"עולם ההייטק הוא עולם של מצליחנים, אולם לצד היתרונות הרבים, העבודה האינטנסיבית גובה לא מעט מחירים נפשיים וגופניים." טוענת רונית בירנצויג ,לשעבר בכירה בתעשיית ההייטק וכיום מאמנת אישית ועסקית ומטפלת בתחום הגוף נפש "הקשבה נכונה לגוף ולנפש יכולה לייצר שינוי משמעותי בחיים ובעבודה"
גיא שלו שימש כמפתח תוכנה בכיר בחברת הייטק, בהתחלה הוא היה מאד מרוצה מהעבודה המתגמלת, אבל אחרי עבודה קשה של למעלה מעשור, הוא הרגיש קצת שחוק וחסר אנרגיה. בינו לבין עצמו, הוא חלם על האפשרות להעז להתפטר ולהתחיל לעבוד בעבודה אחרת, אבל עם משכורת מצוינת וארבעה ילדים הוא התקשה לעזוב. לאורך חודשים ארוכים הוא הרהר שוב ושוב באפשרות לעזוב את מקום העבודה אבל בכל פעם מחדש, דחה את ההחלטה.
מידי פעם הוא החל להרגיש מעין זרמים חשמליים בכפות הידיים, אבל התעלם מההרגשה המשונה. באחד הימים אחרי התקף שחזר על עצמו הוא קיבל את האבחון מהרופא "אתה חולה במחלה אוֹטוֹאִימוּנִית בה הגוף תוקף את עצמו" כעת לא נותרה לגיא ברירה והוא באמת נאלץ להפסיק את עבודתו.
ללמוד להקשיב לגוף
רונית בירנצויג עוסקת באימון אישי ועסקי וכמטפלת בתחום הגוף-נפש, רוב המתאמנים והמטופלים שלה הם אנשי תעשיית ההייטק וחברות הסטארט אפ. העסק שלה נקראReBorn או בעברית רונית בירי – להיוולד מחדש, מה שמשקף את התהליך שהמתאמנים עוברים יחד אתה.
"אם אנחנו לא מקשיבים לגוף כשהוא לוחש, אנחנו נשמע אותו כשהוא צועק" אומרת רונית "הסיפור של גיא שהתעלם מסימני המצוקה שהגוף שידר לו, הוא לא נדיר בענף. הרבה אנשים שעובדים בחברות ההייטק מפתחים מחלות אוֹטוֹאִימוּנִיות שמאלצות אותם לקבל את ההחלטה שהם לא העזו לקבל לפני המחלה".
"קל לי לזהות אנשים מצליחנים, חזקים וטובים שמשתייכים לענף הטכנולוגיה, לא קשה לזהות את המאפיינים שלהם: ההוא שסובל מכאבי ראש, הפרפקציוניסט, הבחורה הצעירה שסובלת מכאבי שרירים, או מתכנת שסובל ממחלה אוטואימונית. אני רואה בזווית העין את העובד שקם מותש בבוקר או מתפוצץ על כל אחד בגלל בעיות קטנות. אני יודעת שהרוב הם מצליחנים, אני מכירה אותם, הייתי שם גם. לפעמים אני מעזה לשאול גם אותם בקול רם, איך זה שאיכות החיים שלהם כל כך ירודה, איפה האושר שהבטיח להם הקפיטליזם. היום אני יודעת שהסוד הוא להשיג את מה שכסף אינו יכול לקנות ובשביל זה אני פה".
כלוב של זהב
כשרונית מדברת על עובדי תעשיית ההייטק שמשלמים מחיר על העבודה היוקרתית שהם עובדים בה, היא יודעת על מה היא מדברת. היא עצמה שימשה במשך שנים רבות בתפקידים בכירים בתעשיית ההייטק.
"גדלתי בבית שלא היה חסר בו דבר מבחינה חומרית, אבל ידעתי להבחין מגיל צעיר שלאימא שלי אין עצמאות כלכלית, אבא שלי היה "הגזבר" בבית. עם התובנה הזו מגיל מאד צעיר, החלטתי שאני לא אהיה תלויה באף אדם בנושאים הקשורים לכסף, בגיל 14 כבר יצאתי לעבוד ובגיל 17 כבר היה לי רכב ברשותי. למעשה, שאפתי וכיוונתי למשרות שבהם השכר יהיה גבוה, ידעתי שאני רוצה מקצוע שיאפשר לי לחיות ברמה גבוהה ומבלי להיות תלויה באף אדם אחר".
