מנהל המחלקה הנוירולוגית בבי"ח כרמל: "מהירות האבחון בבית וההגעה לבית החולים היא קריטית"
בבית החולים כרמל בחיפה מפעילים נוהל חדשני לטיפול בשבץ מוחי. מתברר כי בדומה לרוב הבעיות הרפואיות, גם שבץ מוחי חשוב לאבחן בהקדם, אלא שאבחון וטיפול מהיר במיוחד, בתרופת rtPA, מאפשר למנוע נכות וסבל רב, מהחולים שסובלים משבץ. אחד מאלו שחוו את הדבר על בשרם הוא גבי, תושב הצפון, בן 68 שהתכונן לעוד יציאה עם אשתו שלומית לחוג החברתי שהם נוהגים ללכת אליו מידי שבוע. השעה היתה 8 בער וגבי הרגיש סחרחורת פתאומית וצנח אל הריצפה.
השבוע סיפרה רעייתו שלומית: "רצתי אליו במהירות וניסיתי להרים אותו, אחרי שהצלחתי להחזיר אותו לכורסא הוא קם ללכת לשירותים ושם הוא נפל שוב, מספרת שלומית. הבנתי שמשהו לא טוב קורה לו, פתאום גם זיהיתי סימנים של בלבול בדיבור, הפה שלו החל להתעקם פתאום, הסימנים נראו לי חשודים לאירוע מוחי והזעקתי מיד אמבולנס של מד"א".
תוך כדי נסיעה לביה"ח כרמל התקשר צוות האמבולנס של מד"א לחדר המיון ועדכן את הצוות על הבאת חולה עם חשד לאירוע מוחי.
כאן נכנסו בכרמל מייד למסלול המהיר והחדש לו שותפים: המחלקה לרפואה דחופה(המיון) משרד הקבלה, מחלקת הדימות, השינוע והמחלקה הנוירולוגית להתערבות טיפולית.
" מטרת המסלול המהיר הינה קיצור זמן תהליכי הקבלה שעובר המטופל מרגע הגעתו לחדר המיון או מרגע ההודעה ממד"א על חשד לאירוע מוחי ועד לאבחון ומתן הטיפול הנוירולוגי", מסבירה מנהלת הסיעוד החטיבתית מיתי אשכנזי האחראית על הפרויקט בכרמל בשיתוף היחידה לאיכות ובטיחות.
"במסגרת המסלול החדש – מופעל בחדר המיון "קוד CVA" ע"י אחות או רופא במלר"ד , באמצעותו מתיצבים במהירות אנשי הצוות המיועדים לטפל במטופל. הרופא הנוירולוג ממתין במלר"ד, טכנאי הרנטגן במכון הדימות ואיש השינוע במלר"ד. יחד עם צוות המלר"ד מבצעים במהירות תהליכי קבלה ואבחון המאפשרים קבלת החלטה טיפולית בתוך חלון זמנים קצר וקריטי שמשמעותה, הצלת חיים והשגת תפקוד אופטימלי בהמשך".
מי שקיבל וטיפל בגבי בחדר המיון ובהמשך במחלקה הוא ד"ר לב גזונטרמן רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית בכרמל, שמסביר – " שבץ מוחי נגרם בשל קריש דם הגורם להפסקה פתאומית באספקת הדם והחמצן למוח. כתוצאה מהפסקת החמצן לאזור מסויים במוח (אוטם) נגרם נזק לרקמת המוח ומקום הפגיעה הוא שמכתיב את סוג הפגיעה. יכולה להיגרם הפרעה בתפיסת הגוף את המרחב סחרחורות, נפילות ופגיעות , שיתוק איברים, פגיעה בראיה ובדיבור עד הגעה למצב של מוות ".
"מהירות האבחון בבית וההגעה לבית החולים היא קריטית, מסביר מנהל המחלקה ד"ר חן הלוי.
שלוש שאלות פשוטות שכל אחד יכול לשאול יכולות לזהות שבץ מוחי. כשאתם חושדים במשהו, הפעילו את נוהל "דחה" מבקש ד"ר הלוי. ד – דיבור, בקשו מהאדם לומר משפט קצר והגיוני. ח – חיוך, בקשו ממנו לחייך. ה – הרמה, בקשו ממנו להרים את 2 זרועותיו כלפי מעלה. אם אתם מזהים שינוי באחת הפעולות או הבקשות, ישנו חשד לאירוע מוחי, הגיעו בדחיפות לחדר המיון".
מי שאחראית על יחידת הטיפול בשבץ מוחי במרכז הרפואי כרמל ד"ר סיון בלוך שגם טיפלה בגבי מסבירה," אבחון וטיפול מדוייק בשבץ מוחי הם תהליך מורכב שדורש ידע ומקצוענות רבה.
הטיפול יעיל יותר ככל שהוא ניתן סמוך למועד תחילת הסימפומים. בכל מקרה של חשד מומלץ להביא את המטופל לבי"ח הקרוב שבו יש מרכז לטיפול בחולי שבץ כמו המרכז הקיים אצלנו במרכז הרפואי כרמל ". הטיפול המהיר בגבי החל מחדר המיון דרך האבחון המהיר באמצעות בדיקת CT, הזרקת ממיס הקרישה מסוג rtPA ואשפוז בהשגחה צמודה במחלקה הנוירולוגית.
כדי להשיג טיפול איכותי, בטוח ומהיר הוקמה במרכז הרפואי לין מרפאה ייחודית וייעודית בניהולה של ד"ר בלוך המרכזת את המשך הטיפול והמעקב בחולי שבץ. במרפאה צוות רב מקצועי הכולל: אחות, מרפאה בעיסוק, פיזיותרפיסטית, קלינאית תקשורת, דיאטנית ועובדת סוציאלית כשכולם מקיפים את החולה כדי להעניק לו טיפול כוללני.
החולה גבי שאובחן במסלול המהיר ותוך פחות משעה קיבל את הטיפול התרובוליטי, כבר מתהלך במחלקה, מחייך ומתארגן לשחרור הביתה, כל זאת, תוך 4 ימים בלבד מאז הגיע לכרמל.
" אין לי מילים להודות לצוות הנהדר שכאן במחלקה על הטיפול המדהים לו זכיתי, מספר בהתרגשות גבי. האחיות, הרופאים והעובדת הסוציאלית כולם כולם הקיפו אותי 24 שעות ביממה טיפלו בי במסירות שאני לא זוכר כמוה. כבר יצא לי לבלות לצערי בכמה וכמה בתי חולים, היחס והטיפול בי פה בכרמל היו יוצאים מן הכלל. אני מרגיש שקרה לי נס ובעזרת הצוות המדהים של המחלקה הנוירולגית אני חוזר לתפקוד נורמלי, אני בטוח שהם הצילו את חיי".