ח"כ יוסי יונה: "רובנו לא נזיל דמעה אם רווחי הבנקים יפחתו"
וועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ובסעיפים מהצעת חוק התכנהית הכלכלית, קיימה דיון בפרק הבנקאות של הצעת חוק התכנית הכלכלית.
יו"ר הוועדה, חה"כ אלי כהן (כולנו) פתח את הדיון ואמר "אני גאה בתקציב שהוגש, שהוא תקציב אחראי, חברתי, עם הרבה ערכים, שנוגע לכל בית ובית ונראה את השפעותיו בשנת 2016. החוק הזה הוא הסנונית הראשונה של תחרות במערכת הפיננסית, וכשנדע לתת כלים, כמו אשראי, לגופים הקטנים והבינוניים זה ישפיע על הצמיחה, על התחרות ועל יוקר המחיה בכל המשק. הגדלת מקורות האשראי היא חיונית לעסקים אלה ולכל האזרחים".
שר האוצר, ח"כ משה כחלון, השתתף אף הוא בדיון ואמר: "יש כשל עמוק בשוק האשראי בישראל. יש קבוצות גדולות שנהנות מרוב האשראי במשק ויש קבוצות שלמות שמודרות ממנו. צריך להכניס כסף חדש לשוק, לא יכול להיות שכל הכסף יגיע רק מהבנקים הגדולים. אשראי הוא החמצן של העסקים הקטנים שמוחזקים כבני ערובה בידיים של הבנקים. יש אנשים שטוענים שאין בישראל בעיית אשראי. אם לא הייתה בעיית אשראי בישראל לא היינו כאן היום. האזרחים משלמים יותר מדי בגלל חוסר תחרות וחוסר שקיפות. המצב הזה חייב להיפסק והוא ייפסק".
יעל מבורך, סגנית הממונה על התקציבים במשרד האוצר סקרה את הנתונים לגבי מערכת הבנקאות ושוק האשראי וציינה כי כ-60% מרווחי הבנקים מקורם באשראי, וכי היקף הנכסים במערכת הבנקאית גבוה מהתוצר השנתי של מדינת ישראל, וכ-60% מהנכסים מוחזקים בידי שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי.
מבורך המשיכה וציינה כי נירמול של רווחי הבנקים מאשראי, ביחס המקובל לזה שבמדינות ה-OECD, היה מגלם חיסכון של כ-7.5 מיליארד ₪ בתעריפים ששולמו לבנקים, שהם כ-3,400 ₪ חיסכון למשק בית בשנה.
מר אמיר לוי, הממונה על התקציבים במשרד האוצר: "השוק מאוד ריכוזי, ואנו רואים פגיעה גם בכמות האשראי וגם פגיעה בתוצר, כי הצמיחה נפגעת. היקף האשראי הניתן לעסקים קטנים בישראל, ביחס לתמ"ג, הוא 9% והוא נמוך משמעותית ממדינות אחרות ברות השוואה, שהממוצע שלהן הוא 19%. החוק שאנו מביאים כאן היום, יצור עוד מקורות לגיוס אשראי, ולאחריו גם נשבור את מונופול הידע של הבנקים, בעזרת חוק נתוני אשראי. שני אלה יחד הם צעד משמעותי, ועם המלצת ועדת התחרות בבנקים, ייווצרו עוד מקורות גיוס אשראי שאינם בנקאיים. המטרה שלנו היא לתת חופש בחירה אמיתי ומלא, והצרכן כבר ידע לבחור".
ח"כ יוסי יונה (המחנה הציוני) הגיב על הדברים ואמר: "רובנו לא נזיל דמעה אם רווחי הבנקים יפחתו, אך לא נרצה שתהיה פגיעה בעובדים, או לפחות פגיעה מינימלית".
יו"ר הוועדה, ח"כ כהן, סיכם את הדיון ופנה לנציגי משרד האוצר וביקש מהם לשקול להוריד את תקרת ההכנסה השנתית של מקבל האשראי למאה מיליון ש"ח, או לקבוע שלפחות 80% ממקבלי האשראי יהיו כאלה שהכנסתם פחותה מזה. עוד ביקש מהם לשקול לקבוע את תקרת הסכום שניתן לגייס עד להקמתו של רגולטור מסודר לנושא, ושממילא יש לשקול שהשחקנים בשוק יהיו בעלי רמה גבוהה של דירוג, כדי להבטיח שהם שחקנים רציניים.