הכתבה מפורסמת בחסות SirTLab
אין באמור בכתבה להוות המלצה רפואית או להוות תחליף לייעוץ רפואי
האם אפשר לחיות עד גיל 100 ויותר בלי סבל ומחלות? יתכן שזה לא חלום, חברת SirTLab מציגה תוצאות פיתוח מרשימות של תרופה שתאפשר לנו לחיות הרבה יותר שנים ולהמשיך לתפקד באופן בריא, חיוני ואנרגטי. התרופה מהווה גם בשורה עבור אנשים בשנות ה 40 וה 50 שעוסקים בכושר וספורט ורוצים לשמור על כושר גופני ואנרגיה גבוהה.
צוות המדענים במעבדה של חברת SirTLab בראשות ד"ר חגית עשוש, מתפוצץ מהתרגשות בשנה האחרונה, זאת לאחר שהמעבדה שלהם הצליחה לפתח תרופה חדשנית בעלת פוטנציאל יוצא מן הכלל בתחום שיפור אורך החיים ואיכות החיים, מדובר בפריצת דרך ברמה אוניברסאלית שיכולה לשנות את פני האנושות.
החלבון שאחראי על הארכת משך החיים הבריאים
חברת SirTLab מפתחת תרופות להעלאת הרמה של החלבון SIRT6. חלבון זה הפעיל בתאי הגוף, אחראי להארכת החיים הנגרמת מצום או צום לסירוגין. את ההשפעה של צום על הארכת החיים הוכיחו במחקר כבר לפני 85 שנים, אך רק לפני כ 20 שנה הצליחו לפצח את ההסבר לתופעה, וגילו כי מה שבעיקר מאריך את החיים בעקבות צום, הינם חלבונים הנקראים Sirtuins, אשר כמותם בתאי הגוף עולה בעקבות הצום.
גילוי זה נעשה לפני כ 20 שנה על ידי פרופ' חיים כהן, ממייסדי חברת SirTLab, בעת היותו בהרווארד מדיקל ביחד עם דר. דייויד סינקלייר. במחקר שהמשיך באוניב' בר אילן בישראל, גילה פרופ' כהן כי מבין 7 חלבוני קבוצת ה sirtuins מי שבעצם משפיע על הארכת החיים הוא SIRT6 בלבד.
ב 18 שנים האחרונות מוביל פרופ' כהן את המחקר העולמי בחלבון זה והראה שחלבון SIRT6 מוגבר בתאי גופם של עכברים, גרם להם להאריך את חייהם בעד 50% יותר משאר אחיהם אפורי השיער (ממוצע 30%), אך לא רק אורך החיים שלהם התארך אלא גם איכות חייהם השתפרה. הם הראו חיוניות, ואנרגטיות מוגברת.
המחקר בשנים האחרונות של פרופ' כהן באונ' בר אילן ושל חוקרים אחרים בעולם, הראה כי החלבון תורם לא רק להארכת חיים, אלא לשיפור יכולות פיזיות וקוגניטיביות, לתפקוד טוב יותר של תאי גזע והתחדשות של הגוף, לניהול מטבולי ואנרגטי בריא של הגוף, להקטנת דלקתיות בגוף, להקטנת ההשמנה וכמות השומנים בדם, ולמניעת/טיפול במחלות לב, כבד, דלקת פרקים, דלקת לבלב, וסרטן. חברת SirTLab מפתחת מספר שיטות להעלאת הרמה של החלבון בתאי הגוף, בין אם באיבר ספציפי, ובין אם בכלל הגוף.
מכבד חולה לכבד בריא
חברת SirTLab הצליחה תרופה ייחודית המבוססת על שימוש חדשני ב mRNA בהרכב שפותח על ידי צוות החברה של החברה בהובלת ד"ר חגית עשוש, תוך שימוש מעטפת של ננו חלקיקים ייחודית. שפותחה על ידי צוות המחקר של פרופ' דן פאר באונ' תל אביב, המעלה משמעותית ובאופן ממוקד את רמת SIRT6 בכבד.
