שולחים את הילד לבית הספר עם בקבוק מים מינרליים, כדאי שתדעו מה מסתתר בפנים
מאת: שירי רימון
מי לא מכיר את עגלת הבקבוקים הניצבת בכל גן ומכילה באהבה את כל עשרות הבקבוקים השונים. חלקם של חברות ממותגות וחלקם של חברות פחות מוכרות. לבית הספר ולגן כמעט כל אימא שולחת את הילד עם בקבוק מים, קל יותר ונוח לשלוח אותם עם מים מינרליים.
כל ילדה וילד יודעים לזהות את הבקבוק שלהם עוד טרם למדו לקרוא בזכות זיהוי שמם המתנוסס באופן קבוע, במדבקה הממותגת או הלב החמוד שאמא ציירה במיוחד עבורם. אולם 95% מההורים כלל לא מודעים לכך שבתוך הבקבוקים החמודים מסתתרים מים מזוהמים המסכנים את בריאות הילדים ומפריעים להתפתחותם התקינה, גם כאשר מדובר בבקבוקי מים מינרליים של חברות מוכרות.
דינה אברמסון, המקפידה על תזונה בריאה שלחה בכל בוקר את בתה בת הארבע לגן עם בקבוק מים מינרליים, עד שהחליטה לחקור מה יש במים שהיא שולחת עם בתה בכל בוקר לגן. "נהגתי לשלוח את עלמה עם בקבוק מים מינרליים מתוך מחשבה שאין בו חיידקיים, חשבתי שזו אופציה טובה יותר מאשר בקבוק שצריך לשטוף אותו והוא מלא בחיידקים או מים מהברז"
נתתי לילדה שלי לשתות פלסטיק
אולם מה שדינה גילתה הוא כי גם מים מינרליים מחברות מוכרות מכילים לא פחות זיהומים. את המידע החשוב הזה היא קראה במחקר. המחקר שהתפרסם בכתב העת Water Research, בחן בקבוקי מים מינראליים מעשרה מותגים שונים ומצא כי בכל בקבוקי המים שנבדקו נמצאו חלקיקי מיקרופלסטיק רעילים. חוקרים מעריכים כי מבוגר שצורך מים מינראליים מבקבוקים שותה ביום 40 מיקרוגרם של פלסטיק על כל קילוגרם ממשקל הגוף שלו וילד שותה לא פחות מ-88 מיקרוגרם פלסטיק על כל קילוגרם ממשקלו. חשוב לציין שהחוקרים התמקדו בחלקיקי מיקרופלסטיק קטנים במיוחד.
"הבנתי שאני שולחת בכל בוקר את עלמה לגן עם מים שבהם חלקיקי פלסטיק, שאריות נפט מהם מכינים את הבקבוקים וביספנול A רעיל שמשתחרר מהבקבוק אל תוך המים" היא מזדעזעת.
מדוע זה כל כך משמעותי? נתחיל מהפרטים היבשים על אף הנושא הרטוב גוף האדם מורכב מכ-60% מים, כך שמים הם אחד הגורמים הקריטיים לבריאותנו. דרך הברזים שלנו בבית זורמים מים שנראים צלולים אך למעשה על פי רוב המים מכילים עופרת, אבץ ונחושת אשר נפלטים מהצינורות . חומרים אלה, כמו גם הכלור, משפיעים לא רק על הריח והטעם של המים אלא ובעיקר על בריאותנו. למעשה חומרים אלו לא מיועדים לשתיה וצריכים להיות מסוננים מן המים לפני שאנו שותים אותם ומבשלים איתם.
מי ביקש עובש ולא קיבל?
לכאורה מוכרים לנו כבר שנים שהדרך להיפטר מהבקבוקים היא בר המים. אולם מי שמעמיק בנושא מגלה שגם ברי המים הניצבים כמעט בכל מטבח ישראלי מכילים לא פחות מזהמים.
הילה יוגב, אם לילד בן ארבע מרגישה קצת אבודה לאחר שאף היא נחשפה לנושא "הייתי המומה כשהבנתי שאני משקה את הילדים באופן קבוע בחלקיקי מיקרופלסטיק. זה נתן לי הרגשה כאילו אני ממש מרעילה שלא במודע את הילדים שלי".
"אנחנו בחרנו להחזיק בבית בר מים של חברה ידועה " היא משתפת " חשבנו שכך נצליח לעודד שתיית מים, הייתי בטוחה שאני עושה את הטוב ביותר בזה שאני מחליפה מיד כמה ימים בקבוק במקום להחזיק בקבוק קבוע שאף פעם לא מתנקה היטב. למעשה מה שקרה זה שגם הזרמתי חלקיקי פלסטיק ומזהמים אחרים לגופם וגם תרמתי לזיהום הסביבה בכך שרכשתי מאות בקבוקי מים מינרליים במהלך השנים. וגרוע מכך, עכשיו מסתבר שגם הצטברות של עובש על המתקן"
יש אלטרנטיבה?
