בשבוע שעבר פרסמה הנהלת בית החולים הדסה בירושלים כי השנה היא תאסור להכניס סופגניות למחלקות החולים. אפילו לא סופגנייה אחת. על לביבות לא מצאתי התייחסות ברורה בהודעה הקטגורית הזו, אבל אין ספק ששני המרכיבים הבולטים בצמד הסמלים הקולינאריים האלה של חג האורים, סוכר ומלח, במיוחד אם מגזימים בהם, לא מוסיפים בריאות. מצד שני, להימנע לגמרי, זו לדעתי גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה. אז אני מציעה למצוא את דרך האמצע. למשל, במקום לביבות מתפוחי אדמה בלבד, הנחשבים לעתירי פחמימות, נכין לביבות שיש בהן רק תפוח אדמה אחד על 4 בטטות, ירק המומלץ יותר על ידי דיאטנים, או אפילו להוסיף לתפוח האדמה עלי מנגולד. כאלה הם המתכונים של לילך חן שימל שצילם אלון מסיקה עם כלים מרשת CO&GOLF.
לביבות בטטה
חומרים ל-30 לביבות
4 בטטות. תפוח אדמה אחד. 50 גרם חמאה. ביצה אחת. 3/4 כוס קמח תופח. ניתן להוסיף פטרוזיליה קצוצה, כוסברה ונענע. מלח ופלפל שחור גרוס.
ההכנה: מחממים מראש תנור ל 200 מעלות, מכינים תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה.
שוטפים את הבטטות ואת תפוח האדמה ואופים כשהם בשלמותם כשעה עד לריכוך.
מצננים, חוצים ומרוקנים בעזרת כף לקערה.
מוסיפים את החמאה, מועכים היטב ומוסיפים ביצה, תבלינים, קמח ומערבבים היטב.
מחממים מעט שמן לטיגון במחבת, מטגנים משני הצדדים, מורידים מהמחבת ומניחים על נייר סופג.
אפשר במקום לטגן, לאפות את הלביבות בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות. בשביל אופציית האפייה צריך להוסיף לבלילה רבע כוס חלב ולערבב היטב (כי במהלך האפייה הלביבה מתייבשת מעט). ואז אופים כעשרים דקות, תלוי בגודל הלביבה. רצוי להפוך את הלביבות במהלך האפייה, עד שהן משחימות מעט מכל צד.
לביבות מנגולד
חומרים ל -16 לביבות:
צרור עלי מנגולד (סלק עלים). בצל קטן קצוץ דק. 2 כפות פטרוזיליה קצוצה. 1 תפוח אדמה מרוסק וסחוט היטב. 2 כפות פירורי לחם. כף קמח תופח. ביצה. מלח ופלפל שחור גרוס.
ההכנה: מפרידים עלים מגבעולי המנגולד, שוטפים ואז חולטים במים רותחים 3 דקות. גם את הגבעלים חולטים – כעשר דקות.
סוחטים קוצצים ומצננים מעט.
מעבירים לקערה ומוסיפים את כל שאר המרכיבים ומערבבים היטב.
מחממים שמן לטיגון במחבת, מטגנים משני הצדדים, מורידים מהמחבת ומניחים על נייר סופג.
מטבל לביבות
כדי לשפר עוד יותר את האטרקטיביות של הלביבות האלה, מציעה לילך חן שימל להגיש אותן עם מטבל.
שמנת חמוצה (או יוגורט). 2 כפות מיונז. 2 כפות שמן זית. חצי כוס פטרוזיליה. 10 גבעולי עירית. 5 עלי נענע. 2 שיני שום קצוצות. מלח ופלפל שחור גרוס.
מרסקים במעבד מזון את העשבים עם השום ולאחר מכן מוסיפים שמן זית, שמנת, מיונז ותבלינים, ממשיכים לעבד עד לקבלת מחית ירוקה שאותה שומרים במקרר.
