם פתרון קסם לכל בעיה". בנוסף, הפסיכולוגיה האימונית מציעה שימת לב לקצב החיים, והבנה חשובה בעיקר בזוגיות ובחיי משפחה כי התאמות, ויתור, או פשרות כלפי היקרים לנו, הן לא מילים גסות. בפסיכולוגיה אימונית אין מודל, או תבנית, או יעד אחד שכולם צריכים לשאוף אליו, להיפך כל אדם הוא מודל ייחודי בפני עצמו הראוי לחקירה משלו ולהתאמת כלי ייעוץ/טיפול עבורו. קראו ובדקו בעצמכם מאמרים ומחקרים בנושאים שחשובים לכם באופן אישי ונסחו לעצמכם מה מספק אתכם."
מודל ייחודי למציאת סיפוק בחיים האישיים או המקצועיים
פרידמן, ד"ר ב-"Existential Coaching Psychology" באוניברסיטת "מידלסקס" בלונדון. כחלק מעבודת הדוקטורט שלה בפסיכולוגיה אימונית, ביצעה ד"ר אביבה פרידמן מחקר חדשני ופורץ דרך. המחקר בדק את התפקיד של פסיכולוגיית האימון בהתמודדות עם בלבול זהות אישית ומקצועית בקרב צעירים בגילאי 23-35 שנים בחברה הישראלית.
מחקרה של פרידמן אשר נמשך על פני מספר שנים וכלל 500 שעות אימון פרטניות, חשף כי רבים מהצעירים המבוגרים אינם מזהים ייעוד אישי מוגדר. המחקר הציג באופן מבוסס את תחושותיהם של צעירים (בין הגילאים 18-35 דור ה-Y או המילניאלים) אשר סובלים מבלבול זהות אישי ומקצועי. תופעה זו הולכת ונעשית נפוצה יותר בקרב צעירים נורמטיביים ללא היסטוריה של הפרעות נפשיות. הם מדווחים על תסמינים של חרדה, דיכאון ותחושת חוסר אונים.
המחקר הוא ראשוני וחלוצי ועל-כן הוא מחקר איכותני שמצא כי פסיכולוגיה אימונית יכול לסייע לצעירים להתמודד עם תחושות הבלבול שלהם, כאשר האימון מתמקד בהבנת הערכים והאינטרסים של האדם, ובפיתוח תוכנית קריירה הולמת את הערכים והצרכים הייחודים. באמצעות פסיכולוגיה אימונית כל משתתפי המחקר מצאו את נתיבי ההגשמה האישית שלהם, שכמובן הו שונים זה מזה.
מובילה בתחום הפסיכולוגיה האימונית
ד"ר אביבה פרידמן, מעוררת עניין ותשומת לב מרובה, בגישה שלה. בתחום הפסיכולוגיה האימונית היא חברה בארגון הפסיכולוגים הבריטי בחטיבה של פסיכולוגיה אימונית החדשנית. היא גם נמנית עם המומחים המובילים בתחום, כחלק מעבודתה היא משתייכת לארגונים מובילים בתחום כגון ה"International Society for Coaching Psychology – ISCP" וה"Israel Association for Coaching Psychology – IACP",
איזה ניסיון את מביאה אתך לקליניקה שלך?
"התחלתי את דרכי כיועצת ארגונית לאחר לימודי פסיכולוגיה מורחבת ופסיכולוגיה חברתית באוניברסיטת "בר – אילן", לימודים ועבודה שהכשירו אותי משחר עבודתי לחשוב בכיוון של פתרון בעיות ולא רק הצפת הקשיים. מרבית הטיפולים עוסקים בהרחבת הבעיה, הן מפני שזה "הכי קל" למטופלים לתלות את קשייהם, בעברם, והן מפני שלפעמים המטפל לא ממש בטוח בדרכי הפתרון. נבירה בעבר הינה פתרון מצוין שכן אין אדם שאין לו קשיים, אכזבות וטראומות בעברו. צריך וחשוב לטפל באירועי העבר רק כאשר הם משפיעים על ההווה."
ד"ר פרידמן התמחתה בגישות טיפול קצרות מועד בביה"ס ללימודי המשך בעבודה סוציאלית באוניברסיטת "בר אילן" ולאחר מכן למדה עוד שנתיים טיפול זוגי בתוכנית PAIRS באוניברסיטת "בר – אילן", גישור ושלוש שנים למדה והתמחתה בטיפול משפחתי במכון "ת.ל.מ" ב"סמינר הקיבוצים" בת"א. היא מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת."
