דיכאון אחרי לידה הוא תהליך רגיש ומאתגר שנשים רבות חוות אחרי לידה, בשיחה עם יפעת כהן-גרין, עובדת סוציאלית, מאמנת נשים אחרי לידה ומייסדת מרכז MOONA מרחב אימוני לנשים יולדות, היא מביאה את ניסיונה ומספקת מידע מקצועי על החשיבות בקבלת תמיכה רגשית מקצועית בתקופה זו.
אחרי לידה, נשים חוות רגשות מרובים – מרגש, שמחה, אהבה, אך לצד כל החוויות החיוביות עשויות להתרחש גם חוויות רגשיות שליליות, כגון עצב, חרדה ודיכאון.
"כמעט כל אישה חווה דיכאון אחרי לידה," אומרת יפעת כהן-גרין בתחילת הריאיון שקיימתי אתה "האתגרים והצורך להתאושש מהשינויים הגופניים והרגשיים יכולים להיות דרמטיים".
"דיכאון אחרי לידה הוא תהליך רגשי רגיש ומורכב שמשפיע על האישה וגם על מערכת התמיכה סביבה". יפעת מדגישה כי תמיכה קבוצתית ואישית היא חיונית בתהליך זה. המטרה היא לעזור לנשים להתמודד בצורה חיובית ובריאה עם הקשיים הנובעים מהדיכאון.
"משמעות התמיכה המקצועית והאישית בתהליך היא מתוך הבנה כי המצב הרגשי משפיע על מערכת היחסים עם בן הזוג ועם שאר הילדים במשפחה. תמיכה מקצועית יכולה להוביל לקשר משפחתי ואישי יציב יותר, שמהווה גם דוגמא אישית לילדים. אישה שמקבלת את התמיכה המתאימה, יכולה להתמודד ולהתאושש בצורה מלאה ובריאה." מסבירה יפעת.
"אחד מהסימנים המוקדמים של דיכאון אחרי לידה היא דיכדוך קל, שבו האישה יכולה לחוות תחושות של עצבנות, עייפות ורגישות מוגברת. בדיכדוך קל, התחושות הללו עשויות להיות זמניות ולעבור די מהר בתהליך התאוששות טבעי. יש לזכור כי כל אישה ותהליך התאוששות שלה ייחודי ומשתנה, וכך גם ההתמודדות עם דיכאון אחרי לידה."
יפעת מציינת כי כמה נשים עשויות לחוות דיכדוך קל לאחר לידה, שנובעים מהעומסים והתהליך המפרך של ההתאוששות. למרות שדכדוך קל עשוי להיות זמני, חשוב לקחת ברצינות את התחושות הרגשיות ולגשת לתמיכה איכותית.
זה דיכאון או בייבי בלוז?
דיכאון אחרי לידה יכול להתפתח בצורה של דיכדוך קל או בצורה יותר חמורה. דיכדוך קל, שנקרא גם "דיכאון פוסט פרטום קל" (Baby Blues), הוא תופעה נפוצה וטבעית שמתרחשת לאחר לידה. כמעט כל אישה חוותה את התופעה הזו לפחות למשך מספר ימים לאחר לידה.
הסימנים הטיפוליים של דיכדוך קל עשויים לכלול:
- עצבנות וקיצוניות: האישה עשויה להרגיש עצבנית ולהתעצבן בקלות, וכל דבר קטן עשוי לגרום לה להתרגז.
- עייפות וחולשה: האישה עשויה להרגיש עייפה בצורה חריפה ובינתיים לחלוף היום, ולחפות מאנרגיה.
- רגשות שינויים: יתרון קפיצות ברגשות, החל מרגשות שמחה ואהבה ועד לרגשות עצב ודמעות.
- חוסר סבלנות: האישה עשויה להרגיש חוסר סבלנות ורגישות למילים ולהתנהגות של אחרים.
"דיכדוך קל כמעט תמיד עובר במהלך כמה ימים לאחר לידה, ולרוב לא מצריכה טיפול רפואי מיוחד. אולם, במקרים בהם הסימנים חוזרים לאחר לידה לאורך זמן ומתגברים, יתכנו מקרים של דיכאון אחרי לידה שדורשים טיפול ותמיכה נוספת."
