מעתה הם יוכלו לתבוע החזר שכר טרחה שנה נוספת בגין טיפול בבקשה לקבלת פיצויים
ניצולי שואה ששילמו שכר טרחה עודף בגין טיפול בבקשה לקבלת פיצויים, יוכלו לדרוש את ההחזר, שנה נוספת. ההחלטה על כך התקבלה בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת לקריאה שניה ושלישית. הדיון נערך בעקבות הצעת חוק נכי רדיפות הנאצים אותו הגישה ח"כ שולי מועלם-רפאלי.
חוק נכי רדיפות הנאצים קובע מגבלת שכר טרחה אשר ניתן לגבות בעד טיפול בתביעות לקבלת תגמולים, לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, ולפי חוק התביעות של קרבנות השואה. תיקון לחוק שנחקק לפני כשנה קבע, כי ניצולי שואה יכולים לתבוע החזר בגין שכר טרחה עודף (מעבר לתעריף שנקבע בחוק) שהם שילמו לגורם שטיפל בבקשתם תוך שנה. המועד האחרון להגשת הבקשה להשבת עודף שכר הטרחה, הוגבל לשנה. עקב החשש כי ניצולי שואה רבים החמיצו את ההזדמנות למצות את זכותם להחזר שכר הטרחה, הצעת החוק מבקשת להאריך את המועד בשנה נוספת.
החוק קובע, כי שכר הטרחה בגין טיפול בתביעה לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, יעמוד על ארבע דרגות תשלום. התעריף המינימאלי יעמוד על סך 473 ₪, אם הסכם שכר הטרחה והגשת התביעה נעשו לאחר מתן החלטה מנהלית. ובמקסימום 5,960 ₪, אם ההחלטה המנהלית ניתנה לאחר שהוגש הערעור לבית המשפט.
שכר הטרחה בגין טיפול בתביעה לפי חוק התביעות של קרבנות השואה, נקבע כי ככל שהוגשה התביעה או הערעור לפני מועד התיקון לחוק הגרמני, ובמועד זה היו התביעה או הערעור תלויים ועומדים, שכר הטרחה לא יעלה על 7.5% מהתשלום למפרע שניתן לתובע, או 25,000 ₪, לפי הנמוך. ככל שלא הוגש תביעה או ערעור, במועד התיקון לחוק הגרמני, שכר הטרחה בעד הטיפול בבחירה בין שתי החלופות יעמוד על סך של 473 ₪.
כתוצאה מתלונות רבות שהגיעו מניצולים, הצעת החוק מבהירה כי ניצולים שזכאים לקבל החזר שכר טרחה, יקבלו אף את המע"מ שהם שילמו בגין שכר הטרחה. בנוסף, ייאסר על המייצגים לגבות מהניצולים "דמי טיפול" בגין טיפולם של עורכי הדין בבקשתם להחזר שכר הטרחה. הצע"הח מבהירה אף את תקרת שכר הטרחה המקסימאלית שעורכי הדין יורשו לגבות בבקשות לקבלת קצבאות מכח החוק הגרמני לתשלום קצבאות לעובדי הגטאות.