כבר בהפעלת התרופה על כבד שומני ודלקתי במתן 6 עירויי דם במשך 3 שבועות, הכבד השומני והמצולק הפך לכבד בריא לחלוטין. אך לא רק הכבד השתנה, התרופה גרמה לשינויים בתפקוד הכליות, בהרכב הדם, ובחיות של העכברים המטופלים. במודל מחקר שהורץ בחברה שבו ניתנה לעכברים תזונה עתירת סוכרים ושומנים, נמצא שהעכברים המטופלים חיו הרבה יותר מהעכברים שלא טופלו, והיו מלאי חיוניות לעומת העכברים שלא טופלו.
"כולם רוצים למצוא תרופה שתאפשר לכולנו לחיות יותר זמן ובאיכות חיים טובה יותר ללא הסבל והחולשה של מחלות הזקנה. אולם עד כה אין חברת תרופות או מעבדה שהצליחה ליצור בצורה כל כך מוצלחת תרופה היוצרת שיפור והגברת החיוניות כפי שמראות התוצאות במעבדה של SirTLab " אומר בועז משעולי יו"ר ומנכ"ל החברה
"כמדענית למעלה מ 23 שנים בעולם הפארמה בתחום הביוטק אני עדיין נפעמת מהתוצאות שאנחנו מגלים עם בכל מה שקשור ל SIRT6 . " משתפת בהתרגשות ד"ר חגית עשוש "כשהתחלנו את העבודה במעבדה, אפילו אנחנו נדהמנו מהתוצאות. לא ציפינו לתוצאות כל כך מובהקות."
"הרבה פעמים בתחום, כשאתה בוחן תרופות שמיועדות להיכנס לשוק, מדברים על אפקט מולקולרי. בניסוי מוצלח מוכיחים לרוב שיפור במדדים הנמדדים של 10% שיפור של 15% של המחלה. אבל במקרה של סירט6 התוצאות הן משהו שניתן לראות בעין, התוצאות הן מאד משמעותיות. אנחנו מדברים על 30%-50% שיפור במדדים שונים. אין כמעט תוצאות כאלו בעולם הביוטק."
"במקרה שלנו, את ההבדל בין כבד שומני לפני הטיפול לכבד בריא אחרי הטיפול, ניתן לראות ממש בעין, אין צורך במיקרוסקופ. ניתן לראות בעין את מצב הדם של עכבר לפני הטיפול כשהוא עתיר שומנים או אחרי איך הוא הופך להיות צלול הרבה יותר, אלו שינויים כל כך משמעותיים שאנחנו בעצמנו נדהמנו מהם. "
המדען המוביל שהצטרף לחברה בעקבות ההצלחה
ההצלחה הזו גורמת לקהילה המדעית העוסקת בתחום 'אריכות חיים' (Longevity) לשאת עיניים אל מה שקורה במעבדת המחקר הישראלית. כחותמת לכך שאכן מדובר בהישגים מדעים של ממש, הצטרף לאחרונה אל צוות ההיגוי של SirtLab אחת הדמויות המוכרות ביותר בעולם בתחום חקר הזקנה והצערת החיים המדען הבינלאומי והרופא, פרופ' ניר ברזילי
ברזילי הוא פרופ' לרפואה וגנטיקה בבית הספר לרפואה ע"ש אלברט איינשטיין בניו יורק, הדירקטור של מרכז חקר ההזדקנות בבית הספר לרפואה ע"ש אלברט איינשטיין, הדירקטור של מרכז פול פ. גלן לחקר הביולוגיה של ההזדקנות, ומייסד האקדמיה לחקר אריכות ימים בריאה בארה"ב. הוא יזם, הקים, והשתתף בהקמת חברות תרופות חדשניות בתחום ההזדקנות הבריאה.
מעבר להיותו חוקר מוביל בתחום, פרופ' ברזילי הינו דמות מוכרת בעולם ה Longevity. הוא משתתף בהרצאות לציבור, בתוכניות טלוויזיה מובילות, בערוץ TED, בפורומים בינלאומיים, ומצוטט בעיתונים מובילים בארה"ב ובעולם. פרופ' ברזילי מייעץ לגופים בינלאומיים ביניהם הוותיקן, מכון מילקן, פפסיקו, וממשלות שונות. בשנת 2020 התפרסם ספרו (באנגלית): Age Later .
פרופ' ניר ברזילי מצטרף לצוות ההיגוי של החברה הכולל את פרופ' חיים כהן מבר אילן, לפרופ' דן פאר, מי שסייע לחברות ביונטק-פייזר בפיתוח המעטפת שמכניסה את חיסון הקורונה לתאי הגוף, לבועז משעולי, יו"ר הדירקטוריון והמנכ"ל, יזם הייטק מוכר. ממקימי חברות כקומברס, פאנדטק ואחרות, לד"ר חגית עשוש, מנהלת המחקר והפיתוח בחברה. ולעמיר שוקרון, מרכז תחום המשקיעים בחברה.
האם נצליח בשנים הקרובות לראות טיפול המשפיע על אורך ואיכות החיים שלנו ?
כדי להבין עד כמה מדובר בהישג פורץ דרך אני מבקשת לראיין את מר בועז משעולי, מייסד החברה יו"ר דירקטוריון וה-CEO שלה .
בועז משעולי, הינו יזם הייטק מוכר, אשר פעל כמייסד, היו"ר ומנכ"ל של חברות קומברס ("CMVT") פאנדטק ("FNDT"), ורסמד, וחברות רבות נוספות . בועז משעולי, ראה כבר לפני כ-10 שנים את הפוטנציאל הרפואי העצום במחקרו הייחודי של פרופ' חיים כהן, והחליט להקים ביחד עם פרופ' כהן, ועם אוניברסיטת בר אילן, חברה אשר תפתח את הצד המסחרי-רפואי.
"אם המחקר שלנו יצליח, יתכן מאד שנוכל להאריך את החיים שלנו מתוך בריאות טובה ועם הרבה פחות חולי." טוען משעולי
"כולנו חווים את הכאב והסבל של ההזדקנות דרך הקרובים לנו שנמצאים בגיל מבוגר. עד היום הפתרונות שמוצעים כדי לשמר את החיוניות ולהפחית את התשישות הם לאכול נכון לעשות ספורט למתוח את הפנים עם קולגן, אבל אין איזה משהו שבאמת מחזיר לך את הזמן אחורה. עדיין רוב האנשים נאלצים לסבול מקשת של בעיות שמונעות מהן לחיות בחיוניות ואנרגטיות כפי שהיו רוצים."
"הבעיה המרכזית שהעולם כיום מתמודד אתה היא שתוחלת החיים עלתה בשלושים שנה, אבל איכות החיים הבריאים לא עלתה במקביל." מתאר משעולי "אנשים מאריכים חיים אבל הם נאלצים לחיות בבריאות ותפקוד מנטלי שנמצאים כל הזמן בירידה ונסיגה. כואב לקרוא את הנתונים על כך ששני שליש מהאנשים מעל גיל 60 סובלים ממחלות כרוניות, דלקות בגוף, סכרת, מחלות לבביות. נדיר למצוא אנשים בני 90 שחיים בחיוניות ואנרגטיות."
"ולמרות שישנן מאות מעבדות ועשרות חברות תרופות מסביב לעולם שמחפשות את מעיין הנעורים, עדיין לא נמצאה עד היום שום תרופה שיכולה לשפר את איכות החיים ולעצור את מחלות הזקנה והשבריריות."