אחרי שיטוט ארוך באינטרנט וקריאת מאמרים גילתה דינה אברמסון את הפתרון בדמות קנקני המים המסוננים. בין החברות המובילות בשוק נמצאות בריטה הוותיקה ולייקה סנן מים מותג חדשני מתוצרת איטליה. קנקן מים מסוננים חוסך למעשה את הצורך בבקבוקי מים מינרליים בכך שהוא מסנן את כל הרעלים והזיהומים ממי הברז והתוצאה היא מים טעימים להפליא.
הפתרון הזה הגיוני יותר בניגוד לבר מים שצובר עובשים ופטריות. המסנן בקנקן המים מתחלף אחת לחודש ומבטיח שהמים תמיד יישארו צלולים ונקיים.
סיגל רווה הבעלים של חברת לייקה משתפת כי גם היא החליטה לייבא את מותג קנקני המים המסוננים מאיטליה לישראל אחרי שחיפשה אלטרנטיבה לשתיית מים בריאים במשך זמן רב.
"הפכתי את העולם כדי למצוא את הפתרון למים, הרגשתי שכל מה שקיים בישראל הוא פשוט לא מספיק בריא. כשמצאתי את הבשורה של קנקן המים המסוננים פניתי לחברת לייקה האיטלקית וביקשתי להיות הנציגה שלהם בישראל, אני חושבת שמים מסוננים הם כרגע האלטרנטיבה הכי בריאה שיש בשוק. בנוסף בגלל שהמים בארץ ברובם הם מים מותפלים ביקשתי מהחברה שיוסיפו לסנן תוספת של מגנזיום שחסר במים הישראלים"
המים בישראל חייבים מגנזיום
"מגנזיום הוא מינרל חיוני והכרחי לתפקוד תקין של התאים בגוף" מסבירה סיגל "מגנזיום חשוב לפעילות התקינה של מערכות שונות בגוף כגון מערכת הלב וכלי הדם, מערכת החיסון, מערכת העצבים העצמות. יש דרכים נוספות לצרוך מגנזיום אבל דרך המים הספיגה היא משמעותית ביותר".
המים המותפלים בישראל חסרים במגנזיום. אבל לא מדובר סתם בחסרון של מינרלי, אלא בעובדה קריטית. מחקרים מראים כי חוסר במגנזיום בגוף נקשר עם הפרעות בקצב הלב, המנבאות תמותה, כתוצאה מאוטם בשריר הלב.
גם בהריון חשוב לשמור על רמת מגנזיום נאותה בגוף. הוא מפחית את הסיכון ללידה מוקדמת, יעיל בהתכווצויות השרירים הליליות מפחית סיכון למומים שונים, מפחית סיכון ללידה מוקדמת באמצעות שמירה על שרירי הרחם במצב רפוי.
בשנת 2020 50% מהמים המסופקים לצריכה הינם מותפלים ובהמשך צפוי להגיע ל 60-70% מהצריכה ואף יותר
מה שמצביע על ירידה משמעותית בצריכת המינרל החיוני בקרב רוב האוכלוסייה, מסיבה זו הפתרון שחברת לייקה מציעה בדמות מסנן עם תוספת מגנזיום למים הופך להיות חשוב במיוחד.
מהפכת המים הבריאים
אז כמה אתם מודעים לאיכות המים שאתם משקים את ילדיכם ואת עצמכם? המים במקורם נועדו להיטיב לנו, הם נוזל חיוני לקיומנו. אז מדוע אנחנו לא מספיק מודעים לאיכותם? מדוע אנחנו לא מתעניינים מספיק מה אמור להיות ואין בהם.
אם באמת חשוב לנו גם מהבריאות של ילדנו וגם מכדור הארץ שאנחנו משאירים להם, זה הזמן למהפכה. זה הזמן לומר ביי ביי לבקבוקי המים המינרליים ובר המים עם שכבת העובש ולעבור לקנקנן מים מסוננים. העיקר הבריאות.
שורה, תחתונה, כמה זה עולה?
מבדיקה שערכנו עבור הילה יוגב, משפחה בת 6 נפשות מצאנו כי המשפחה רוכשת בכל שבוע 2 שישיות של מים מינרליים, בחישוב פשוט מדובר על כ 1344 ₪ לשנה. לעומת מחיר זה, קנקן מים ומסננים של לייקה לשנה עבור משפחת יוגב עומד על 730 ₪ בשנה. ועדיין לא דיברנו על כך שקנקן מים אחד חוסך אלף בקבוקי מים בשנה לטובת כדור הארץ.