חברי IID אגודת מעצבי הפנים בישראל, אקדמאים בעיצוב והנדסאים רשומים, התנדבו לתכנן ולעצב מחדש פנימיה המיועדת לילדים בסיכון
איפה הילד שלכם ישן בלילה? בזמן שהילדים שלנו ישנים בבית חם, יש מי שהבית שלו היא הפנימיה. בפנימיה לילדים בחדרה, חיים 97 ילדים שהוצאו מביתם על ידי הרווחה. המגורים במקום הם בצורה של משפחתונים, הכוללים משפחה מקסימה שמלווה אחד עשר ילדים בהרגשה מחבקת כמעט כמו בבית אמיתי.
בוגר הכפר, מאור, התגייס השבוע לצבא. הוא מספר כי הגיע לפנימיה לפני שש שנים בעקבות בעיות בבית ובלימודים "אף מסגרת נורמטיבית לא רצתה לקבל אותי, לא ידעתי בהתחלה למה אני צריך פנימיה, אבל היום אני יודע להגיד שהמקום הזה בנה אותי, פה ראו את הפוטנציאל שלי האמינו בי, חיבקו אותי, ידעו שבסוף אצליח"
"הפנימיה עזרה לי לסדר את החיים שלי" משתפת דיצה, בוגרת הכפר "בדברים קטנים, איך להתלבש, איך להראות, איך לקום, להכין לעצמי סנדביצ'ים, להיות אחראית על החיים שלי"
הילדים במקום הם ילדים שמחים שמשקיעים בלימודים ומגיעים רחוק, הרבה פעמים בזכות האהבה הקורנת של הצוות הטיפולי. את שבילי הכפר מעטרים עצים בני שבעים שנה והמבנים עצמם הוקמו אי אז בשנות השמונים, כך שלמרות האהבה הרבה שהצוות מרעיף על הילדים, החדרים עדיין נראים כמו פנימיה עם מראה של לפני ארבעים שנה ופחות כמו הבית החם והחדשני שמנהלי הפנימיה היו רוצים להעניק לילדים.
מעצבים באהבה
על מנת לשנות את המצב ולהפוך את המקום ממראה מוסדי לבית חם ואוהב, החליטו חברי IID אגודת מעצבי הפנים האקדמאים בישראל להתנדב למען ילדי הפנימיה. הפרויקט נקרא 'מעצבים באהבה'
מי שצועד בין שבילי הפנימיה בחודשים האחרונים לא יכול שלא להבחין בצוות מעצבות הפנים הנמרצות רונית זהבי מאיו, קרן מילכברג פורת ומנהלת הפרויקט המעצבת מירב טולדו ליפשיץ כשהן עובדות 24 שעות סביב השעון על תכניות העיצוב.
קרן מילכברג שיתפה את הצוות בפנימיה כי החליטה להתגייס לפרויקט בין היתר גם בעקבות תובנות שהיו לה בתקופת הקורונה על החשיבות והאפשרות של מעצב פנים להעניק לקהילה.
המעצבת רונית זהבי מאיו מתארת את הרגע שבו נכנסה אל חדרי הילדים בפנימייה במסגרת סיור המעצבים "ראיתי את המיטות ודמיינת את עצמי ישנה שם בתור ילדה קטנה. ניסיתי לדמיין איך זה לגדול בתוך חדר עם ילדים נוספים, על מזרן דק, בלי הרבה פרטיות והרגשתי דיי עצובה" היא משתפת "אמרתי לעצמי: הילדים האלו זקוקים למה שיש לי לתת להם ובאותו רגע החלטתי שאעשה הכול כדי להעניק להם את הטוב ביותר שיש".
