אישה שנטלה את בנה בניגוד לרצונו של אביו לרוסיה, ושהתה עימו כ-3 שנים – הגישה לאחרונה תביעת מזונות רטרואקטיבית נגד האב עבור שלוש שנות הניתוק.
לדברי האב, ביקשה אשתו לבקר את הוריה ברוסיה למשך שלושה חודשים, כשלילדם המשותף מלאו שנה. לדבריו, האישה הביאה עורכת דין ששכנעה אותו לחתום על מסמך המאשר את יציאת בנו מהארץ, באמתלה שמדובר בחופשה של שלושה חודשים בלבד.
עורכת הדין עינבר לב, המייצגת את האב, טוענת שכאשר הוא הגיע, כעבור חודשים ספורים למוסקבה – מתוך מטרה לחזור ארצה כמשפחה – הפתיעה אותו האישה בדרישה להתגרש. ניסיונותיו לשכנע אותה לחזור בה כשלו, והוא שב בגפו לישראל.
בהמשך, אומרת עו"ד לב, התלוננה האישה בפני בעלה כי בנם חולה וזקוק לטיפול רפואי, אבל ניתן יהיה לקבלו רק אם וכאשר יאשר לו האב לקבל אזרחות רוסית. הגבר התרצה וחתם, וכשהתעשת הבין כי האישה שוב היתלה בו – ולמעשה אפשרה את הגירתו של הבן לרוסיה ללא הליך משפטי.
לדברי עו"ד לב, למרות הפרידה בין בני הזוג, האישה מעולם לא הסכימה לחתום על הסכם גירושין, למרות מאמציו להחתימה על הסכם כזה. לאחרונה, חזרה האישה לישראל עם בנם, שכרה דירה, החלה לעבוד – וכעת, טוענת עו"ד לב, היא משתכרת כפול מבעלה, וכל הוצאותיה ממומנות על ידי הוריה העשירים.
לדברי עו"ד לב, "כל אלה לא הפריעו לה להגיש תביעה לדמי מזונות – החל מהיום שבו חטפה את בנם. לא זו בלבד שהיא קבעה את מקום מגוריו של הילד במוסקבה למשך תקופה כה ארוכה, בניגוד לדעתו ולעמדתו של בעלה ואבי הילד – כעת היא גם מבקשת פיצוי על ההוצאות בזמן הזה. האין גבול לחוצפה?".
התביעה נדונה בימים אלה בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב.
האישה הגיעה לישראל מרוסיה לפני מספר שנים כתיירת. כעבור כשנה נישאה עם צעיר אותו הכירה במהלך שהותה, ולאחר שנה נוספת חגגו את הולדת בנם.
עוד בטרם מלאו לילד שנה, ביקשה האישה לטוס לבקר את הוריה במוסקבה. תחילה התנגד הגבר, אך האישה הצליחה לשכנעו כי מדובר לתקופה של שלושה חודשים בלבד, בסיומם תתאחד שוב המשפחה.
על פי כתב ההגנה אותו הגישה עו"ד עינבר לב, בשמו של הגבר, הוא התבקש לחתום על ידי עורכת דין מטעם האישה על מסמך המאשר את יציאת בנם מהארץ – למשך שלוש שנים. משסירב, הסבירה לו עורכת הדין כי המטרה היא לאפשר לילד להיכנס ולצאת מהארץ למשך שלוש השנים הקרובות – ללא צורך באישורו בכל פעם. "מדובר בפרוצדורה ביורוקרטית בלבד", אמרה עורכת הדין, והוא השתכנע וחתם.
"הגבר חזר לארץ חסר כל – ללא ילד וללא אישה"
כעבור כשלושה חודשים, הגיע הגבר למוסקבה, כדי לפגוש את אשתו ובנו – אך שם הודיעה לו האישה כי ברצונה להתגרש ולהמשיך להתגורר ברוסיה. "האישה אף ניסתה לשכנע את הגבר לוותר על המשך לימודיו ולעבור להתגורר ברוסיה – כדי לסייע לה בגידול בנם", אומרת עו"ד לב.
לדברי עו"ד לב, הגבר ניסה לשכנע את האישה לשנות את החלטתה – אך לשווא. "בצר לו, הוא נאלץ לשוב לארץ חסר כל – ללא ילד וללא אישה". הגבר המשיך לשמור על קשר עם בנו באמצעות הסקייפ, והמשיך לנסות לשכנע את אשתו לחזור לישראל.
על פי כתב ההגנה, כשהילד היה בן כשנתיים, סיפרה האישה לגבר שהילד חלה, ואין רופא שמסכים לטפל בו, בגלל שאין ברשותו אזרחות רוסית. הגבר, שחשש לבריאות בנו, מיהר לחתום על מסמך המאשר להנפיק לבנו אזרחות רוסית.
"בדיעבד, ברור כי הייתה זו מניפולציה נוספת מבית מדרשה של האישה", אומרת עו"ד לב. "יצוין כי הורי האישה מבוססים מאוד, ובידם מספיק כסף כדי להעניק לילד טיפול רפואי פרטי ככל שיזדקק. הם אינם זקוקים לחסדי השירות הבריאותי הציבורי, הדורשים אזרחות רוסית כתנאי לטיפול".
מאז, ובמשך כחצי שנה, נדמה היה לגבר כי האישה תחזור לארץ, עד שבשלב מסוים הבין כי היא מהתלת בו, והחליט להתגרש ממנה. אך לדברי עו"ד עינבר לב, במשך יותר משנה התחמקה האישה מחתימה על הסכם הגירושין.
לדברי עו"ד לב, לאחרונה התבררה הסיבה לסירובה העיקש של האישה להתגרש. האישה שבה עם בנה לארץ – לאחר שהסתייעה בהוריה בגידולו בשנים הראשונות. האישה לא איבדה זמן, וכמה ימים לאחר ששבה ארצה, הגישה תביעת מזונות מנופחת נגד הגבר, המתייחסת גם לשלוש השנים החולפות, עת עזבה עם בנה לרוסיה.
הגבר לא נותר חייב, ובכתב הגנה אותו הגיש באמצעות עו"ד עינבר לב, צוין כי מלבד העובדה שהאישה מרוויחה פי שניים ממנו, הוריה האמידים תומכים בה כלכלית. "הוצאות המחייה המינימליות של הגבר עולות על הכנסותיו", אומרת עו"ד לב, "בעוד שהוצאות המחייה והמגורים של האישה משולמות על ידי הוריה העשירים".
כמו כן, טוענת עו"ד לב, שאין לתבוע מזונות שכבר נאכלו, ועל כן תביעתה של האישה לקבל מזונות בדיעבד – דינה להידחות. "מדובר בדרישה שהיא בבחינת הרצחת וגם ירשת. האישה ניתקה את הבן מאביו למשך שנים, ללא הסכמתו ולאחר שהיתלה בו שוב ושוב – אז כעת לדרוש את הוצאותיו של הבן?!" דברי עו"ד לב.
תביעת המזונות נדונה בימים אלה בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב.