במשך שנים ארוכות היה האימון המנטלי הנשק הסודי של אלופי העולם בדרך לפסגה. גדעון תמר ורן צור פיתחו מודל חדשני שמתאים את האימון המנטלי לחברות וארגונים ששואפים להגיע רחוק, לא לפני שאחד מהם גם התנסה במודל כל הדרך האישית שלו לפסגת העולם במרתון.
דקה אחרי שסיים את מרתון טבריה 2016 (הגשום ביותר בתולדות המדינה) ב- 02:37:00 שעות וקיבל את התואר אלוף ישראל למאסטרס לצד מחיאות כפיים סוערות, כבר חשב גדעון תמר על החלום הבא שלו. כמאמן מנטלי הוא ידע שגם אחרי הצלחה רגעית יש לאן להתקדם ושאל את עצמו מה הפסגה הבאה שהוא שואף אליה. התשובה שהגיעה הצליחה להפתיע אפילו אותו: הוא אלוף העולם בריצת המרתון בגילו.

במקום לתלות את החלום על המקרר הוא החל מיד בבירור מעשי, איזו תוצאה נדרשת כדי להפוך לאלוף העולם? לאחר בירור קצר הוא הבין שכרגע, מבחינת התוצאות שלו הוא הוא רחוק מאד מהסיכוי לעמוד על הפודיום עם דגל ישראל. חסרות למעלה מ- 10 דק' תמימות.
"באופן טבעי, הייתי קרוב מאד לוותר על החלום", הוא משתף, "שמעתי בתוכי את הקול שאומר לי, עזוב, המטרה הזו כרגע עבורי היא בכלל לא מציאותית, לא רק בגלל היעדים שאני צריך להגיע אליהם, אלא גם כי אני עסוק, יש לי משפחה ועוד. אבל ברגע השני תפסתי את עצמי והתחלתי באימון המנטלי לצורך הגשמת היעד".
מהשראה לפעולה
"האימון המנטלי מנסה לעבוד על עוצמת הדימוי העצמי שלנו ועל היכולת לשלנו לחזק את הביטחון העצמי ביכולת שלנו. לעומת זאת, מודל 'הערך המנטלי' שפיתחנו שואל מהם הצעדים המעשיים שאני צריך לעשות כדי לחיות את החזון שלי כבר מעכשיו. איך אני יכול לעבור מהשראה לפעולה. אז התחלתי לחקור, מה זה בעצם אומר להיות אלוף עולם?" משתף גדעון. "טסתי לאתיופיה ולקניה כדי לפגוש את ממלכת הרצים המהירים בעולם ולספוג מהם רוח, ידע, ניסיון והשראה. טסתי לאוסטרליה כדי להצטרף למחקר התזונה המוביל בעולם לספורטאי עלית, לא לאחר שכנוע המארגנים על הצטרפותי כרץ הכי מבוגר בחבורה (45) ניסיתי להבין מה אלופים נושמים, מה הם אוכלים, מהו סדר היום שלהם. פתאום גיליתי עולם אדיר של ידע, שאת חלקו אני נדרש להתאים ויכול להתחיל לממש כבר עכשיו".
"הדבר הראשון שביצעתי היה לשתף את 2 הנשים החשובות ביותר למימוש החלום שלי: מאשתי גלית ביקשתי את הגב, התמיכה וההבנה במשמעויות החלום. מהמאמנת האולימפית שלי, זהבה שמואלי, ביקשתי את אמונה בי, את חוכמתה בבניית תוכנית אימונים חדשנית הכוללת בתוכה את כל הידע החדש שצברתי ואת יכולתה ללוות אותי עד קו הסיום. ואז, לקחתי את תכנית התזונה והתחלתי להטמיע אותה בסדר היום שלי. הלכתי לרן השותף היקר שלי, שיתפתי אותו שאני משתוקק להיות אלוף העולם, והוא הודיע לי שזו הולכת להיות המטרה המרכזית של החברה שלנו. שיתפתי את הילדים בתשוקה שלי וזו הפכה להיות גם מטרה משפחתית. התחלתי לקום בארבע בבוקר כדי להתאמן, ישנתי על הספות במשרד לאחר אימון הבוקר, מבלי 'לדפוק חשבון' עם עוברי האורח במסדרונות הקומה, קיימתי אימון נוסף אחר הצהריים, הטמעתי את תוכניות האימון והטכניקות החדשות שלמדתי, עשיתי את כל הצעדים הדרושים שביכולתי כדי להתחיל להפוך את החלום למציאות אפשרית."
להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי
"אבל אז הגיע רצף של מכשולים שלא צפיתי אותם, בטח לא בעוצמתם", מתאר גדעון. "גם נפצעתי בפציעה משולבת בשלושה מוקדים שונים, וגם הקורונה גרמה לכך שאליפות העולם בלונדון שתוכננה באפריל 2020 נדחתה לאוקטובר 2020, וכחודש וחצי לפני המועד החדש נדחתה שוב שנה שלמה לאוקטובר 2021. האם זה עצר את החלום שלי? לא. האימון המנטלי שואל מה אתה מוכן להקריב בשביל להגשים את החלום, כמה אתה מוכן להשקיע? אני הייתי מוכן להשקיע הכול. טוב, כמעט הכל. החלטתי שאני רוצה לקבוע שיא אישי חדש שיהווה גם את תוצאת השנה בעולם בגילי. מכיוון שלא היה ידוע אילו מרתונים יתקיימו כסדרם בשנה זו ואילו יבוטלו, נרשמתי לארבעה מרתונים שונים, קניתי כרטיסי טיסה לכל המשפחה לכל יעד, סך הכול עשרים כרטיסי טיסה, עשרות מלונות, ארבעה רכבים שכורים, ואיסוף מודיעין ולמידה של 4 מסלולים שונים. רגע לפני שסגרו גם את שדה התעופה בן גוריון, נדרשתי להמר לאיזו מדינה לטוס? איך אדע שבחרתי נכון ושהמרתון באותה מדינה אכן יתקיים כסדרו בעולם של אי ודאות ומגיפה. אני מודה שהבחירה נעשתה תוך ניסיון לבצע הזדהות, תרגיל מנטלי חזק, עם מקבלי ההחלטות של 4 המדינות. בחרתי במרתון סופיה בבולגריה, כי ידעתי שהאגו שלהם לא יתיר להם לוותר על המרתון, שבועיים אחרי שרוסיה קיימה את מרתון טאלין כסדרו. ידעתי שהמסלול בסופיה אינו אידיאלי לקביעת שיא, כי הוא כולל 2 הקפות ו- 4 עליות משמעותיות. איך זה נגמר? בעידוד של בני משפחתי ובתמיכה אישית של המאמנת זהבה על מסלול הריצה קבעתי 02:26:57 שעות, שיא אישי, התוצאה המובילה בעולם בקטגוריית גילי (45-49). ובשיא 'החוצפה' עוד שאלתי את עצמי, אם כך, כמה יכולתי עוד להוריד בזמן לו הייתי רץ בלונדון או בברלין באותו יום?"
רן צור, השותף של גדעון בחברת "TMV – הערך המנטלי", מסכם את הסיפור: " זו המחשה מדויקת לשאלה מהו אימון מנטלי איכותי ופרקטי. אני קורא לזה לעבור מהשראה לפעולה. להבין מה אני רוצה, האם באמת אני רוצה את זה? אם כן, כמה אני מוכן לשלם או להקריב בשביל להשיג את זה, על מה אני מוכן לוותר בדרך לזה. אימון מנטלי זה להעביר את התשוקה והחזון לפרקטיקה. אם רוצים להגשים את החלום צריך לבצע צעדים פרקטיים, לוותר על הרבה דברים שנוחים לנו, ואז יחד עם המטען האישי וחיבור אותנטי לערכים שלך שום דבר באמת לא יוכל לעצור אותך."