"בעיצוב הפנים יש מושג שנקרא הנדסת אנוש שבוחן איך אדם מרגיש במרחב באופן פסיכולוגי. אני רוצה להעניק להם את הסביבה הכי ביתית, משפחתית עוטפת ושמחה. הם לא צריכים להרגיש שונה מאף ילד שיש לו אבא אמא כלב וגג אדום. אם אצליח לגרום אפילו לילד אחד להיכנס לפינה שלו, למיטה שלו ולשמוח מהתאורה, מהארונית האישית החדשה, מההרגשה שמישהו חשב עליו, זו תהיה עבורי זכות. בשבילי זו לא עבודה, אלא זכות גדולה לתת מעצמי למען הילדים, גם אם זה אומר לקום בשש בבוקר לעבור על התכניות או בשישי בצהריים להגיע לביקורת על שלבי הבנייה ועל בעלי המקצוע במקום לשתות כוס קפה. לילדים האלה מגיע הכול.
מי שהובילה את היוזמה היא נורית קורקט יו"ר IID אגודת מעצבי הפנים בישראל- אקדמאים בעיצוב והנדסאים רשומים. "אחת המטרות החשובות של אגודת IID היא תרומה לקהילה מתוך חשיבות הערך העליון של מעורבות חברתית" היא מספרת "הרצון והיכולת לתרום מהניסיון הרב שלנו לילדים במצוקה וסיכון באים ממקום של הבנה שהמושג 'בית' הוא מכלול של חום, אהבה, הבנה, תמיכה וביטחון. הבית הוא מקום של חוויות, חלומות וזיכרונות ואנחנו רוצים לייצר עבור הילדים את המרחב הפיסי, שיהיה בו מקום לכל
המכלול הזה. לייצר מקום אסתטי, נעים, נוח ושמח שיהווה לא רק קורת גג אלא יעטוף אותם וייתן להם הרגשה של גאווה ושייכות. בית שיהווה נדבך חשוב בהתפתחות האישית שלהם"
מנהל הפנימיה, נתנאל שלם, מברך על המיזם החשוב ואומר "כשמוציאים ילד מהבית יש לנו את החובה המוסרית לתת לו את הטוב ביותר, אני מאמין שמגיע להם את הטוב ביותר, הידיעה שפגשנו אנשים טובים באמצע הדרך משמחת אותי מאד"
לאחר ששמעו על הפרויקט הייחודי בשיתוף אגודת המעצבים, התגייסו חברות מסחריות רבות לסייע במלאכה.
חברת הבנייה א. וייס המתמחה בבניית בנייני משרדי הייטק התגייסה לצורך הריסה ובנייה של המשפחתון. חברת מודי התגייסה לצורך תרומה של קמריקה וכלים סניטרים, חברת אייל ציפויים, חברת טובול התגייסה לצורך חומרי הבנייה, חברת אלמלם לצורך איטום הגגות, חברת א.מ רון זוהר התגייסה לנושא מערכות מיזוג אוויר וכן בעלי מקצוע רבים בינהם מהנדס החשמל צור נעמן ותמיר מזרחי, קונסטרוקטור ממשרד סייג-מזרחי מהנדסים.
כשאנחנו שואלים את מירב טולדו ליפשיץ, מעצבת פנים חברת ועד IID ומרכזת הפרוייקט מטעם האגודה, מה מניע אותן להשקיע כל כך הרבה שעות התנדבות במקום. היא אומרת "אני שמחה על הפרויקט וההזדמנות להעניק לילדים. אני חושבת שחלק מהתפקיד שלנו כמעצבים, הוא לעצב חללי מגורים שמאפשרים צמיחה. השאיפה שלי היא לעצב עבור הילדים חלל מגורים שיטיב עם תחושת הבית, יעניק חום וסדר, אמת ופשטות"
משפט מפורסם אומר "מה שכל ילד צריך, זה מבוגר אחד שיאמין בו". בתקופת הקורונה, הסולידאריות החברתית שהפגינו חברי IID אגודת מעצבי הפנים בישראל מזכירה לנו את התפקיד החשוב והמשמעות שיש למעצבים ביצירת בית על כל המשמעויות שבו.