הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ובסעיפים מהצעת חוק התכנית הכלכלית, קיימה דיון דחוף לצורך קבלת הבהרות לאור הפרשנות החדשה לתמ"א 38.
בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה, חה"כ אלי כהן (כולנו): "נושא הוודאות הוא תנאי הכרחי וחשוב להתקדמות בפרוייקטים של בניה. בעצם הקמת הרשות הלאומית להתחדשות עירונית אומרת המדינה שעמדתה לקדם ולהאיץ פרוייקטים של פינוי-בינוי ותמ"א 38, והפרשנות שניתנה לאחרונה לתמ"א 38 אינה עולה בקנה אחד עם מדיניות זו. על רקע זה החלטנו לקיים דיון דחוף זה, בכדי לשמוע את ההסברים מהגורמים הנוגעים בדבר".
אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור הלאומי הסביר לנוכחים: "הפרשנות החדשה והמצמצמת בלבלה את השוק בצורה חריפה מאוד. אני פה בכובעי גם כיו"ר המועצה הארצית לתכנון ובניה, שבה החלטנו לטפל בנושא במהירות האפשרית. בררנו מול המשנה ליועמ"ש, עו"ד ארז קמיניץ, את אותה חוות הדעת, שנבעה מפרשנות משפטית של התמ"א, ולא מתוך מדיניות. אין לנו טענות לאף אחד, וביחד עם המשנה ליועמ"ש ומנהלת מנהל התכנון, החלטנו לעשות הליך מהיר של תיקון התמ"א.
"המועצה קיבלה אתמול החלטה להטיל על מנהל התכנון להכין עד ה-3 בנובמבר תיקון לתמ"א כך שכל האי וודאויות יחוסלו. לצערי זו לא רק החלטת מועצה, אלא צריך להפיץ אותה לציבור להערות, למנות חוקר ואפילו חוקרים, ולשמוע את ההערות החוקר והציבור – ורק בסוף ההליך, שייקח בין 4-6 חודשים, הממשלה היא שתאשר את התיקון. המועצה תתייעץ עם הוועדות המחוזיות, המקומיות, מהנדסי ערים וכל מי שרלוונטי, כדי שתתקבל החלטה ע"פ החוק הקיים, שוויונית, ולא פוגעת בשיקול הדעת של הרשויות המקומיות", אמר יצחקי והוסיף "החלטת המועצה, כבר ב-3 בנובמבר, תתווה את הכיוון העיקרי שהתכנית תלך אליה, ואי הוודאות תוסר ב90-95%".
לשאלת יו"ר הוועדה מה קורה בתקופת הביניים של אותה חצי שנה, השיב יצחקי: "לעניות דעתי, כרגע, ואני לא משפטן, הרשויות המקומיות יכולות להמשיך לפרש את התמ"א כפי שעשו עד היום. אבל אין שום אפשרות לקצר את התהליך החוקי, עד האישור הסופי. אם הייתה אפשרות, היינו עושים זאת".
בינת שוורץ-מילנר, מנהלת מינהל התכנון במשרד האוצר אמרה כי "עמדת מנהל התכנון, אשר מאמין בתכנית תמ"א 38 ובהשפעה החיובית שלה על הערים, היא לנסות להעביר את התמ"א כפי שהייתה, בתיקונים מתבקשים מינימליים".
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה): "זה הצ'אנס האחרון לקחת את התכנית ולהגדילה, כדי שלא תהיה במספרים של מאות בודדות. אם אני צריך לבחור בין חי מזוהים למת סטרילי, אבחר בחי מזוהם. גם אם יש בעיות תשתיות, צריך לפתור, אבל שלא תהוונה חסם. לפני הרבה שנים הייתי חבר בוועדת תכנון מקומית, וכשהגיעו אלי תכנית הייתי צריך להחליט איך אני מסתכל על תכניות – האם לתת ככל שאפשר אלא איפה שיש בעיה, או לא לתת אלא איפה שאין ברירה, ואני בעד לתת".
אליאב בן-שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ: "אנו מצפים להנחיה שתצא מהיועץ המשפטי לממשלה לוועדות התכנון, שבינתיים, בחצי שנה הזו, הן יוכלו להתנהל כפי שהתנהלו בעבר, לפי שיקול דעתן, עד שתהיה החלטה סופית, כדי שהפרוייקטים האלה יהיו כלכליים".
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון ואמר כי "הוועדה תמתין להחלטת המועצה ב-3 בנובמבר, בכדי לראות אם המצב הקיים ימשיך ברמה וודאות גבוהה יותר, או אם ישתנו סדרי עולם, אשר הוועדה תלמד אותם ותפעל בהתאם".