תרופה לספורטאים
משעולי מדגיש כי התרופה לא מיועדת רק כפתרון לגילאי הזקנה, אלא בדיוק להיפך "אנו מאמינים שהתרופה הראשונה שאותה אנחנו מפתחים" – אומר בועז משעולי, יו"ר דירקטוריון החברה וה-CEO שלה, "תסייע לא רק להארכת חיים בריאה, ולטיפול בתסמונת השבריריות האופיינית לגיל מבוגר, אלא גם לשיפור היכולות של ספורטאים ומי שעוסק בפעילות גופנית, תוך תפקוד של הגוף כצעיר יותר. אנשים בגילאי ארבעים וחמישים יוכלו לשמור על יכולות גופניות וספורטיביות כשל אנשים צעירים יותר."
מה שונה בתרופה שאתם שואפים לפתח לעומת פיתוחים אחרים בשוק הביוטק?
"יש אמנם כל מיני חומרים או תרופות שמראים הצלחה מסוימת בתחום כמו מטפורמין שבד"כ מטפלת בסוכרת, או כמו רפימייצין שזו תרופה שהצליחה בניסוי על בעלי חיים להאריך את תוחלת החיים בעד 10% ויותר"
"אבל SIRT6 עובד בצורה אחרת לגמרי. נתחיל בזה שהוא לא חומר חיצוני שמכניסים לגוף, אלא הוא כבר קיים בכל תא בגוף וכל מה שאנחנו עושים זה רק להפעיל אותו עם הוראה לתא, בעזרת טכנולוגיית ה mRNA, לייצר יותר מהחומר הזה. הרמה של SIRT6 יורדת עם הגיל, עם השמנה, ועם מחלות שונות, וירידה זו מאיצה את ההזדקנות. אנחנו מעלים אותו מעבר לרמות הרגילות וגורמים לשיפורים משמעותיים"
"כשמשהו פעיל ברמת התא ולא חומר חיצוני, זו רפואה ברמה אחרת. בעולם הרפואה קיימים כל מיני חומרים שמשפיעים על הגוף או עושים מניפולציה על כאב, אבל מבנה התא הפגום נשאר אותו הדבר. כשאני מגביר את סירט6 בתוך התא, אני יורד לריפוי של אבן בניין בסיסית יותר וגורם לתא להבריא מהשורש."
"באמצעות SIRT6 אנחנו מרפאים את התא וגורמים לו לתפקד ברמה הרמונית ואז יש פחות דלקות, פחות סרטן, אין חולי. התאים יכולים לשוב לפעול באופן הרמוני באיבר שבו הם היתה הפגיעה. כך נוצר הריפוי שהוא בעצם ברמת התא הבודד. "
איך הקהילה המדעית תסתכל על מה שאתם עושים, האם גם הם רואים בזה בשורה אמיתית?
"הקהילה המדעית מסתכלת על מה שאנחנו עושים בצורה מאד מוערכת." אומרת ד"ר עשוש "הצוות של SirtLab מורכב מאנשי מפתח בעולם המחקר של אריכות חיים, פרופסור חיים כהן שמוביל את המחקר הוא מדען מוערך מאד. מחקר מוצלח נמדד בין היתר ברמת הפרסומים שלו. לחיים כהן היו מספר הפרסומים בכל הירחונים הכי יוקרתיים של קהילת המדע, הוא מצוטט כ 17,000 פעם בגוגל כל אלו מעידים אל איכות החומר המדעי שהוא מפרסם ואשר מהווה את הבסיס למחקר שלנו."
"פרופ' ניר ברזילי הוא שם עולמי בתחום, הוא אחראי בארצות הברית על תכנית הגנום באנשים מזדקנים. הוא חקר אנשים מעל גיל 100 כדי לבדוק מה יש לגנים שלהם שגורם להם לתפקד בצורה טובה ובין היתר גילה שאצל בני מאה ויותר, נמצאות כמויות גדולות יותר של החלבון SIRT6."
