קפה זה בריא? ושוקולד? בשר הוא מזיק? וגלוטן? ריצה היא בריאה? וצריכת חלב?
מידי יום מתפרסמים מחקרים, המנסים לברר מה בריא ומה מזיק לנו, אך לעיתים (קרובות) הם סותרים זה את זה.
אנו נוהגים לחשוב באופן לינארי ולסווג את המידע באופן בינארי: בריא/ לא בריא, טוב/ רע, מועיל/ מזיק.
מערכות אורגניות הם מורכבות מידי, ולרוב אין תשובה חד משמעית ברורה. כל זאת משום שהתשובה צריכה להיות: תלוי.
בריא? זה תלוי גנטיקה, תלוי גיל, תלוי מין, תלוי כמות, תלוי אזור גאוגרפי, תלוי זמני היממה, תלוי מצב נפשי, תלוי בריאות פיזיולוגית, ועוד המון גורמים המצטרפים למארג שלם שמוביל לבריאות או לחולי.
"כוח הריפוי של הטבע" – "vis medicatrix naturae" .
הרפואה הטבעית גורסת שכוח הריפוי טמון בנו, ולכן הגישה היא מניעתית, הסרת גורמים המחליאים את הגוף, בכך הגוף ירפא את עצמו. יש יסוד של אמת בגישה הזו, אך לא כל האמת. החושים שלנו מראים לכאורה מה בריא לגופנו וממה יש להתרחק, אנו נמשכים למתוק, זהו המזון האולטימטיבי, האנרגיה הטהורה והזמינה ביותר לתאי גופנו. לעומת זאת הטעם המריר מזהיר אותנו מפני רעילות, מסמן לנו להתרחק. זה לא קצת משונה שדווקא האוכל שנחשב בריא הוא פחות טעים לחך ואנו דוחים ונמנעים ממנו, ודווקא האוכל הלא בריא כמו סוכר הוא כל כך ערב לחיכנו?
ילדים, לפני שהאינסטינקטים שלהם התקלקלו, סולדים בד"כ ממאכלים שנחשבים בריאים, הם יעדיפו באופן טבעי שוקו חם ומתוק (פחות בריא) על פני תה ירוק ומר (יותר בריא), חלה עם דבש מאשר שום ופטרוזיליה.
מה קורה פה?
כפי שפתחנו, בריאות זה מצב מורכב.
בריאות זה מצב של תגובתיות דינמית וחשיפה לגורמי לחץ מתונים.
התגובה למצבי עקה מתונה ורנדומלית (לא כרונית ומתמשכת) – מובילה לבריאות.
הסרת הגורמים המחליאים בלבד לא תביא לבריאות אלא להתנוונות.
כשהייתי ילד היה לי דג זהב אלמן ששחה לו בקערת סלט (נשמע נורא), רוב הזמן הייתי שוכח להאכיל אותו (נשמע עוד יותר נורא), למרבה הפלא הוא שרד שנים רבות, שבגרתי מעט היה לי אקווריום גדול, מיטב הטכנולוגיה, הדגים מתו כל הזמן…
הגוף שלנו זקוק לאתגרים, לקשיים, להרעבה או צומות מידי פעם, לשפעת עונתית קלה שמאתגרת את מערכת החיסון, לפעילות גופנית שיוצרת קרעים בסיבי השריר, ללחץ שמופעל על העצמות על מנת להתחזק ולהתחשל.
כך גם הצמחים, עשבי המרפא והתבלינים, הם טובים לנו כיוון שיש בהם משהו שהוא "רע לנו". כך, למשל, גם בשתייה מתונה של אלכוהול ו/או חשיפה מתונה לשמש. הצמחים לא ניידים ולכן יש להם מנגנוני הגנה מפני טורפים ומזיקים. "יש בהם פוליפנולים", זהו המשפט המהלל בד"כ מזון צמחי בריא – הם למעשה סוג של רעלים שבמינון נמוך הם מגנים עלינו ובריאים לנו מאוד (הורמזיס).
לסיכום: בריאות זה לא רק הסרת מכשולים לריפוי – סור מרע, אלא גם מצב אקטיבי של הפעלת מנגנוני התיקון והריפוי ע"י גורמי סטרס מתונים – עשה טוב.
הכותב הינו הומאופת מומחה וחבר רשום באגודה הישראלית להומיאופתיה קלאסית ובלשכה למקצועות בריאות משלימים.