בין השיטות והגישות עמן היא עובדת ניתן למנות את התחומים הבאים: פסיכולוגיה חיובית, גישות הומניסטיות, גישות אינטגרטיביות, שיטות אימוניות ממוקדות מטרה, CBT, EmotionAid, Open dialogue, טיפול קוגניטיבי התנהגותי בפוסט טראומה. " כדי לסייע לכל פונה מתוך עולמו ולהנות עמו את המודל המתאים לו ביותר, נדרש ידע רב תחומי מגוון. אני כאמור לא מאמינה כי ישנה שיטת קסם אחת עבור כל המטופלים, לכן למדתי שנים רבות, מגוון רחב של שיטות שאני עושה בהן שימוש בהתאם לאדם היושב איתי."
"בחיפושיי אחר תחום שיאחד מחשבותיי הטיפוליות הרואות באדם פרט שלם המתפקד בתור אדם אפקטיבי בסביבתו; זוגיות, משפחה, עבודה, חברים ופעילות פנאי הובילה אותי לפרה-דוקטורט ב Coaching Psychology בביה"ס לעבודה סוציאלית ללימודי המשך בתחום."
"ההתמקדות שלי בעבודה עם המטופלים היא להבין יחד אתם את התחושות של בלבול ואומללות. לרוב האנשים באופן לא מפתיע יש חיים טובים ומספקים. הם לפעמים קורבנות של תעשיית ה"אושר". אני מסייעת למטופלים להבין את המקורות של דיכוי וחוסר תחושת ההצלחה, ולמצוא דרכים להשתחרר מהם".
"מטופלים רבים חשים הקלה עצומה כשאני אומרת להם שזה בסדר שהם לא מצאו את ה"ייעוד" שלהם או את בן הזוג המושלם." למדתי זאת במחקר הדוקטורט שעשיתי, שבו חלה הקלה רבה אצל משתתפים שחוו תחושות של מצוקה עקב המחשבה שאינם חיים חיים "אמיתיים", הראויים להם. השחרור מהצורך להיות מוגשם, או לחפש "ייעוד" שלא תמיד קיים, לעומת לגבש זהות סביב הקיים ושיפורו, קבלת החיים באהבה וחמלה עצמית, הם מתנה מרגיעה, חיובית ומסייעת לתהליך של שיפור מתמיד."
שימת לב לקצב החיים
"לעומת הפסיכולוגיה הקלינית, פסיכולוגיה אימונית מתמקדת בשימוש בכלים פרואקטיביים המסייעים להתמודד בצורה יעילה ובונה עם אתגרים ובעיות. הגישה מעודדת אנשים לחקור את סביבתם ואת חייהם באופן הכן ביותר, לחשוב באופן חיובי על ההישגים שצברו להבין כי הם משקפים אותנו וחלקים חשובים בחיינו, להציב מטרות פונקציונאליות, ולפעול באופן מושכל להשגתן."
אחת התכונות המפתיעות ביותר של הגישה האימונית היא התמקדותה בגילוי ובהכרה של המציאות הנוכחית. "האימון הפסיכולוגי מציע לחשוב ולפעול כבר עכשיו, במציאות הכי קרובה. לומר "כן" לחוויות, לא לחכות להזדמנות הכי טובה, להתחיל לצעוד ולדייק את עצמנו תוך כדי מסע", היא מוסיפה פרטים נוספים. " אולי במקום לחכות להתגלות פנימית על ה"אושר" שלנו, כדאי לקדם אותו בצעידה לתוך הלא נודע והחדש. לדעתה, בזכות התהליכים הפרואקטיביים ניתן להפוך את חוויית החיפוש אחר האושר לחוויה מרתקת, שמחה ומשמעותית יותר. "אנשים נוטים לשכוח כמה הם משמעותיים, מסוגלים וכמה יש בכוח החיים להפתיע אותנו באושר שלא ציפינו לו. זה אחד הפירושים שאני הכי אוהבת ל Serendipity. הפסיכולוגיה האימונית מעניקה להם את היכולת לעבוד על שינוי גישה להשיג את המטרות שלנו בדרך חיובית, מחזקת ומפתיעה. במחקר הדוקטורט שלי ראיתי כי למשתתפים שנתנו לעצמם לחוות דרכים אחרות, ממה שהם חשבו על הגשמה עצמית ואושר, ממש אירעו "ניסים". אילו הם צירופי מקרים ממוזלים שהם היו אחראים להם, בדרך האחרת שנבחרה." היא אומרת.
תעשיית ההגשמה העצמית
אחד מהעקרונות של הפסיכולוגיה האימונית הוא הימנעות מסיסמאות, עצות טרנדיות ומשיטות ומכאלה שיודעים הכול מציינת ד"ר פרידמן.