"אמנם כל העבודה של חיים כהן מתבססת על תשתית של מדענים מובילים מכל העולם, אבל פרופסור כהן הוא אבי המחקר, הוא זה שגילה את התכונות המיוחדות של החלבון וכיום זכינו והוא מוביל את הבשורה העולמית הזו כאן מישראל."
מה המשמעות של ההצטרפות של ד"ר ברזילי לצוות?
"ד"ר ברזילי מגיע עם ידע וניסיון עצום בתחום המחקרי הרפואי, ועם עולם הפארמה " מבאר בועז משעולי "מעבר לזה שהוא שם דבר, הוא גם מאד חכם, מנוסה ומיוחד. ההצטרפות שלו לצוות ההיגוי היא חיזוק שמאד מרגש ומשמח אותי. מעבר לתרומתו הישירה הצפויה, זה גם תורם לכך שכל מי שמסתכל על החברה רואה שמי שמעורב בה אלו הם מדענים מהשורה הראשונה. יש בזה חותמת ואישור לכך שמדובר במחקר עם ביסוס. כדי להיות רציני אתה צריך להיות מהתחום וברגע שבן אדם כזה מצטרף לחברה זה משפיע גם על האמינות בעיני הקהילה המדעית וגם על המשקיעים שרוצים לקבל ביטחון."
המדענית שמובילה את המחקר והפיתוח
"אחרי שגילינו שהתא צריך חלבון נשאלת השאלה איך נגרום לו לייצר אותו? כדי שהתא יבצע את הפעולות הנדרשות כמו ייצור חלבון מוגבר, הוא צריך הוראות תכנות. הטכנולוגיה שמאפשרת להעביר לתא הוראות נקראת בשפה המקצועית mRNA . זו טכנולוגיה שקיבלה פריצה טכנולוגית בזמן הקורונה כשפיתחו אותה באופן מואץ עבור החיסון. בתחום הזה מובילה ד"ר חגית עשוש כמי שהצליחה לפתח מסנג'ר הרבה יותר אפקטיבי חזק פי עשר או פי מאה ממה שקיים עד היום בשוק."
"למעשה חקרנו באמצעות ניסויים רבים מה קורה כאשר אנו שולחים פקודה לתא לייצר יותר חלבון SIRT6 " מסבירה ד"ר עשוש "גילינו שכאשר רמת החלבון עולה בכבד, הוא משתקם ואתו משתקם הגוף כולו."
מה הקשר בין אריכות חיים לבין שיקום הכבד?
"אחת הסיבות המרכזיות לכך שאנו נחלשים עם השנים ומפתחים מחלות קשורה לתפקוד הכבד." היא מסבירה "הכבד הוא האיבר חיוני ביותר בגוף המשמש מעיין פילטר לכל הרעלים ופירוק השומנים והסוכרים בגוף, וכמי שאחראי על הניהול האנרגיות של הגוף. כאשר התפקוד שלו הולך ויורד האנרגטיות שלנו במקביל נחלשת, דלקות מתפתחות ועוד. בגיל מאד מבוגר זה בא לידי ביטוי בתסמונת השבריריות, בסוג של התפוררות של הגוף, בריחת סידן וירידה במסת שריר. אנחנו רואים בניסויים שערכנו שניתן לעצור את התהליך הזה אם נצליח לגרום לתאים בכבד של בני אדם להעלות את רמת ה SIRT6 ."
"אבל לא רק הכבד יוכל להבריא מהתרופה הזו. דלקת פרקים למשל, זו מחלה שאין לה תרופה היום. אנחנו מאמינים שלהזריק את התרופה שלנו באופן מקומי לתא, על פי כל הסימנים המדעיים מראים שיש לתרופה פוטנציאל לרפא דלקת פרקים, או לרפא דלקת לבלב- מחלה שמתים ממנו תוך זמן קצר ואין לה כיום תרופה. מדובר על תרופה למגוון רחב של מחלות."
איזה רגע היה מרגש עבורך במיוחד בתהליך המחקר ?