"דיכדוך קל הוא מקרה נפוץ ואולם קשה להעריך בדיוק כמה נשים סובלות ממנו, מכיוון שזה יכול להיות ממעט וקצר עד לעשור. המחקרים מצביעים על אחוזים של כ-50-70% מהנשים אשר סובלות מדיכאון אחרי לידה."
סובלת מדיכאון אחרי לידה? אל תעברי את זה לבד
דיכאון אחרי לידה (Postpartum Depression – PPD) הוא מצב נפשי קשה שיכול להתפתח בעקבות לידה ולהשפיע על תחושותיהן ופעולותיהן של האישה לאחר לידה.
על פי המכון הלאומי לבריאות נפשית, כ-15% מהנשים חוות דיכאון אחרי לידה (PPD). PPD הוא מצב שיכול להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית והפיזית של האם. סימפטומים של PPD כוללים עצבנות, עצבות, תחושת ריקנות, חוסר עניין בדברים שנהנית מהם בעבר, קושי לישון, אובדן תיאבון, תחושת אשמה או חוסר ערך, מחשבות על מוות או פגיעה בעצמה או בתינוק.
"אישה שמעזה לפנות ולומר 'יש לי דכאון, תעזרו לי,' היא כבר במצב טוב," מסבירה יפעת. "הנשים שלא מגיעות לפנות, הן אלו שמתמודדות עם דכאון במצב פחות טוב, ולכן חשוב להרגיש שהן לא לבד ולהעביר אליהן אור בקצה המנהרה. אין צורך להתגבר ולהתבודד כאשר ניתן למצוא תמיכה מאנשים קרובים או מאנשי מקצוע."
"אם את חוששת שאת עלולה לסבול מ-PPD, חשוב לפנות לעזרה מקצועית. ישנם טיפולים יעילים ל-PPD, והם יכולים לעזור לך להרגיש טוב יותר." מדגישה יפעת
היא מציגה לדוגמה את אחת המתאמנות, מיטל, בת 30, שחוותה לאחר לידתה דיכאון אחרי לידה:
"למרות שהיא חיכתה לרגע הזה כבר תשעה חודשים. בצפייה מתוקה לפגישה עם התינוקת הראשונה שלה, הגיעו לצד ההתרגשות הרבה גם תחושות עצב ודאגה. אחרי הלידה, כאשר הכוחות הגופניים והרגשיים עברו אצלה מהפכה, מירי גילתה שלאחר השמחה הראשונית שגילתה, היא מרגישה שהיא שוקעת. בני משפחתה ניסו לשאול אם היא צריכה עזרה, אבל היא העדיפה להפגין שהכול בסדר אתה. "
מירי התנגדה לעצה של חבריה לפנות למומחים לקבלת תמיכה רגשית ופסיכולוגית. "אני יכולה לטפל בזה לבד," היא אמרה בעקבות האירוע, אולם הדיכאון והעצבים מעצמם התגברו, והיא התקשתה לשלוט בתחושות שלה.
"הרגשתי אובדנית וסירבתי לפנות לאנשים מקצועיים. זו היה טעות קשה," אמרה מירי רק אחרי שעברה עם תמיכה מקצועית היא פתאום הרגישה שהיא יכולה להתפתח ולהתמודד עם רגשותיה. לאורך התהליך יפעת סיפקה לה תמיכה רגשית ומקצועית שהקלה על תהליך ההתאוששות שלה.
להתמודד עם תמיכה מקצועית
התמודדות עם דיכאון אחרי לידה, מתברר הוא לא דבר שצריך להתמודד אתו לבד, אלא אם אנשי מקצוע או קבוצת נשים תומכת שמבינים היטב מה את עוברת. יפעת במקרה הזה מציעה תמיכה קבוצתית ואימון אישי שמטרתו לסייע לנשים להתמודד עם הדיכאון והדכדוך שמתעוררים לאחר לידה. "התמודדות עם הדיכאון היא תהליך אישי וייחודי," היא אומרת, "אין לי מהלך קבוע או שיטה מדויקת, אלא אני מעניקה לנשים כלים ואפשרויות שיעזרו להן להתמודד בצורה חיובית עם הקשיים."