" עבדתי שנים רבות בתעשיית ההייטק, הייתי מרוצה ואהבתי את מה שאני עושה. הייתה לי משרה בכירה, הרווחתי יפה, שימשתי כדירקטורית, עשיתי תואר ועוד תואר." היא משתפת "אבל באיזשהו שלב אחרי למעלה מעשור, הנשמה שלי שאפה ליותר, למשהו אחר. עם השנים, הסטרס ושעות העבודה המרובות הביאו אותי לעלייה במשקל וחוסר שקט. הייתי מתוסכלת ולא באמת מרוצה, אבל סירבתי להקשיב לקול הפנימי שלי ולגוף שלי שאמרו לי שהגיע הזמן לשינוי".
"רק כאשר אימי חלתה בסרטן ולאחר פטירתה, הצער הגדול והאבל הובילו אותי לתהליך אישי משמעותי בו הבנתי שהזמן שלנו בחיים מוקצב ואם לא עכשיו אז מתי. המוות של אימי היה הרגע בו קיבלתי את ההחלטה הסופית, לעצור את העשייה שלי בעולם ההייטק, ולהתחיל לעשות את שאהבה נפשי"
מה גרם לך לשנות את הכיוון ולעסוק דווקא בעולם האימון והטיפול?
"מאז ומתמיד הייתי מחוברת לתחום הגוף נפש, אבל החיבור המעשי שלי לתחום התחיל בשנת 2007 בעקבות משבר אישי שחוויתי עם בן זוג. חיפשתי באותה תקופה תשובות לשאלות, רציתי מאד לעשות שינוי בחיי, להתחיל להקשיב לאני הפנימי האמיתי שלי".
"נרשמתי ללימודי תואר בתחום מדעי ההתנהגות, הלכתי לסדנאות וקורסים שונים ומגוונים בתחום הטיפול והאימון למדתי והוכשרתי בתחומי טיפול גוף נפש רבים. במהלך הלימודים וההכשרות ולאחר הסמכה רשמית כמאמנת וכמטפלת, קיבלתי החלטה עם עצמי, שבסביבות גיל 50 אתפטר מתעשיית ההייטק, אסע לטיול בהוואי ולאחר מכן אתחיל לעבוד כעצמאית בתחום האימון וטיפול גוף נפש".
"אחרי שהצלחתי לזמן לחיי זוגיות מוצלחת, את בעלי הנוכחי וכשהשעה הנכונה הגיעה והרגשתי שהידע שלי בתחום האימון והטיפול הוא מספיק מבוסס, הגשמתי את החלום. טסתי להוואי, התפטרתי ופתחתי את הקליניקה שלי".
למה הדגש שלך הוא דווקא על אנשי הייטק, מה מיוחד בהם?
"כשבחרתי להיות מאמנת ידעתי שאני רוצה לטפל ולאמן דווקא את אנשי ההייטק. מהסיבה הפשוטה, אני חייתי ביניהם, הייתי חלק מהם שנים לא מעטות ואני מצליחה להבין את המצוקות והכאבים הייחודיים שלהם".
"בגלל שמדובר בעבודה מאד תובענית לצד פחד גדול לעזוב נוחות כלכלית, לא מעט אנשי הייטק מפתחים עם השנים או בבת אחת תסמינים גופניים שונים כגון מיגרנות חוזרות ונשנות, פיברומיאלגיה, מחלות אוטואימוניות ועד לסרטן ממש ".
"אגב, הקונפליקט של עובדי הטכנולוגיה הוא לא תמיד האם לעזוב את העבודה, לפעמים זה גם יכול להיות רצון לבקש קידום או העלאה בשכר וחשש פנימי לבקש אותו מהממונה עלייך או רצון לבלות יותר זמן בחיק המשפחה. שורה תחתונה, יש מחיר שמשלמים על להרוויח כסף מעיסוק שהוא הרבה פעמים שוחק ותובעני מאד" היא אומרת.
מה מיוחד בעבודה בתעשיית ההייטק שמוביל למכאובים האלו?
"אסור לשכוח שלעבודה הזו מתלווה הרבה סטרס ומתח נפשי כתוצאה מהעבודה המאתגרת, שעות העבודה המרובות והיעדים להשגה שמשתנים מרבעון לרבעון כשקצב העבודה האינטנסיבי מציב להם".
"בחברות ההי טק אתה כל הזמן נמדד וצריך להוכיח ביצועים וכל הזמן אתה שואף להתקדם ולהשיג משכורת גבוהה יותר, דרגה גבוהה יותר, תפקיד אחר או חברה אחרת בה תרוויח יותר. בדרך כלל אין זמן לעצור, לנוח ולהינות מההצלחה. סיימת פרויקט אחד את כבר רצה לפרויקט הבא, זה פיק של שיא אחד ארוך ומתמשך. כל אלו כאמור יוצרים הרבה שחיקה נפשית וגופנית".
איך אפשר להתגבר על כל השחיקה הזו?
"יש הרבה דרכים לשינוי, ואחת מהדרכים היא כלי האימון. באמצעות האימון האישי וטיפול בשורש הבעיה אני מסייעת למתאמנים לייצר את השינוי בו הם רוצים, זאת בעזרת כלים שונים לאימון וטיפול אותם למדתי. האימון למעשה מאפשר לנו להבין מה מניע אותנו, ממה אנו פוחדים או משותקים. האימון מעניק את היכולת לשחרר את כל העומס והחרדה שכלואים בפנים ולמצוא את האומץ לייצר שינוי אמיתי". מסבירה רונית
"אם כבר מדברים על עולמות הטכנולוגיה אני יכולה להגיד שהתהליך דומה מאד לפרמוט של מחשב, כשבמחשב יש עומס בגלל קבצים מיותרים, צריך לנקות את המיותר כדי שהוא יוכל לאתחל מחדש ולעבוד בצורה קלילה יותר, לפעמים צריך לאתר וירוסים או למחוק זכרונות. כך גם עבור כל אדם, כשיש עומס של זיכרונות שלא טופלו או רעל רגשי שנשאר בפנים ולא יצא החוצה זה מכביד על המערכת ומייצר תקיעות, המטרה שלנו היא לשחרר ולמצוא כלים להתחל מחדש בצורה טובה יותר".
באיזה אופן אימון אישי מצליח לפתור בעיות גופניות?
"מתחת לכל תסמין גופני יושב רגש לא פתור, קונפליקט אישי שצריך לפתור מהשורש. זה מתחיל לרוב עם מחשבות מעיקות, מהמחשבה זה עובר לרגש מתחילים להרגיש לחץ בחזה, לפעמים התקפי חרדה. אפילו הרופאים לא תמיד מזהים באיזו "מחלה" מדובר. אם התסמינים לא מטופלים בזמן זה עשוי להתפתח לכדי כל מיני מחלות כרוניות ואוטואימוניות" .
"אנשים לא מפתחים מחלה כרונית ביום אחד, זה מתחיל מתסמינים מוקדמים שמשמשים מראה לנפש. אני כמאמנת מאמינה בקשר שבין הגוף לנפש ויודעת לעיתים קרובות לזהות איזה תסמין גופני מצביע על איזו מצוקה נפשית:
לדוגמה אנשים שיש להם כאבים ברגליים, הרבה פעמים זה בגלל שהם פוחדים לעשות צעד קדימה כמו להתגרש או לעזוב את העבודה. כאבים בגב בתחתון זה תסמין שמצביע הרבה פעמים על תודעת חוסר במקום תודעת שפע. המיגרנות מעידות על לופ מחשבתי אינסופי שהאדם נמצא בו ושאינו מוציא החוצה את המחשבות שלו".
האומץ לייצר שינוי
"לא מזמן הגיע אלי מהנדס בחברת הייטק שפחד לבקש העלאה בשכר ובנוסף, גם שאף לשפר את מערכת היחסים שלו עם הבת המתבגרת שלו" משתפת רונית "כשהגיע אליי, הוא כבר הגיע עם תסמינים גופניים".
"בפגישה הרביעית שלנו, בעקבות סיפור מהילדות שבו הוא שיתף אותי, שיקפתי לו שהתסמינים הגופניים שלו נובעים מהצורך שלו לקבל תשומת לב מהסביבה הקרובה שלו. הוא גדל בבית שבו תמיד חינכו אותו למצוינות אישית ולהשגת מטרות, אבל אף פעם לא ראו אותו ואת הצרכים האישיים שלו. אי ראיית הצרכים האישיים שלו היה נושא שהמשיך גם בלימודיו לתואר ראשון ושני, גם בנישואין וגם בעבודה הנוכחית, לכן מכאובי הגוף יצרו מצב שהוא מקבל סוף סוף התייחסות לצרכים אישיים שלו מהסביבה הקרובה, כשהוא הבין את זה הוא התפרץ בבכי".