"תעשיית האושר והגשמה העצמית שהאימון לחיים הוא חלק ממנה, עושה מיליארדים מכך שהיא מוכרת אשליה לאנשים שהם יכולים להיות כל מה שהם ירצו אם הם רק יתאמצו. אבל זו לא ממש האמת. אנשים רבים מנסים להצליח בעסקים, ביוזמות חברתיות, בנישואין, ונכשלים. יתרה מכך, אנשים רבים הולכים אחרי נטיות ליבם, או מחשבות שנדמות להם כתשוקות חזקות, כדי להיות מוגשמים במלואם, בדרך למטרה הם מחסלים חסכונות של שנים, לפעמים גם זוגיות ומשפחה."
"הסוד לחיים מספקים, הוא להיות מוכנים לקבל את החיים שאנחנו כבר עמלנו עליהם, והם כפי הנראה מבטאים בצורה המיטבית את מי שאנחנו. כדאי בטרם נתאמץ ונשקיע משאבים בדבר חדש, לבדוק האם אנו בעלי הכישורים, הכישרונות, ההשכלה, והידע ולראות כיצד לצעוד מהם קדימה. מאמץ בלבד הוא מתכון לחוסר אושר מתמשך".
להיות שלם זה לא אומר להיות מושלם
לעיתים ההגשמה העצמית, האושר, השמחה בחיים, מתפתחים לאורך חיינו, כתוצאה מהחוויות שלנו, מהבחירות שלנו ומן האנשים שאנחנו פוגשים, ולעיתים זה כלל לא קורה, וגם זה בסדר. עדיין אפשר לחיות חיים טובים מאוד ומספקים גם ללא חשיפת התשוקות הפנימיות החזקות וההגשמה העצמית."
היא מציינת כי גם לאחר אימון אישי, לא תמיד ניתן להגיע להכרה מהו הייעוד האישי המדויק ומה יביא לנו את האושר הרב ביותר בחיים. "רק 5% מהאנשים מוצאים את ההגשמה המושלמת שלהם, או את הקריירה המושלמת, לרוב הם אלה שכבר בגיל 16 או פחות מזה, ידעו מה הם רוצים להיות."
"ההתנסויות בחיים הם נתיב של חקר ולמידה, לא חייב להיות להן יעד מוגדר. נהפוך הוא, מחקרים מצאו ובכללם מחקר הדוקטורט שלי, כי ככל שהיעדים בחיים מוגדרים ומקובעים כך יקשה עלינו להשיג אותם. לדוגמא, אם מאפייני הפרטנר שאני רוצה קיימים, רק הבחור חי באוסטרליה, כפי הנראה שאשאר רווקה… אבל אם אתן לעצמי הזדמנויות אחרות, ייתכן שאכיר פרטנרים קרובים ומציאותיים, שאיתם אוכל להיות מאושרת, בסוג של שמחה שלא חזיתי מראש. זו היכולת המופלאה שלנו להשתחרר ממחשבות כובלות, ציפיות מקובעות וחלומות "מדויקים" מדי", אומרת פרידמן. "בשונה לחלוטין מהתיאוריות ההומניסטיות בפסיכולוגיה, סוברת פרידמן כי רובנו לא נולדנו עם ידע על ייעוד מוגדר ומדויק לנו, תחושת שליחות או תשוקות חזקות שאנחנו צריכים רק לחשוף אותן.
קבלת המצב האישי והאנושי בדרך החיים
"בחברה האמריקאית שממנה אנחנו מושפעים מאד, מפרשים אושר, הגשמה עצמית ושמחה בחיים בשלל סיסמאות של להיות הכי טוב, הכי מדהים, הכי נוצץ, הכי הישגי, תחרותי, ללא תנאי ובכל מצב. שאיפות שמתאימות לשבריר של האוכלוסייה, הן ללא כל הוכחה מחקרית כי כל אחד, בכל זמן ובכל מקום יכול להגיע לפסגת חלומותיו. זו טעות בחשיבה, שמובילה רבים מידי לאומללות."
מה האלטרנטיבה לתפיסה הזו?
"את התואר שלי עשיתי בלונדון ושם ספגתי גישות יותר "צנועות" לחיים, בשעות ההדרכה עם המנחים שלי. אני חושבת שאנחנו צריכים ללמוד מהאנגלים, לבחור לא בחיים "מאושרים" אלא בחיים "מספקים". העבודה לא חייבת כל רגע לגרום לך להיות מאושר, גם לא בן/בת הזוג שבחרנו. יש אתגרים בחיים, יש רגעים משעממים, יש כישלונות וכולם הם חלק ממה שבונה אותך בדרך לסיפוק ממי שאתה וממה שיצרת בסופו של דבר"
לאתר של ד"ר אביבה פרידמן >>>> לחצו כאן