ד"ר נאידה אלכסנדר, חוקרת קלינית, טוענת שמאחורי כל מחלה כרונית מסתתר סיפור אנושי. אם רק נדע איך לטפל בו מהשורש, נוכל לשחרר הרבה מהכאב המיותר
ד"ר נאידה אלכסנדר (PhD) היא שם דבר בקהילת המחקר הרפואי. היא חוקרת קלינית מובילה ועד לפני מספר שנים ניהלה חברה ישראלית בעלת מוניטין, שסיפקה שירות לחברות התרופות והביוטק הגדולות בעולם.
במסגרת עבודה זו, בכל שני וחמישי היא נהגה לטוס למדינה כזו או אחרת, להסתובב בבתי חולים בעלי שם, לפגוש רופאים מפורסמים ולהגיש מחקרים פורצי דרך עבור תרופות חדשניות, מבחינתה היא השתייכה לפסגת המדע והרפואה.
שום דבר לא הכין אותה לרגע שבו היא תגיע אל בית החולים מהצד השני, הצד המטופל. "הגעתי עם אבא שלי לקבלת תשובות של בדיקה גנטית עבורו, על השולחן חיכתה לנו מעטפה לבנה, הרופאה סגרה את הדלת, התיישבה לידי ואמרה בקול נמוך "לאבא שלך יש מחלה גנטית, נדירה, חשוכת מרפא".
נשארתי רגועה לגמרי, הרי אני עוסקת במחקר רפואי כבר שנים רבות ויש לי ידע וגישה לכל תרופה חדשנית בעולם, אבל מספר שבועות אחרי, המציאות כבר טפחה על פני והראתה לי שאין שום דרך קונבנציונלית לסייע לאבא שלי היקר, כל מה שנותר לי הוא לצפות בו מתייסר ומתכונן למותו".
ד"ר אלכסנדר הבינה שהיא ומשפחתה נכנסו לסטטיסטיקה העגומה של המציאות הרפואית. כ-95% מהאנשים בעולם סובלים מבעיות בריאות, לשליש מהם יש יותר מ-5 מחלות. למרות הרפואה המתקדמת, ברובן המכריע של המחלות, ניתן רק להקל על הסימפטומים או לשמור על מצב יציב. כך למשל כשמדובר בלחץ דם, סכרת,מחלת קרוהן, מיגרנה, פיברומיאלגיה, סרטן או מחלות כרוניות אחרות.
למעשה, בכל רגע נתון, מיליונים של אנשים מסביב לגלובוס סובלים מכאבים ומחלות שהרפואה טרם מצאה להם כל פתרון, מלבד הקלה נקודתית על הכאב המתלווה.
ההבנה, כי עם כל התארים והכלים שברשותה, לא הייתה לה דרך לרפא את אביה האהוב, טלטלה אותה. זה הרגע שבו היא הבינה שחייבת להיות דרך נוספת לרפא אנשים, מדויקת יותר ובעלת יכולת ריפוי מהשורש.
המחלה מדברת, אנחנו צריכים רק להקשיב לה
"הבנתי" מספרת ד"ר אלכסנדר "שהמחלה היא למעשה תגובה ביולוגית להפרת חוקי החיים הבסיסיים, היא ניסיון של הטבע להחזיר אותנו למסלול של בריאות פיזית ונפשית. לכן, לא משנה כמה נתעלם ממנה או נחפש תרופות מהירות לפתרון מידי, הדרך היחידה להגיע לריפוי מלא היא להבין את המקור האמתי והפנימי של המחלה. להבין את הסיבה האמתית להופעתה, את המשמעות שלה, להכיר את עצמנו לעומק".
"הסתכלתי גם על עצמי, הבנתי פתאום שגם המיגרנות שמהן אני למשל סבלתי כל השנים מבלי לקבל כל פתרון רפואי למעט כדור להקלה על כאבים, גם הן רק סימפטום, המחלה דיברה איתי, אבל אני לא ידעתי להקשיב לה"
" עולם הרפואה מתמקד בלמצוא את הפתרונות הטובים ביותר לסימפטומים, אבל אף אחד לא עסוק בלהבין את שורש הבעיה, מהיכן בעצם צמחה המחלה"
איך זה השפיע עלייך באופן מקצועי?
"משהו בתוכי השתנה, אמנם המשכתי להתהלך מתוקף תפקידי בבתי החולים, אבל פתאום ראיתי את הסיפורים שמאחורי התיקים הרפואיים שנהגתי לעיין בהם לצורך המחקרים הקליניים" היא מתארת "פתאום ראיתי שכל המחלות והניתוחים הם רק דרך לספר סיפור של כאב נפשי אינסופי.
