"אשה כי תזריע" יכול להיות גם גבר וגם כל אדם. כן! כל אדם ש"מזריע" (=מוליד) דבר מה. מחדש דבר בעצמו, בזולתו או בעולם בכלל. הלידה לא צריכה להיות דבר מיוחד שמתרחש אחת לזמן מה, וקשור רק לאשה היולדת ולגבר המוליד, אלא יכולה להיות בכל יום, כפי שנאמר בשיר "ללכת שבי אחריך" של אהוד מנור: "להיוולד כל בוקר מחדש".
רבי נחמן מברסלב אמר: "צריך אדם להתחזק ולהתחיל בכל פעם מחדש… ובאמת הוא צריך לידע ולהאמין שבכל יום, ובכל עת, ובכל שעה, יש כוח באדם להתחדש ולהיעשות ברייה חדשה ממש. כי השם יתברך עושה חדשות בכל יום, ואין שעה אחת דומה לחברתה. על כן, צריך להתחזק, ולהתחיל כל פעם מחדש" (בספרו ליקוטי הלכות הלכות תפילין ה,ו)
ניתן לפרש כך על נח שעליו נכתב: "אלה תולדֹת נח. נח איש צדיק תמים היה בדֹרֹתיו" (בראשית ו',9). דודי, הרב אלימלך מלר כתב בספרו "שי למלך" (חלק א', עמ' ס"ד): "נח שלמד תורה חשיב (= נחשב) כאילו הוליד וברא את עצמו וזהו "אלו תולדות נח – נח", היינו שנח היה תולדות נח עצמו, לפי שלמד תורה וברא ועשה את עצמו… ומצינו בעוד מקומות יסוד זה שנתבאר, שהלומד תורה נהפך לבריה חדשה…וכן מצינו במדרש רבה בפרשת שמות: "מאי "והוריתיך את אשר תדבר"?, אמר רבי סימון: "מלשון "ותהר האשה" וביאור הענין דמה (=שמה) שכתבה התורה על מה שהקדוש ברוך הוא לימד את משה לומר, בלשון "והוריתיך", הוא משום שכל דבר – ה', עושה את האדם לבריה חדשה, מלשון "ותהר האשה".

ר' לוי יצחק מברדיטשב מבאר את "אשה כי תזריע" על כלל ישראל: "כאשר העולם, שהם ישראל מעוררים הרחמים "וילדה זכר" כלומר רחמים גדולים וחזקים, הרחמים הם בבחינות זכר"… ניתן לפרש את המלים "אשה כי תזריע" על כל אדם כי "והנה בכל אדם יש שלש בחינות הללו. זריעה, והריון, ולידה. זריעה, נקראת בחינת התעוררות המעוררת לב בני אדם לעבודת הבורא. והריון, נקראת במי שרוצה לעשות המצות. ולידה הוא, כשאדם עושה את המצוה ההוא"…
שאלה למחשבה: מה הזרעת – בעבר ? מה את/ ה מזריע/ה – עתה ?
פניה ברגשטיין כתבה בשירה "ניגונים": "שתלתם ניגונים בי, אמי ואבי". הדברים שההורים זורעים בילד, נטמעים בו ומשפיעים עליו מאוד.
שאל/י את עצמך: מה בהתנהגותי הוא עקב השפעתם וחינוכם של הורי ? מה הורי הזריעו (=השתילו) בי ? מה מכך רצוני לשמר ? מה מכך ברצוני לשנות ולהזריע דברים חדשים ?
דברים רבים שבכל אדם הם תוצר של הדברים שהוריו אמרו לו או דברים שראה בהתנהגותם של הוריו, אך בנוסף לדברים שאדם ספג מהוריו, הוא רוצה לבחור דברים בעצמו, להיות בעל הגדרה עצמית וגם להיות בהתחדשות תמידית. אדם יכול לשנות דברים בעצמו, לתקן דברים שבחשבון הנפש שלו הוא מסיק שעליו לתקן. אדם יכול להמציא את עצמו מחדש, יש מי שיבחר לשנות את שמו, יש מי שיבחר לעסוק בתחום חדש עבורו ועוד.
שלום קרניאל (היה מאנשי גוש עציון, נהרג ב-כ"ח כסלו תש"ח ב"שיירת העשרה" אשר מטרתה היתה להעביר אספקה לישובי גוש עציון) כתב בשירו "תפילה": "…ועתה אני קורא אליך א- לי / חממני באחת מקרניך למען אוכל להבחין / בין אמת ובין שקר / בין טוהר וטומאה / בין רעה וטובה / ותנני א-לי אמיתך ללמד לזולת / מלאני נא כוח לנתוץ את הרע לעפר / ולזרוע רק טוב / ועוד פשוט וישר תנני להיות / ותן לי הכוח הזרע חרישך ולהוציא תנובות מנו". שלום, הי"ד, פנה ל-ה' וביקש את עזרתו כדי שיוכל להיות אדם טוב, אך הוא הכיר בכך שיש גם רוע בעולם – אותו רצה לשבור ולהפוך לעפר, ובחול הזה לזרוע ולהצמיח דברים טובים. ואת/ה – מה רצונך להזריע בך ובאנשים אחרים ?
שבת שלום חודש טוב (השבת ראש חודש ניסן) ושנזרע דברים טובים בארץ ובעולם.
עדנה ויג [email protected]