מעולם האלופים לעולם העסקים
את רן צור וגדעון תמר תוכלו לפגוש בבית TMV , מרחב מרהיב ומעורר השראה בבניין עסקים בהרצליה שבו הם מעבירים הרצאות, סדנאות ומנטורינג אישי לאלפי מנהלי ועובדי חברות וארגונים. הם מאסטרים במנטורינג ניהולי-מנטלי, מייסדים ומנכ"לים שותפים של חברת המותג 'TMV – הערך המנטלי'. למסע הזה הם חברו יחד לאחר קריירות של 25 שנות שירות בקבע בדרגת סגן אלוף, במסגרתן שירתו בתפקידי פיקוד וניהול על אלפי מפקדים וחיילים ביחידות המובילות בצה"ל: מבצעים, הדרכה, ניהול, פרויקטים, אנשים, חברות, פיתוחים, לוגיסטיקה – הכל היה שם. בדיעבד, הם גילו, כי נפגשו ביניהם במהלך שירותם פעם אחת בלבד, אי שם ב- 1996. הפעם הבאה הייתה בהרצאת השראה אליה זומנו בהיותם גמלאי צה"ל ועצמאים, כל אחד בתחומו, ב-14 מאי 2019, מפגש שהוביל לשינוי דרמטי בחייהם באופן הכי מטורף מבחינתם. כיסא אחד פנוי ליד רן הוביל לשיחה מזדמנת, שורה של פגישות בחודש רציף אחד, כתיבת מסמך מכונן והפצתו, ושבועיים לאחר מכן – חתמו השניים על הסכם שיתוף ללא מגבלות, לרבות ויתור הדדי של כל אחד על נכסיו העסקיים עבור השותפות. למה? כי שותפות אמיתית חייבת להכיל אינטרסים משותפים בלבד. אין יותר אגו. אין יותר שלי או שלך. הכל שלנו! יחד!
"הערך המנטלי", המודל שפיתחו, מותאם למרבית תחומי החיים. אך השניים בחרו למקד את עשייתם ואת פיתוח הכלים הפרקטיים של המודל בהתאמה לעולם העסקים, הניהול וההובלה. הסיבה לכך נעוצה בעיקר בניסיונם רב השנים בפיקוד וניהול ובהבנה – שעבודה עם דרגי ניהול תשפיע על אלפי אנשים תחתיהם, ומכאן היכולת להוביל לפריצת דרך תודעתית ומעשית של ארגונים וחברות בארץ ובעולם. מטרתו העיקרית של המודל היא לסייע לכל מנהל או עובד לגבש את תעודת הזהות הערכית והמנטלית שלו, להבין מהו החזון שלו כפרט וכחלק מארגון והכי חשוב – לחיות את החזון כאן ועכשיו. מה שמייחד אותם משאר המאמנים והיועצים הארגוניים הוא היכולת לקחת את ערכי החברה והחזון העתידי ולממש אותם באופן מידי באמצעות סדרת פעולות פרקטיות ויצירת גישה מנטלית חדשנית בתוך החברה.
מה שטוב לספורטאים מוכיח את עצמו גם בעולם העסקים
שיטת האימון המנטלי כובשת בעשורים האחרונים את ליבם של מיליוני אנשים שמבקשים להפוך את חייהם להצלחה והיא נחשבת כיום לחוד החנית של אימוני הקואצ'ינג. מה שהיה בעבר נחלתם הבלעדית של ספורטאים הפך להיות מצרך מבוקש גם בקרב אנשי עסקים וחברות שמבקשים להשתמש בטכניקות מנטליות כדי להעפיל אל פסגות ההצלחה העסקית.
תשאלו למעלה מ- 72% מהחברות הנכללות במועדון היוקרתי Fortune 500 המשלבות מנטורינג ואימון מנטלי כחלק אינטגרלי מתוכנית ה- OTJ Training השנתית. יתרה מזו, המחקרים מראים שהחברות מתכננות את עלות הפעילות הזו כאחוז קבוע משכרם השנתי של המנהלים והעובדים, וזאת כהוצאה ארגונית בגדר חובה מדי שנה תחת הסעיף – קידום וטיפוח המשאב האנושי (המחקרים מצביעים על השקעה שנתית של כ- 4% משכרם השנתי הממוצע של המנהלים והעובדים.).