רציתי לצעוק לכל הרופאים, אתם לא רואים את הסיפור? אם למשל, רואים מטופלת שסובלת מ-5-6 מחלות שונות, מקבלת כ-10 סוגי תרופות, עברה 5 ניתוחים שונים ונמצאת בדיכאון קליני, הרי יש כאן סיפור מאחורי הדברים, יש כאן סבל נפשי אמיתי, וחייבים להסתכל לו בעיניים"
מהרפואה הקונבנציונלית לרפואה ההוליסטית
בשלב הזה החליטה ד"ר אלכסנדר לצאת למסע של מחקר אישי, מה שבדיעבד יתברר כמסע חייה. עם ההבנה המצערת שלעולם הרפואה הקונבנציונלית אין תרופה לרוב המחלות בעולם, היא הסכימה לבדוק מה יש לרפואה ההוליסטית להציע.
"הייתי מאד ספקנית" היא מתארת "מפסגת עולם הרפואה של הקהילה שאליה השתייכתי, כל המטפלים האלטרנטיביים תמיד היו נראים לי רחוקים מהמקצוע שלי.
איך באמת קרה השינוי?
"לאט הסרתי את ההתנגדויות והתחלתי ללמוד שיטות שונות של רפואה הוליסטית. עשיתי את זה בצורה מאד ספקנית, דרשתי כל הזמן להבין מה המקור לכל שיטת ריפוי, מה הבסיס עליו נשען הריפוי, אבל ככל שחלף הזמן הסכמתי יותר ויותר לקבל את התובנות שיש לעולם הרפואה ההוליסטית מה להציע". היא צוחקת.
"הבנתי שהבריאות מתחילה בנפש. כשמחלה מתפרצת זה פשוט מעיד על כך שיש סתירה גדולה בין הגוף לבין הנפש, הרגש והנשמה. כשהמחלה מופיעה, זה הזמן שבו הגוף לא יכול להכיל יותר את הסתירות הפנימיות.
בנוסף הבנתי שכדי לרפא מישהו, אין אפשרות להתייחס אליו רק במימד הפיזי כמו שקורה בבדיקת רופא שגרתית. חייבים לקחת את המכלול השלם שלו על אכזבות הנפש, החרדות, הסטרס, החיים שהאדם עבר ולחבר את כל הנקודות יחד".
אז המחלה הכרונית היא לדעתך רק קריאת השכמה?
"כן, היום אני מבינה שהמחלה היא לא טעות טבע, לא סטטיסטיקה, גנטיקה, עונש מהשמיים או מזל רע. מחלה היא תגובה ביולוגית מדויקת וממוקדת של הגוף למשבר פנימי או סטרס שאדם לא הצליח לפתור בעצמו בזמן אמת".
"אנחנו חייבים להבין את המקור הפנימי והנפשי של מחלה, בעיקר מחלה כרונית. הרי באופן ביולוגי הגוף מתחדש כל כמה זמן וכל התאים תוך כמה שבועות, אם זה כך, איך זה שהמחלה נשארת? הסיבה היא שיש בתוך הגוף זיכרון, טראומה, משבר, יש בתוכנו מקום שהוא עדיין חולה, וזה מקור המחלה האמיתי הפנימי שלנו. זו הסיבה שלשיטה שבה אני מטפלת קוראים "רפואה מודעת" כי הדרך לריפוי עובר במודעות".
לחבר בין כל הנקודות
מאז שנת 2004 כאמור, ד"ר אלכסנדר היא בעלת תואר דוקטור למדעי רפואה (PhD) מאוניברסיטת תל אביב. כיום היא בשלבי סיום של תואר דוקטור לרפואה אינטגרטיבית (IMD) מאוניברסיטה בארצות הברית. היא החליטה להקדיש את חייה לשליחות והבנה כיצד ניתן לסנכרן כחלק מהליך הריפוי בין כל הרבדים של הפיזי, הרגשי, הנפשי והרוחני.
אמנם היא ממשיכה בתפקידה כחוקרת קלינית, אך לצד זאת כיום היא מנהלת קליניקה לרפואה מודעת שבה היא משתמשת במגוון שיטות טיפול הוליסטיות שונות ומיישמת אותם בשילוב הידע הנרחב שלה מהרפואה המערבית.