סופגניות גבינה של צאלה
בינינו, קשה לי לדמיין חנוכה שלם בלי אפילו סופגנייה אחת, לפחות כשמארחים. אז חיפשתי כאלה שהן לא רק בצק, שמן וסוכר, אלא גם ערכים נוספים. למשל גבינות. במחלבת צאלה בנגב, שם ייערכו בחנוכה סיורים מודרכים ב-20 שקלים למבקר, וימכרו סופגניות ולביבות גבינה, מציעים את המתכון הבא:
1 ק"ג קמח. 50 גרם שמרים טריים. חצי כוס סוכר. 3 ביצים. קורט מלח. עשבי תיבול לפי טעם (טימין, אורגנו, בזיליקום). חצי כוס שמן זית (אפשר במקום זאת חמאה).
למלית: קוביית גבינת ברי בשלה. פטה מגוררת בתוספת פסטו. קשקבל מגורר.
ההכנה:
מערבבים חלב, שמרים, סוכר, עד להמסה.
מוסיפים קמח, ביצים, עשבי תיבול ובוחשים היטב. מוסיפים שמן זית או חמאה. מתבלים במעט מלח ולשים לבצק חלק וגמיש, ומגלגלים ממנו כדורי בצק קטנים.
יוצרים גומה בכל כדור ומכניסים לתוכה את המלית שבחרתם מרשימת הגבינות.
מניחים על תבנית משומנת להתפחה (עד להכפלת הגודל).
מטגנים בשמן חם מאוד 2 דקות מכל צד עד לקבלת צבע זהוב. מעבירים למסננת.
סופגניות אפויות בשמן קנולה
במקום הקסום הנקרא הנקודה ה-12, גם כן בנגב (חפשו בגוגל), מלמדים להכין וגם מציעים את הסופגניות האפויות שגם אותן כדאי לנסות בבית.
500 גרם קמח. כף וחצי שמרים יבשים. חצי כוס סוכר. כוס מים חמימים. ביצה גדולה. 3 כפות שמן קנולה. כפית תמצית וניל. חצי כפית מלח.
ההכנה:
לשים את חומרי הבצק כ-10 דקות, עד לקבלת בצק רך ודביק. מעבירים לקערה משומנת. משמנים את כיפת הבצק במעט תרסיס שמן, כדי שלא יתייבש. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כשעה ורבע.
מגלגלים ל-12 כדורים ומניחים בשתי תבניות מרופדות בנייר אפייה במרחק 8 ס”מ זו מזו. מכסים במגבת לחה ומתפיחים עוד שעה.
מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים כ-15 דקות, עד שהסופגניות זהובות.
אם ממש חייבים, אפשר למלא בחצי כפית ריבה ולזרות אבקת סוכר.
סופגניות פטיסייר
עכשיו וידוי: הדסה או לא הדסה, על סופגניות פינוק מתוקות, לפחות אחת במהלך החג, לא עולה על דעתי לוותר. את אחת המפתות שבאלה, מלמד להכין רן בן דוד, הקונדיטור הראשי של רשת ביגה.ברשת עצמה אפשר לקנות סופגניות במילוי קרם וניל, פררורושה, ריבה ולוטוס ב-6 ו-8 שקלים. אנחנו נכין בבית סופגניות במילוי פטיסייר.
קילו קמח. 50 גרם שמרים טריים. כוס סוכר. כוס מלח. 2 כפות ברנדי. 6 ביצים. מקל קינמון. כפית מלח. 150 גרם חמאה רכה.
ההכנה:
מערבבים היטב קמח ושמרים. מוסיפים חלב, סוכר, ביצים עד קבלת בצק אחיד. מוסיפים מלח ומערבלים שוב. מוסיפים חמאה ומערבלים עד שהיא נטמעת היטב בבצק.
מתפיחים להכפלת הנפח. ואז מגלגלים ל-30 כדורים. משמנים את הכדורים למניעת התייבשות, ומתפיחים שוב על מגש משומן להכפלת הנפח.
מטגנים בשמן עמוק, מצננים ומזריקים את המילוי.
עכשיו למילוי: חצי כוס סוכר. חצי ליטר חלב. 4 ביצים. מקל וניל חצוי לאורך (להשתמש בחצי מקל). 40 גרם קורנפלור.