"אסטרטגיה מנטלית ארגונית מתרכזת בעתיד של החברה. איפה אתם רואים את החברה שלכם בעוד עשר שנים, לאיזו הצלחה אתם שואפים להגיע? אחרי שהארגון מגדיר את ההצלחה העתידית שלו, אנחנו מתחילים בצעדים פרקטיים כדי שהארגון יתחיל לבצע את השינויים שהוא חולם עליהם החל מטווח הזמן המיידי".
"לדוגמה נניח שיש לנו חברה מאד מצליחה בישראל ששואפת בתוך חמש שנים להשתלב בשוק הבינלאומי ולהצליח באירופה. אין ספק שזה חזון מקסים שהרבה חברות שואפות אליו. אבל מה החברה עושה כדי להגשים אותו? האם זה מספיק שהמנכ"ל יתלה את מפת אירופה במשרד ויספר לעובדים על החזון שלו? זה כמובן לא מספיק".
"האסטרטגיה המנטלית הארגונית מניעה את הארגון להתחיל לעשות צעדים מעשיים ופרקטיים כדי להוריד את זה לרמה המעשית. לדוגמה במקרה של חברה שרוצה להפוך להיות בינלאומית, אולי כדאי שהלוגו של החברה יהיה באנגלית, לשלוח את שדרת הניהול של החברה ללימודי שפה זרה, להתחיל לבקר בחברות דומות שכבר נמצאות באירופה וללמוד מהן, לבחור את המדינות הרלוונטיות שבהן תוכל החברה לפעול בעתיד ולשלוח אליהן את העובדים לחופשה. יש הרבה צעדים מעשיים שצריך לעשות כדי להפוך לחברה בינלאומית בתוך חמש שנים".
"בדיוק כמו שלאליפות העולם צריך להתכונן חודשים רבים מראש, כך גם בעולם העסקים. חברה ששואפת להגיע רחוק צריכה להבין אילו צעדים נדרשים ממנה לעשות בדרך לקו הגמר שהיא שואפת לחצות".
מי הלקוחות שלכם, עם מי אתם עובדים?
"אנחנו ממוקדים בחברות וארגונים שרוצים להצליח ברמה העסקית, אבל את אותו התהליך של מנטורינג אנחנו מקיימים גם עם ספורטאים מצטיינים ברמה העולמית והאולימפית, עם אנשים ששואפים להשתלב בתפקידים בכירים בצבא, אנשי עסקים, או אפילו חברי כנסת שהכשרנו והפכו להיות מטאורים פוליטיים. אנחנו מאמינים שכל אדם ששואף להגיע רחוק יכול וצריך להיעזר בערך המנטלי".
"זכינו לאמן לדוגמה את שליח נבחרת ישראל במשלחת הריצה שהתחרה באולימפיאדת טוקיו, גירמה אמרה . הוא הגיע אלינו כבחור צנוע ובישן ועבר באימון תהליכים מדהימים. כיום הוא מעביר חלק גדול מהזמן שלו בהרצאות סוחפות מול קהל של מאות אנשים עם סיפור מרגש. ההרצאה בכלל לא עוסקת בספורט אלא בסיפור המרגש שלו על עלייה מאתיופיה לישראל. לפעמים קשה להאמין שזה אותו אדם שפגשנו בהתחלה. 'הערך המנטלי' מאפשר לאנשים לייצר פריצות דרך ברגעים שבהם הם נדרשים להתעלות על עצמם. כמו למשל להעביר מצגת לפני משקיעים, לפני פגישה חשובה בנושא שכר, לפני שהם מבצעים פריצות דרך".
מה צריך לעשות כדי להפוך לאדם שחי ונושם כל הזמן את החזון שלו? אפשר להתחיל בצעד אחד קטן, פגישה אתנו בבית TMV לשמוע ולהבין יותר על התהליך האישי שניתן לעבור באמצעות הערך המנטלי או על תהליך מערכתי שניתן לעבור באמצעות תהליך אסטרטגיה מנטלית ארגונית. משם אפשר להתקדם אל תוך הפרקטיקה.
לאתר TMV הערך המנטלי לחץ כאן>>