מתברר כי בעמק בית שאן התגלתה מכוורת הקדומה ביותר שנמצאה אי-פעם במזרח התיכון ובעולם העתיק בכלל
בליבה של העיר תל רחוב, אחת הערים הגדולות בממלכת ישראל, אשר שכנה בעמק בית שאן, התגלתה לאחרונה מכוורת אדירה. מדובר באוסף של כ-180 כוורות, הקדומות ביותר שנמצאה אי-פעם במזרח התיכון ובעולם העתיק בכלל. המכוורת התגלתה בחפירות המשלחת הארכיאולוגית בראשותו של פרופסור עמיחי מזר מטעם המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. בחלות הדבש המפוחמות שנלקחו מאחת הכוורות, נשתמרו שרידי דבורים, אשר התברר כי אינן מתת- המין של הדבורה הסורית המקומית אלא דבורים של תת- המין של דבורת הדבש האנטולית, כלומר, שנחילי דבורים יובאו מטורקיה לארץ-ישראל. אפשר להעריך, שכל כוורות הפיקה כ-5-3 ק"ג דבש, מאה כוורות יכלו להפיק כחצי טון דבש, הרבה מעבר לצריכה המקומית בעיר, ו-70-50 ק"ג דונג, ששווק כנראה לתעשיית המתכת בממלכת ישראל. מכאן שגידול דבורים היה ענף כלכלי חשוב ביותר בימי הבית הראשון.
המכוורת שמעידה כי יש בסיס נרחב לביטוי "ארץ שבת חלב ודבש", תוצג בתערוכה חדשה, במוזיאון ארץ-ישראל, שבתל אביב. התערוכה זורעת אור על חייהם של תושבי העיר רחוב שבתחומי ממלכת ישראל במאות ה-9-10 לפנה"ס.
במקום יוצגו היבטים שונים של חיי היום-יום בתל רחוב (תנור אפייה, כלי בישול ואכילה לסעודות רבות משתתפים), והפולחן- מזבחות חרס, צלמיות נשים ובעלי-חיים, קמיעות מצריים, חותמות ועוד.
מתברר כי בכמה מבתי העיר מן המאה ה-9 נמצאו כתובות המכילות שמות פרטיים, ועל-שמם מכונים הבתים, כמו "בית שקינמשי" ו"בית אלישע". במקרא היה אלישע, איש קדוש, מחולל ניסים ומרפא, מעורב בענייני המדינה. אחד ממעשיו הראשונים היה משיחת יהוא בן יהושפט בן נמשי למלכות באמצעות אחד מבני הנביאים המלווים אותו. התגליות המרעישות הופכות את תל רחוב לאחד האתרים החשובים והמסקרנים בתולדות ישראל במאות ה-9-10 לפנה"ס".
ד"ר עירית ציפר, אוצרת התערוכה: "יבוא דבורים ממרחק ניכר והקמת מכוורת בקנה מידה תעשייתי לא היו אפשריים אלמלא קיומו של גוף שלטוני, מרכזי או עירוני, שהקים מפעל כזה בין בתי העיר, שהצריך ידע נרחב בגידול דבורים, ופיקח עליו. במכוורת נמצא קנקן ועליו חרוטה כתובת שמשמעה "של נמשי". ייתכן שמשפחת נמשי המורחבת, משפחתו של יהוא בן יהושפט בן נמשי, מלך ישראל, אחת ממשפחות העילית בתל רחוב, ניהלה את המכוורת. מזבח חרס בעל ארבע קרניים, שבחזיתו תיאור האלה העירומה משני צדי עץ תמר, המוכר היטב באמנות הכנענית, התגלה המכוורת ולצדו כלי פולחן נוספים, המעידים על פולחן למען תנובת הכוורות ולהצלחת המכוורת. סימנים רבים נוספים מראים, כי באותה תקופה היו רבים מתושבי העיר כנענים, שבמשך הזמן קיבלו את האמונה באלוהי ישראל ונטמעו באוכלוסייה הישראלית. כלי הפולחן מעידים, שרווחו כאן עדיין מנהגים כנעניים, שהדים להם מצויים במקרא.
שעות הפתיחה: ראשון – רביעי, שבת 16:00-10:00 | חמישי 20:00-10:00 | שישי 14:00-10:00
רח' חיים לבנון 2, רמת אביב. טל': 03-6415244. מחירי כניסה: ילדים עד גיל 18 – ללא תשלום, מבוגר 52 ₪, תושב תל-אביב 42 ₪, גמלאי 26 ₪.