"בהמשך האימון היה לי חשוב לשקף לו שבצורת החינוך שקיבל היו גם צדדים חיוביים, כמו למשל ההישגים שלו. בעקבות התובנות שהגענו אליהם בתהליך האימוני, הוא עשה "שיחת עומק" עם הוריו בה הוא העז לשתף אותם ברגשות שחווה בילדות לראשונה. כחלק מהשינוי שקרה אצלו, גם מערכת היחסים עם הבוס שלו ועם בתו השתפרו להפליא ולבסוף בסיום התהליך הוא גם קיבל את הקידום שרצה להתקדם לדרגת מנהל צוות של שלושה עובדים".
"למעשה, הוא היה חייב לעבור קודם תהליך של הכרה ברגשות שלו וברגע שהוא פתר עם עצמו דברים הם השתנו לטובה גם ברמה הגופנית גם בקשריו עם האנשים שסביבו וגם בעבודה".
"חשוב להבין, אתה לא יכול לשנות את המציאות של אחרים, רק את המציאות שלך, כשאתה משתנה, הסביבה שלך משתנה. חלק מהאנשים יסתכלו עלייך אחרת וחלקן פשוט יצאו מחייך, כי זה לא בקנה אחד עם ההתפתחות שלך. לכן אני תמיד טוענת שאם רע לכם, תדעו שלא חייבים להתפטר או להתגרש ולשבור את הכלים. כשאתם מרגישים טוב עם עצמכם זה משפיע על כל הסביבה, כמו אבן שנזרקת למים ויוצרת מעגלי אדוות סביבה".
איך עובד האימון באופן מעשי?
"הפגישה הראשונה היא לרוב פגישת היכרות ואפיון שבה אני מבינה קודם כל מי האדם שמולי ואיזה מטרות הוא מבקש להכניס אל תוך חייו, זה נעשה בדרך כלל על ידי שאילת שאלות והקשבה מלאה לתשובות".
"בסוף אותה הפגישה המתאמן יכול להחליט אם הוא רוצה לצאת למסע אישי לשינוי או שלא. כדי להשיג תוצאות אפקטיביות יש צורך בהתחייבות של 10 מפגשים, וכשהכול ברור ויש רצון להתקדם אנחנו יוצאים לדרך".
"החל מהמפגש השני, אנחנו נכנסים לעובי הקורה על ידי שאילת שאלות מכוונות, הפעם על הרקע האישי, על המשפחה, על מה המתאמן עבר בחיים. אני מנסה לעשות סדר באינפורמציה כדי לזהות איפה טמון שורש הבעיה".
"בהתאמה אישית לכל אדם אני בוחרת במהלך הפגישות באיזה כלי אימון וטיפול להשתמש, תוך התאמה באופן האישי. אין נוסחה אחת מדויקת לכולם, ואצל כל אחד צריך לדעת לשלב בין עולם העסקים לעולם האימון בצורה הנכונה".
"לדוגמה הייתה לי מטופלת שהגיע שהגיעה אליי לאחד מהמפגשים כשהיא במצב חרדתי ולחוץ והיה ברור לי שלא ניתן להתחיל אימון באופן שכזה. הדבר הראשון שבו טיפלתי היה להרגיע אותה ולהוריד את רמת החרדה באמצעות שיטת אקססברס שמאפשרת לגוף להירגע. רק לאחר שהרגישה בטוחה ורגועה יכולנו להמשיך".
לכל אדם יש סיפור
רונית מטפלת בגובה העיניים, בקליניקה שלה אין שיפוטיות וביקורת, יש הקשבה, הכלה וגבולות. היא מיטיבה להבין מה עובר על המתאמנים שלה.
גם היא באופן אישי עברה לא מעט אתגרים בחיים: היא עברה משבר גירושים בצעירותה, היא גידלה וטיפחה באהבה רבה את בתה, ילדה עם צרכים מיוחדים. היא נפרדה מבן זוג פוגעני, היא איבדה את אימה שנפטרה כתוצאה ממחלת הסרטן. היא העזה לעזוב קריירה מפוארת ומכניסה לטובת הגשמת ייעודה והתשוקה שלה.
"בחדר האימונים אני לא באה ממקום שיפוטי, כל דבר שהמטופל אומר לי מבחינתי זה בסדר (למעט כמובן עבירה פלילית או משהו שנוגד את אמות המוסר שלי ואיני מרגישה בו בנוח.) אנשים עושים טעויות ולאנשים יש שיקול דעת מוטעה לפעמים, ולכל אדם יש סיפור חיים, רקע ובית שהם גדלו בו והכול בסדר, עברתי מספיק בחיים בשביל להצליח להזדהות ולהבין אנשים כמעט בכל מצב ואתגר".