לרפא מהשורש
במדריך מפורט שכתבה בשם "ההחלמה מתחילה ממני" מציעה ד"ר אלכסנדר ידע למציאת מקור רגשי למחלות פיזיות. במדריך מופיעות מחלות כרוניות כגון: אלרגיה, אסטמה בלוטת התריס, הפרעות קשב וריכוז, יתר לחץ דם, מיגרנה, מחלות ילדים, חוסר שינה, מחלת קרוהן, כאבי מחזור, סוכרת, פיברומיאלגיה, סרטן ועוד.
כאשר לצד כל תיאור מחלה מובא הסבר לאיזו סיבה רגשית או משבר עשויה המחלה להתחבר. כך שכל אדם יכול לחבר בקלות בין הידע במה הוא חולה לבין ההבנה מה השורש הרגשי והנפשי למחלה שלו.
איזו בשורה את מביאה בשיטת הטיפול שלך?
"להרגשתי, כיום יש מעט מאד רופאים קונבנציונליים שלוקחים את מכלול הנפש בחשבון ומעט מידי מטפלים אלטרנטיביים שמביאים איתם ידע רפואי נרחב והבנה של גוף האדם. אני משתדלת להוות את הגשר הזה בין עולם הרפואה הקונבנציונאלית לעולם הרפואה ההוליסטית, ואני בטוחה שזה הכיוון שאליו עתיד עולם הרפואה כולו לצעוד".
"הרבה פעמים כשאדם מגיע לתובנה בקליניקה שלי, מה מקור המחלה שלו, הוא מיד שואל את השאלה הבאה "ועכשיו מה עושים עם הידע הזה", "איך מטפלים?", "אני מבין עכשיו שהמחלות שלי מקורן מהנפש, אבל עכשיו מה?"
כאן מגיעה ההכוונה שלי, באיזה מסלול של רפואת גוף-נפש מומלץ לבחור לצורך הריפוי. אם אין הכוונה, אנשים יכולים להסתובב שנים בעולם בניסיון למצוא את שיטת הריפוי המדויקת להם, המטרה שלי היא לחסוך מהם נסיונות כושלים ולעשות אותו עבורם"
מה ההבדל בינך לבין פסיכולוג?
"פסיכולוג מעצם המקצוע שלו לא מתמקד בתהליכים הפיזיולוגיים שמתרחשים בגוף האדם. גם עצם הידיעה עצמה על משבר כזה או אחר לא מרפאת, ברגע שאתה יודע מה המקור אתה צריך לצאת למסע ריפוי ולעשות צעדים. צריך להתאים את הטיפול הנכון למטופל, לכוון אותו לשיטה המדויקת עבורו, לחבר בין עולם הרפואה המערבית ולהתאים לו טיפול אלטרנטיבי ספציפי שמתאים לו כאן ועכשיו."
מה את עושה בימים אלו?
"מלבד העבודה בקליניקה, אני משלימה כעת תואר דוקוטור נוסף, והפעם לרפואה אינטגרטיבית באוניברסיטה בארצות הברית. הנושא שבו בחרתי להתמקד בעבודה המחקר שלי הוא 'ניסים רפואיים' אנשים שהרופאים התייאשו מהם ובכל זאת למרות הכול וכנגד כל הסיכויים הם החלימו.
"רציתי להבין מה משותף בין אלה שמחלימים גם אחרי שהרופאים מרימים ידיים. מה יש להם שאין לאחרים. חקרתי "נסים רפואיים" רבים, והבנתי שהמכנה המשותף שלהם מצוי בחוט הדק שבין חיים למוות".
מה התובנות שעולות מהמחקר?
"גיליתי שכדי להפוך לנס רפואי, לא מספיק רק לא להיות חולה, חייבת להופיע גם התשוקה לבריאות.
ההגדרה לבריאות שנוסחה בשנת 1946 על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) היא, כי בריאות הוא מצב של רווחה גופנית, נפשית וחברתית מושלמת ולא רק היעדר מחלה"
"כל מי שהחלים ממחלות קשות ידע דבר אחד: כדי להחלים יש לבחור בחיים. לא הייתה להם דרך אחרת. היום אני יודעת שאין אמצע בין חיים למוות, במיוחד כשמדובר במחלות, ואותם אנשים פשוט בחרו לחיות".
מה התכניות לעתיד הקרוב?
בימים אלו לצד העבודה בקליניקה אני גם במסע הרצאות בנושא רפואה אינטגרטיבית מודעת וכמו כן עסוקה בכתיבת ספר בנושא, אני מקווה שאוכל להגיע עם המסר החשוב הזה לכמה שיותר אנשים.
להזמנת ייעוץ ראשוני חינם, סדנה או הרצאה של ד"ר נאידה אלכסנדר. לחצו כאן