מגרדים את גרגרי הווניל מהמקל לתוך החלב ומרתיחים.
בקערה נפרדת מערבבים ביצים, סוכר וקורנפלור ויוצקים פינה את החלב.
מבשלים על אש נמוכה עד הסמכה. מעבירים דרך מסננת למניעת גושים. מכסים בניילון נצמד ומקררים לילה במקרר. למחרת ניתן למלא בקרם הזה את הסופגניות.
אגב, אם כבר נכנסנו לנושא הסופגניות המפתות להשחית, ברשת "מקס ברנר" יש סופגניות עם גלידת וניל ושוקולד חלב נמס, שוקולד לבן עם תותים ושוקולד לבן עם קוקוס ושקדים. מארז של 5 סופגניות פלוס מזרק שוקולד עולה שם 36 שקלים. ואם כבר אז כבר: ברשת רולדיןיש סופגנייה עם קרם פירות אדומים בציפוי ליקר אמרנה, "נשיקות מרנג", אלכוהול (צ'ייסר) פירות יער וקרם מסקרפונה. וגם סופגנייה עם קרם מנגו ואננס בציפוי שוקולד לבן ומקלות מרנג. חכו, גם סופגנייה במילוי קרם אספרסו ואמארטו מצופה בשוקולד ושקדים. סופגנייה במילוי גנאש חלווה ואחרת בציפוי עדשים צבעוניות. כל אחת מאלה עולה 11 שקלים בעוד שסופגניית ריבת תות קלאסית של רולדין עולה 5 שקלים.
סופגניות אגסים
וריאציה מקוריות על סופגניות מציע יובל בר-נר, איש האגסים, המייצג מזה שנים את מועצת האגסים האמריקאית.
3 אגסי אנג'ו חתוכים לפלחים. שליש כוס קמח. שליש כוס קמח תפוחי אדמה. 5 גרם אבקת אפיה. קורט מלח. כף שמן קנולה. 2 שליש כוס מים.
לרוטב:
כמה כפות סירופ מייפל איכותי. שמן לטיגון עמוק
ההכנה:
מערבבים היטב את חומרי הבלילה. היא אמורה להיות יחסית סמיכה וטובלים בה את פלחי האגסים.
מחממים את השמן (בודקים שהוא חם מספיק על ידי טיגון מעט מהבלילה. היא צריכה לצוף מיד). ומטגנים את הפלחים עד הזהבה.
מגישים עם רוטב מייפל.
סופגניות דונאטס
מתכון לא שגרתי לסופגניות בסגנון דונאטס, הגיע אלי מהילה יבניאלי-בוכריס, מומחית האפייה של חברת "הטחנות הגדולות של א"י", המציעה לקראת חנוכה קמח חיטה לבן בהיר באריזה עם הכיתוב "חנוכה שמח" (3-5 שקלים לקילוגרם), וקופסה מהודרת לאחסון הקמח (15-18 שקלים). את הקופסה ניתן להזמין בין היתר במשלוח ישיר דרך האתר או בטלפון 04-8672137.
כוס ורבע קמח. כפית ורבע אבקת אפיה. חצי כפית מלח. חצי כוס סוכר. חצי כוס יוגורט. ביצה. כף וחצי חמאה מומסת.
לציפוי: חצי כוס אבקת סוכר. 2 כפות חלב. כפית וחצי מייפל או תמצית וניל.
ההכנה:
מערבבים קמח, אבקת אפייה ומלח. בקערה שניה מערבבים סוכר, יוגורט, ביצה וחמאה. מערבבים היטב את שתי העיסות.
יוצקים את הבלילה לתבניות מיני דונאטס (אפשר להשתמש בשק זילוף). צריך למלא רק עד למחצית גובה התבנית. אופים 7-5 דקות בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות.
מקררים ומצפים.
להכנת הציפוי:
מערבבים אבקת סוכר, חלב ותמצית הווניל וטובלים בה מיד את הדונאטס. מומלץ לטבול פעמיים לקבלת ציפוי סמיך יותר. פ
אפשר לפזר מעל סוכריות קטנות, אגוזים או קוקוס כל עוד הציפוי לח.