מה הסוד להתהליך אימון מוצלח?
"הסוד הוא בהקשבה מלאה, 80% מהזמן אני מאפשרת למתאמן לדבר ורק 20% אחוז מהזמן אני שם כדי להציג לו את הפער בין המצוי לרצוי, לשאול את שאלות מכוונות ולשקף להם את הנאמר בגלוי ובין השורות" .
"כמאמנת, אני צריכה להיות 100% בהקשבה לנאמר ולמה שלא נאמר. הרבה פעמים אני שומעת בין השורות את השיחה הפנימית שקשה למתאמן להוציא החוצה ומשקפת לו את מה שאני שומעת. גם אם משהו נשמע מאד דרמטי או קשה אפשר לפעמים למצוא בו גם את האמפתיה ואת ההבנה שהוא בכל זאת הוביל למשהו טוב".
"בנוסף, יש גם הרבה פעמים רקע של משקעי ילדות שאנשים סוחבים איתם. היום העולם מקבל את אנשי הפיתוח והמתכנתים בצורה מעריצה, אבל הרבה פעמים מדובר בעצם על ילדים שבשנות התשעים היו אלה שכולם קראו להם חנונים, או ילדיי כאפות ואני גורמת להם לראות שכל זה הוביל אותם בסופו של דבר למקום שבו הם נמצאים היום".
איך את באופן אישי התמודדת עם אתגרי החיים הרבים שבהם פגשת?
"בהתחלה כשיש לך אתגר בחיים אתה שואל למה זה קורה לי? אבל אז אתה מבין שה "למה?" לא מקדם ושננצח עם מה שיש. הילדים שלנו, בן הזוג שלנו, העבודה שלנו הם בסך הכול שיקוף של הפנימיות שלנו".
"הבת שלי לדוגמה, הייתה ילדה מקסימה עם צרכים מיוחדים. בשנים הראשונות שלה, התביישתי בה כשהיינו ליד אנשים אחרים. אבל ברגע שקלטתי את זה, שיניתי גישה והתחלתי להבין שהיא סוג של מתנה בשבילי. הבנתי כמה אני לומדת דרכה, היא הפכה אותי לאדם טוב יותר, אני מאד גאה בה וכתוצאה מזה ועבודה קשה היא נמצאת ברמה תפקודית מאוד גבוהה, זו אחת הדוגמאות".
"כשמדברים על שינוי, לא תמיד נקבל את מה שאנחנו רוצים באופן מיידי, לפעמים לוקח לדברים זמן להבשיל, קצת כמו שתיל באדמה שאתה מניח ורואה את התוצאות רק בעוד מספר חודשים. אבל ברגע שאתה שותל את הזרעים משהו יצמח מזה. ברגע שאתה מציב לעצמך תכנית ברורה מי האדם שאתה רוצה להיות ובמה אתה רוצה לעבוד ובאיזה אופן היא תתגשם בסוף. אולי לא ביום אחד, אבל בסוף זה יקרה".
האם את מרגישה שזו השליחות שלך?
"התשובה היא בהחלט כן. מה שמוביל אותי כעת בחיים הוא הרצון לעזור לאנשים, לתת להם את האומץ לשנות ולהשתנות. כל אחד בתחום שבו הוא צריך, על מנת לייצר פריצת דרך בחיים או מציאות מיטבה".
"אני מעניקה לאנשים מה שכסף לא יכול לקנות : אומץ לחסרי בטחון, בטחון עצמי לבעלי פוביות, תקיפות וגבולות, שכל ישר לחסרי הזהירות, שלווה ורוגע, השלמה עצמית עם מה שיש, אומץ לשנות ולהשתנות. אני לא עושה קסמים, אני רק עובדת עם מה שכבר נמצא בתוכם, מזכירה להם את המקור שלהם" אומרת רונית.
לתאום שיחה ללא עלות השאירו פרטים
Reborn רונית בירי – להיוולד מחדש
רוצים גם אתם למצוא את האומץ להיוולד מחדש? www.ronitbiri.co.il
ליצירת קשר :
054-9222018
ניתן גם להצטרף לקבוצת הפייסבוק : רונית בירי – האומץ לשנות ולהשתנות