מעתה יתאפשר הסגר בתנאי תצפית בית, במקום הכנסת הכלב למתקן הסגר, כאשר אין חשש להגברת הסיכון להפצת מחלת הכלבת
משרד החקלאות פרסם את תזכיר החוק הרחב והמקיף לתיקון פקודת הכלבת. מטרת התיקון היא לאזן באופן מושכל בין צמצום הסיכון להדבקות במחלת הכלבת נוכח הסיכונים החמורים הצפויים ממנה לבריאות הציבור ולחיי אדם, לבין צמצום הפגיעה בבעל החיים ובחיות בית. במקביל, המשרד פעל לתיקון הפקודה באופן שיהיה מותאם למציאות העכשווית ולשינויים המקצועיים שחלו עם השנים מחד, וכן להתפתחויות בתחומי המשפט המנהלי והמשפט הפלילי מאידך. גם בנושאים נוספים כגון: המתת בעלי חיים עקב סיכון להפצת כלבת, הוראות בעניין ההכרזה על אזורים נגועים בכלבת, סמכויות הפיקוח והאכיפה, מינוי מפקחים ועוד.
תיקון הפקודה מביא עמו מספר בשורות מרכזיות לבעלי הכלבים והחתולים תוך דאגה לבריאותם של בעלי החיים, המוכנסים להסגר תצפית כלבת:
• קיצור משך ההסגר – עד כה 10 ימי ההסגר נספרו מיום כניסת הכלב בפועל למתקן ההסגר. בעקבות התיקון, ימי ההסגר יספרו רק מיום הנשיכה ולא מיום כניסת הכלב להסגר, דבר שיקצר את משך זמן שהיית הכלב בהסגר.
• הסגר בתנאי "תצפית בית" – במסגרת תיקון הפקודה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר פועל לקידום צעד מהפכני נוסף לפיו יתאפשר לכלב או לחתול לשהות בהסגר בתנאי תצפית בית. זאת, לאחר שצוות מקצועי שמינה מנהל השירותים הווטרינריים בחן את הנושא והמליץ להקל בדרישות ההסגר, במצבים בהם אין חשש להגברת הסיכון להפצת מחלת הכלבת. לפי המלצות הצוות, שיעוגנו בהמשך בתקנות, כלב או חתול אשר נשך יוכל להימצא בהסגר בתנאי תצפית בית וזאת כאשר בעל החיים מחוסן ומוחזק ברישיון כנדרש בחוק, נמצא באחריות בעליו ומובא למחלקה הווטרינרית לבדיקה אחת למספר ימים. התצפית תעשה בכפוף ולהתחייבות הבעלים כי בתקופת התצפית הכלב או החתול לא יהיה במגע עם בעלי חיים אחרים, למעט אלה המוחזקים דרך קבע באותו בית. בעת יציאה לטיול יוחזק הכלב בידי אדם בוגר בלבד, במהלך הטיולים עם הכלב ימנע מכניסה לגנים ציבוריים, גני משחקים ומוסדות חינוך. חתול לא ייצא כלל מהבית בתקופת תצפית הבית למעט לצורך בדיקות וטרינריות, ובעל הכלב או החתול יפקיד ערבון כספי כהתחייבות לעמידתו בתנאים.
ראוי לציין כי במהלך 2015 נרשמו בישראל 27 אירועי כלבת בבעלי חיים שונים (12 מהם כלבים, 2 זאבים, 1 חתול, 1 שועל, 4 פרות, 3 עגלים, 1 גירית, 3 תנים). כל שנה עקב אירועי נשיכה מוסגרים כ- 3,000 כלבים לכלביות של רשויות מקומיות.