כל אדם מקבל לאורך חייו סדרה אינסופית של הרצאות אשר מטרתן לגרום לו לישון יותר שעות. בישראל, צעירים וגם מבגורים ישנים הרבה פחות מאשר במערב, ומחקר חדש חושף כי חסך בשינה מפחית באופן דרמטי אפילו את ההצלחה בהשתלה של תאי מוח עצם.
המחקר של פרופ'-משנה אסיה רולס מהטכניון, פורסם החודש בכתב העת Nature Communication. רולס היא חברת סגל בפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון, ערכה את המחקר בתקופת הפוסט-דוקטורט שלה באוניברסיטת סטנפורד והמשיכה אותו במעבדתה בטכניון יחד עם תלמיד המחקר בן קורין.
"המחקר שלנו נעשה בעכברים, ולכן עוד מוקדם להסיק מסקנות בנוגע לבני אדם,"מסבירה פרופ'-משנה רולס. "עם זאת, המחקר מצביע על חשיבותה של השינה בהליכים רפואיים. ברור שבתהליכים קריטיים ומורכבים במיוחד כמו השתלת מוח עצם, הדורשת מאמץ רב באיתור תורם ובביצוע הטיפול, חשוב שנבין היטב את השפעתה של השינה על הצלחת ההתערבות הרפואית. אם נגלה שאכן, חסך בשינה אצל התורם פוגע בהצלחת ההשתלה גם כשמדובר בבני אדם, יהיה עלינו לחשוב היטב כיצד לדאוג לשינה טובה – משהו שכרגע קשה להשיג באישפוז בבית חולים. יש כאן כמובן מקום לאופטימיות, שהרי לא מדובר במכשול בלתי עביר; אם נאפשר לתורם לישון לקראת ההשתלה נגדיל את סיכויי ההצלחה. יתר על כן, בניסוי שביצענו התברר שכדי לשקם את היכולות הרלוונטיות מספיקות לתורם שעתיים של 'שינה משקמת'".
