פרופ' אדוארדו שחר: "היום כבר לא מתים מאיידס, אך האתגר העיקרי שלנו נותר בעינו – למנוע מאנשים נוספים להידבק"
לרגל יום האיידס העולמי במכון האיידס, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית ברמב"ם, מציינים כי חלה ירידה במספר הנשאים החדשים. עם זאת, מגמה הפוכה נרשמת בקרב מטופלי המכון מהמגזר הערבי, שם נרשמה עלייה בשלוש השנים האחרונות, מ-5 ל-10 אחוזים.
בשנת 2016 טופלו במכון האיידס ברמב"ם, מכון טיפול ומחקר מהגדולים בארץ ומהמובילים בעולם, כ-988 מטופלים, מהם 78 מטופלים חדשים. מתוך כלל מטופלי המכון השנה, מרביתם בטווח גילאי 18-60 (828 במספר), 62 בני 18 או פחות, 82 מטופלים בני 60-70 ו-26 בני 70 ויותר (!).
למרות הנתונים המעודדים, לדברי פרופ' משנה קליני אדוארדו שחר, מנהל מכון האיידס ברמב"ם, אסור לגלות שאננות: "מצד אחד אנחנו רואים ירידה שנמשכת במספר המטופלים החדשים. אנחנו גם רואים עלייה בגילאי המטופלים, הודות לפרוטוקולים טיפוליים והתרופות המצוינות שקיימות כיום, אבל כשמסתכלים על קבוצות הסיכון באוכלוסייה, יש הרבה נתונים מטרידים. גילאי הנדבקים החדשים נמוכים יותר מבעבר, וכמו כן נמשכת מגמת ההידבקות בקרב אוכלוסיות סיכון, כגון הומוסקסואלים. הבעיה נובעת בעיקר מהחשיבה שאפשר לקיים יחסי מין לא מוגנים ולחיות עם הנגיף".
באשר לנתונים על המגזר הערבי, מסביר פרופ' שחר כי כאן דרושה עבודה של העלאת המודעות. "ישנה ביישנות תרבותית שמונעת מהאנשים לדבר בגלוי על איידס. הדבר מוביל לזה שאנשים עלולים לשאת את הנגיף, אך לא להיות מודעים לכך, עד שהמחלה מגיעה לשלבים מתקדמים. רמב"ם שותף ליוזמה שמקדמת מודעות בקרב המגזר, דרך בני הנוער".
אחד המחקרים שהובילו לשינוי בתפיסת הטיפול בנשאי HIV, היה מחקר בינלאומי של קבוצת המחקר START, ובו מכון האיידס ברמב"ם לקח חלק פעיל. קבוצת המחקר הוכיחה כי מתן טיפול לכל נשא HIV מרגע גילוי נשאות הנגיף, ולא משלב מסוים של התקדמות המחלה כפי שהיה נהוג עד כה, מקטין תחלואה ותמותה. בעקבות תוצאות המחקר, ההמלצה כיום היא לתת טיפול לכל נשא מרגע האבחון.
מחקר נוסף, בו רמב"ם לקח חלק, עקב אחרי זוגות בהם אחד מבני הזוג נשא HIV ובן הזוג השני לא. המחקר הראה כי נשאי HIV המקבלים טיפול תרופתי מתאים, לא מדביקים את בני זוגם.