ההתפרצות החמורה של נגיף הזיקה, שמועבר על ידי יתוש האדס הביאה לכך שארגון הבריאות העולמי הכריז השבוע על מצב חירום
ממצאי מחקר ראשוני שנערך באוניברסיטת חיפה ובמרכז האירופי לבקרת מחלות מצאו קשר בין החום והיובש הקיצוני שנמדדו בחורף ובאביב האחרונים בצפון מזרח ברזיל להתפרצות נגיף הזיקה. "הטמפרטורה והיובש הקיצוניים נובעים משילוב של תופעת האל-ניניו ומשינויי האקלים שמתרחשים בשנים האחרונות", אמרה ד"ר שלומית פז, עורכת המחקר, שפורסם באחד מכתבי העת היוקרתיים בעולם – The Lancet.
ההתפרצות החמורה של נגיף הזיקה, שמועבר על ידי יתוש האדס הביאה לכך שארגון הבריאות העולמי הכריז השבוע על מצב חירום. לאחרונה נקשרה ההתפרצות החמורה לגשמים הכבדים שפקדו אזורים בדרום ומרכז אמריקה, בעקבות תופעת האל-ניניו. אולם בממצאים החדשים והראשוניים של המחקר, אותו עורכת ד"ר פז מהחוג לגאוגרפיה ולימודי סביבה באוניברסיטת חיפה יחד עם פרופ' יאן סמנזה מהמרכז האירופי לבקרת מחלות בסטוקהולם, מצאו החוקרים שתופעת האל-ניניו אכן תרמה להתפרצות אולם מכיוון שונה לחלוטין – לא בגלל הגשמים – שבכלל ירדו באזורים רחוקים מאזור ההתפרצות – אלא בגלל גל החום והיובש הקיצוני שפקדו בחודשים האחרונים את צפון-מזרח ברזיל, האזור בו התפרץ נגיף הזיקה.
על פי הממצאים, שהתבססו על נתוני NOAA, המרכז האמריקאי לחקר האטמוספרה והאוקיינוסים, בחצי השני של 2015, שהוא תקופת החורף והאביב בחצי הכדור הדרומי, נמדדו בצפון-מזרח ברזיל הטמפרטורות הגבוהות ביותר מאז שהחלו מדידות אלה יחד עם תנאי יובש קיצוני – ובשבועות שלאחר מכן, הופיעה התפרצות הזיקה באותם האזורים. לדבריה של ד"ר פז, הסיבות למדדי החום והיובש החריגים נובעות משילוב שני גורמים: הראשון, תופעת האל-ניניו, שבה מתחממים באופן ניכר מי האוקיינוס השקט ליד חופי דרום אמריקה. ידוע כי תופעה זו גורמת ליובש באזורי צפון-מזרח ברזיל, ובחודשים האחרונים תופעת האל-ניניו חריגה בעוצמתה. הגורם השני הוא שינויי האקלים והתחממות הגלובאליים שפוקדים את כדור הארץ בעשורים האחרונים.