"הרגע שבו הרגשתי את ההתרגשות העזה היא כשהתחלתי לקבל תוצאות מעניינות של בדיקות הדם מהניסוי, ראיתי עוד ועוד פרמטרים של שיפור, אבל אמרתי לעצמי זה יותר מידי טוב בשביל להיות אמיתי, תחכי רגע לפני שאת רצה לספר, לא שיתפתי אפילו את הצוות הקרוב רציתי קודם לוודא שאני לא מדמיינת. ואז החבר'ה של המעבדה צילמו לי את הכבדים, ראו שם כבד מצולק ושומני לפני שעבר טיפול להגברת SIRT6 וכבד בריא שעבר טיפול. זה היה מדהים, הבנו שיש לנו משהו מרגש אבל לא הבנו עד כמה זה מטורף. אחרי שהתוצאות חזרו על עצמן עוד כמה פעמים פרסמנו את זה לכולם, וזה הרגע שאמרתי, זה אמיתי, זה קורה מבחינתי"
במידה ותצליחו לפתח תרופה שאכן תוכל לשפר את איכות ואריכות החיים מתי היא תהיה נגישה לציבור הרחב?
"אנחנו מדברים על טווח של חמש שנים לקבלת אישור." אומר בועז משעולי "אמנם הצלחנו להוכיח דברים מדהימים באמצעות עכברי מעבדה, אבל לפנינו עוד נמצא שלב הניסויים הקליניים שבו נצטרך להוכיח איך התרופה משפיעה באופן דומה גם על בני אדם. גם אחרי שנצליח להוכיח זאת, נצטרך לחשוב למה באופן ספציפי מיועדת התרופה שכן אי אפשר לקבל אישור לטיפול בזקנה, צריך לתת אינדיקציה למשהו שהוא מחלה ושהצלחת לרפא אותה באחוז גבוה"
מה מניע אותך ?
"הניסיון המקצועי האישי שלי הוא לגרום לחזון להתממש, לקחת רעיון חדש מבחינה טכנולוגית שמאד קשה להשיג אותו ואתה יודע שברגע שתתחיל להשיג אותו תהיה תרומה לאנושות ואתה תשפיע לטובה על העולם."
"אחת מהטכנולוגיות שסייעתי לפתח הייתה "מנשם מוקטן" מכשיר שמאפשר כיום למיליוני אנשים להציל את חייהם. אחרי שחוויתי את הסיפוק העצום מהפיתוח הזה, היה יותר ויותר לעבור לפיתוחים בעולם הבריאות וחיפשתי לעשות דברים שיהיו לתועלת העולם."
אני לא יכולה לסיים את הראיון המרתק בלי לשאול את ד"ר חגית עשוש ואת בועז משעולי מה החלום הכי ורוד שלהם בנוגע ל SirTLab
"החלום של כל מדען הוא להרגיש שעשיתי משהו טוב למען האנושות ואני מרגישה שאנחנו ממש בדרך לשם." טוענת חגית "אם אנשים בכל העולם יוכלו להזדקן בזכות העבודה של Sirtlab בכבוד, עם פחות מחלות כרוניות ומחלות רקע בזמן הזקנה שלהם זו המתנה הכי גדולה. למרות שראינו בניסוי עם עכברים שהחלבון האריך את החיים שלהם ב 50% יותר, אני אומרת גם אם לא נצליח להאריך חיים אלא רק לשפר אותם, שאנשים יוכלו להתבגר בצורה מיטבית, זה יהיה מדהים."
"החלום הכי ורוד שלי הוא שיקרה אפילו רק מאית מכל מה שאנחנו רואים שהחלבון יכול לרפא" מסכם משעולי "אנחנו רואים שהחלבון הזה משפיע על כל כך הרבה מערכות בצורה כל כך מיטיבה, יש לו פוטנציאל אינסופי, כך שגם אם יקרה רק מאית, זו תהיה תרומה מאד משמעותית לעולם. רק החלק המזערי הזה יהיה עבורי סיפוק עצום."