תביעת מיליונים נגד הוגשה נגד "מכבי" בטענה שרופאים לא הבחינו בסימנים לסרטן בבדיקת הפאפ – והצעירה עברה כריתת רחם והפכה לעקרה. בתביעה שהגיש בשמה עו"ד דוד פייל נגד קופת החולים "מכבי" נטען שצעירה בשנות ה-20 לחייה לא תוכל ללדת לעולם – בשל טעויות בפענוח תוצאות בדיקות שעברה.
שתי בדיקות פאפ שעברה הצעירה – לפני שלוש ושש שנים – במטרה לוודא כי צוואר הרחם נקי מתאים טרום-סרטניים, אובחנו בקופת החולים כתקינות.
אלא שעל פי חוות דעתו של ד"ר רמי מאור, מומחה בגינקולוגיה ובמיילדות, כבר בבדיקה הראשונה ניתן היה לראות שינויים בתאי צוואר הרחם, ואילו בבדיקה השנייה היה ממצא ברור של נגע סרטני – ולכן היה צורך בהמשך בירור ומעקב, שלא ננקטו.
לפני כשנתיים וחצי אובחן אצל הצעירה גידול סרטני, שהצריך את כריתה מידית של רחמה. לדעתו של ד"ר מאור, גילוי מוקדם היה מונע את הכריתה ואת הפיכתה של הצעירה לעקרה.
עו"ד פייל הגיש בשם הצעירה תביעה נגד קופת החולים "מכבי" על סך 2.5 מיליון שקלים, הכולל את מחיר הליך הפונדקאות, שהסתיים החודש בהולדת ילד בכור לבני הזוג.
הצעירה, נשואה בת 29 ממרכז הארץ, עברה במשך כארבע שנים ארבע בדיקות פאפ – פעמיים הבדיקה נמצאה תקינה ופעמיים לא ניתן היה לאבחן את תוצאותיה.
לפני כשנתיים וחצי, כיוון שלא ניתן היה לאבחן את תוצאות אחת מבדיקות הפאפ, הומלץ לצעירה לעבור בדיקת קולפוסקופיה – הסתכלות על צוואר הרחם באמצעות מיקרוסקופ. התוצאות היו קשות: גידול סרטני בגודל של כארבעה ס"מ התגלה בצוואר הרחם. בעקבות הממצא בוצעה כריתה מלאה של צוואר הרחם. מאוחר יותר הוחלט גם על כריתת הרחם כולו, כשהמשמעות היא אובדן הפריון לצמיתות.
ד"ר רמי מאור הוא מומחה בגינקולוגיה ובמיילדות. בחוות דעתו, קובע ד"ר מאור כי כבר לאחר בדיקת הפאפ שערכה הצעירה לפני שש שנים היה עליה לעבור את בדיקת הקולפוסקופיה.
"בבדיקת פאפ זו ניתן היה לראות שינויים בתאי צוואר הרחם – שינויים שיכולים להיות חסרי משמעות, אך מנגד עלולים להצביע על שלב מקדים לנגע סרטני ראשוני", קובע ד"ר מאור, "לכן, הם הצריכו בירור".
לפי חוות דעתו, ממצאים אלו חייבו בדיקת פאפ נוספת כחצי שנה מאוחר יותר – ולא לאחר שלוש שנים. "היה צורך במעקב הדוק יותר, ורק לאחר שתי תוצאות שליליות – לחזור למעקב רגיל", קובע ד"ר מאור. "בדיקות תכופות יותר היו לבטח מביאות לגילוי מוקדם יותר של הגידול הסרטני, כשהוא קטן יותר ופחות מפושט".
על פי חוות דעתו של ד"ר מאור – גם בבדיקה השנייה שפורשה כתקינה, שלוש שנים לאחר הבדיקה הראשונה, טעה הצוות הרפואי. "הבדיקה העלתה ממצא ברור של נגע סרטני, אך פוענחה בשגגה כתקינה", קובע ד"ר מאור. "בשלב זה הנגע עדיין היה מקומי, כך שניתן היה להסתפק בכריתה מקומית של האזור הנגוע, ולהימנע מפגיעה ביכולת הפריון של הצעירה".
"הגילוי המאוחר גרם לקיצור תוחלת חייה בכ-20-30 אחוזים"
ד"ר דוד אדלמן הוא מומחה לרפואה פנימית ולאונקולוגיה. בחוות דעתו, קובע ד"ר אדלמן כי גילוי מוקדם היה מאפשר טיפול מקומי קל ופשוט. "עקב הגילוי המאוחר המשיך הגידול לפלוש לעומק, והאישה נאלצה לעבור כריתת רחם – דבר שימנע ממנה להיכנס להיריון בעתיד. העובדה שהאישה הינה נשואה ולה ילד אחד מהליך פונדקאות, הופכת את חוסר הפריון לגורלי במיוחד עבורה".
עוד קובע ד"ר אלדמן כי הגילוי המאוחר גרם לקיצור תוחלת חייה בכ-20-30 אחוזים.
עו"ד דוד פייל, המייצג את הצעירה, טוען כי "הצוותים הרפואיים בקופת החולים "מכבי" נושאים באחריות לאבחונים השגויים ולטיפול הלקוי בצעירה". לדבריו האיחור באבחון הסרטן אפשר את התפשטות הגידול לשלב בו ניתן לטפל בו רק באמצעות הקרנות וכימותרפיה. "טיפולים אלה ידועים כתורמים לקיצור תוחלת החיים באופן דרסטי ומשמעותי. כמו כן הטיפולים הורסים את מערכת הרבייה ומסבים סבל שקשה לאומדו", אומר עו"ד פייל.
בנוסף נטען בתביעה, שהצעירה סובלת מפגיעה קשה בדימוי העצמי, וכן מחרדות ומדיכאון.
עו"ד פייל הגיש בשם הצעירה תביעה נגד קופת החולים "מכבי" על סך 2.5 מיליון שקלים, הכוללים גם כ-300,000 שקלים עבור הליך הפונדקאות שעבר הזוג הצעיר.
התביעה נדונה בימים אלה בבית משפט השלום בתל אביב.
עו"ד דוד פייל www.df-law.co.il מתמחה ברשלנות רפואית, תאונות דרכים ובתביעות מול חברות ביטוח וקופות חולים.