הדיכאון אחרי לידה הוא נושא חשוב שמצריך מענה ותמיכה ייחודית. תמיכה רגשית מקצועית ואנושית משפיעה באופן חיובי על התהליך האתגרי הזה. היא מאפשרת לנשים להתמודד בצורה בריאה וביטחון, ומעניקה להן מרחב תמיכה נורמלי במשך תהליך התאוששותן.
זוגיות טובה היא מפתח להתמודדות טובה
גם על הקרבה הזוגית חשובה מאוד להתעקש. יפעת מדגישה את חשיבותה של תמיכה המקצועית והאנושית של בן הזוג בתהליך של האישה אחרי לידה. היא טוענת שגם הזוגיות עצמה מצטרפת לרשימת האתגרים המרכזיים שנשים עשויות להתמודד איתם. "הזוגיות הרבה פעמים נדחקת לצד, ובני הזוג משקיעים את כל האנרגיה הפנויה שלהם בתפקיד ההורות ולא מצליחים למצוא אנרגיה פנויה להשקיע בקשר שלהם."
לכן, תמיכה רגשית מקצועית יכולה לשמש ככלי חזק בייעוד לחזק קשר זוגי, במיוחד בתקופה מאתגרת זו. "אם הם מסכימים לשתף אחד את השני בקשיי החיים ולקבל עזרה, המצב של האישה אחרי לידה ישתנה," אומרת יפעת. ההתמקדות בקשר הזוגי והמשפחתי במקביל לתהליך ההורות תורם ליציבות רגשית וחיזוק הבטחה עבור הילדים.
"המטרה היא להקנות לילדים ביטחון ואמונה בעצמם ולהפוך לדוגמא אישית," אומרת יפעת. "אי אפשר לחנך ילדים, אלא לחיות את הערכים שלי האישיים כדרך חיים. זה מה שמגיע אל הילדים בסופו של דבר. לכן במקום לחנך צריך להביט על מערכות יחסים בין בני הזוג ומתוך כך היציבות והתמיכה יעברו גם אל הילדים."
בסופו של דבר, יפעת משם את חשיבות התמודדות עם האתגרים הקשים של תקופת אחרי הלידה וטוענת כי באמצעותם ניתן להשיג התפתחות אישית עוצמתית ותמיכה חזקה. היא מעוררת השראה בנשים לא מעטות שחוו את התהליך ומבטיחה שהתמיכה המקצועית והאנושית הם הגורם המשמעותי בהצלחת תהליך ההתאוששות והזוגיות החיה והבריאה לאחר לידה.
כשהכול מתפרק זו הזדמנות להרכיב הכול שוב מחדש
למרות השינויים והאתגרים, יפעת חושבת שבאמצעות האתגרים הקשים ניתן להשיג התפתחות אישית ותמיכה שבסופו של דבר אחרי תקופה יובילו לקפיצה הגדולה והחיובית בחיי המשפחה והזוגיות. יפעת מסבירה כי באופן אישי בתהליכי ההתמודדות עם כמות האתגרים שהיא חוותה, היא נדרשה להבין מה באמת עובר עליה ולזהות את צרכיה הפיזיים והנפשיים. התמקדות בעצמה ובזהותה מאפשרת לה להקשיב לקולות הפנימיים ולתת להם מקום. "חשוב ללמוד להיות ברגע, אפילו אם הוא לא קל, ולא בשביל להתקרבן בתוך הסבל, אלא כדי להבין מה אני צריכה כאשת זוג וכאמא בשלב זה של חיי" טוענת יפעת.
כשהכול מתפרק זו הזדמנות להרכיב מחדש "לידה היא כאוס אבל גם הזדמנות להתחדשות, כשהכול מתפרק זו גם הזדמנות להרכיב מחדש." אומרת יפעת "השליחות שלי להעביר את המסר שלידה היא אירוע מרגש, משמח וגדול, שכולל הזדמנות ייחודית להתמקד ולהתבונן במהלך ובעצמי. קצב החיים המסחרר של היום מבלבל מאוד, ולפעמים נדבר על עקרונות שהכירנו כמעט אוטומטית ונראה שלא מספיק הקשבה ותשומת לב לכמה דברים. זה עשוי להביא לבדידות ולמצוקות גדולות בחיי הזוגיות והמשפחה," היא מסכמת את הראיון.
לעמוד הפייסבוק של יפעת כהן Moona לחצי כאן