דורית חרמון היא אשת חינוך מעל שני עשורים. ביום יום שלה היא מלווה צוותי חינוך ומנהלים ומשמשת כיועצת ארגונית. בהכשרתה היא גם מדריכת הורים ומחברת הספר "בשביל הסמכות, הדרך להורות מאושרת, בטוחה ורגועה"
הכתבה מפורסמת בשיתוף דורית חרמון
"המורה פשוט לא מבינה את הילד", כמה פעמים אמרתם את זה לעצמכם על הילד הפרטי שלכם או שמעתם את זה מהורים בכיתה שלכם?. כמה פעמים הרגשתם כמורים שאתם פשוט לא מצליחים לגייס את ההורה לשיתוף פעולה כי משהו בתקשורת חסום?

הקשר בין המורים להורים הוא קריטי ולטובת הילד, אבל הרבה פעמים למורים יש קושי לנהל אותו בעיקר אל מול הורים מתערבים או תוקפניים. דורית חרמון, אשת חינוך, מדריכת הורים ומנהלת את מרכז הורות בבת ים, מעניקה הרצאות וסדנאות למורים שבהם היא מעניקה להם כלים לדיאלוג בריא, עם הורים לילדים מאתגרים, שיאפשר שיתוף פעולה מלא בין הצדדים. המפתח להצלחה עם הורים מתחיל כאן.
להזמנת הרצאות או סדנאות עם דורית חרמון
המשולש של הורה-מורה-ילד תמיד העסיק את מערכות החינוך. כולם מסכימים ששיתוף פעולה ודיאלוג מתמיד, חיוניים לקידום הילד והצלחתו. יחד עם זאת הרבה פעמים למרות שברור לכולם ששיתוף פעולה הוא חשוב, העומס ו"הטייס האוטומטי" מקשים לייצר דיאלוג מפרה או לקבל כלים ליצירת שיח מצמיח.
התסכול מצוי בשני הצדדים, ובאמצע נמצא ילד אחד, מוקף בהורים וצוות חינוכי, שחולקים מטרה משותפת: חינוך מצמיח, אקלים חברתי טוב, חווית לימוד באווירה נינוחה והישגים. למשוואה הזו חשוב להוסיף דיאלוג בריא תקשורת פתוחה והבנה עמוקה של השותפים למעשה החינוך, ההורים.
כלים לבניית אימון ודיאלוג מיטבי
דורית חרמון יוצאת מידי יום מביתה בתחושת שליחות, להרצות ולהדריך צוותי חינוך ברחבי הארץ – איך לייצר מחוברות ולגשר בין מורים- הורים ותלמידים, ועל ידי כך, לבנות שיתופי פעולה בין כל קודקודי המשולש הרצון הוא להעניק לצוותי ההוראה כלים לראיית האחר, להפחית קונפליקטים, להכיר באופן מעמיק את ההורה וכמובן לקבל כלים לבניית אמון ודיאלוג מיטבי.
"המטרה שלי היא לייצר חיבור בין שני העולמות, ההוראה וההורות, שיאפשר תקשורת מקרבת ודיאלוג, ובעיקר לעזור להורים להרגיש שותפים למלאכת החינוך של הילד ושווי ערך מול המערכת. החוויה שלהם מול מערכת החינוך הרבה פעמים היא קשה, מתסכלת, שוחקת ואני עובדת עם הצוותים החינוכיים כדי לתת להם כלים לשפר את החוויה הזו של ההורים ובעיקר לקדם ביחד את הילד ".
"העבודה היא עם הצוותים החינוכיים כי הם השגרירים בעיני לשיפור החוויה של ההורים" מסבירה חרמון. "אני מעבירה את הצוות תהליך בו הוא מקבל עוד כלים ליצירת קשר וחיבור עם ההורים, ומשם, ההתגייסות שלהם היא טבעית, מדויקת, הם חשים מחויבות כלפי הילד וכבוד הדדי כלפי המוסד החינוכי וצוות המורים."
בעצם, מתוך הבנת האתגרים וחיבור בין עולם החינוך והייעוץ הארגוני, את מאפשרת למורים והורים כלים ל WELL BEING , ליצירת אקלים כיתתי נעים, הנעה שלא ממקום של סמכות בהכרח, ואפילו יכולת ניהול וצמיחה ממשברים.
"בהחלט. אחד הדברים שאני מסבירה לאנשי חינוך זה שאם הם רוצים לקדם דיאלוג מיטבי ושותפות הורית, בעיקר עם הורים לילדים מאתגרים, הם צריכים להתחבר לנקודת המבט של ההורה ולא לנקודת המבט שלהם. אנחנו לעיתים חוטאים בניסיון לשכנע את ההורה בצדקתנו. אבל אם זה לא נכון לערכים שלו, ליכולות שלו ולתפיסת עולמו, זה לא יובן אצלו."
לא לכל ההורים יש את אותן יכולות, ואני מלמדת איך לשאול את השאלות הנכונות שיעזרו למורה להבין מי האדם שמולו. אני משתמשת בכלים מעולם הייעוץ הארגוני, כדי להעניק זווית חשיבה יישומית לצוותים ולמנהלים בתקשורת עם ילדים והורים."

הרבה הורים מצויים בחוויה של חוסר אונים מול המערכת. איך המורים יכולים לסייע?
"להבין אותו, לעודד אותו ולראות מה הוא כן עושה בסדר. חשוב להבין שהורים לילדים עם אתגרים במערכת החינוך חווים תחושה של כישלון הרבה פעמים, אשמה ואת הכעס שלהם מוציאים על הצוות, שנחשב למי "שאשם" בקשיים של הילד. הדבר הראשון שאני אומרת למורים לעשות בתחילת שנה זה לייצר אמון עם ההורים ולהשקיע זמן בהערות חיוביות על הילד המאתגר, לשלוח הודעות טובות אפילו על משהו קטן שהוא עשה ולייצר אמון. אין דבר שעוצר נשימה של הורה לילד מאתגר מלראות את השם של המחנך על צג הטלפון, כי ברור שזה לא הולך להיות טוב."
מה כולל תהליך הליווי?
"תמיד כשאני מתחילה תהליך ליווי בבית ספר, אני פוגשת בשלב הראשון את ההנהלה ומבינה מה האתגרים שעומדים לרשותם ומה הצורך. כל הרצאה/סדנה מותאמת לצוות החינוכי כדי לתת את המענה המיטבי. בתהליך אני תמיד מתחילה בחיבור לנקודת המבט של ההורים לילדים מאתגרים ומשם מתאימה את הכלים. למשל זיהוי סגנון התקשורת של ההורה ושל עצמם, הדרך שלהם לניהול קונפליקט, מודעות לגבולות וגם לסולם הערכים שלהם בדיאלוג עם הורים וגם המקום שבו ההורים לילדים מאתגרים מפעילים אותם לפעמים. זיהוי המקומות בהם ההורה לפעמים "מקפיץ" אותי מאפשר שינוי גדול בשיח."
"אני עוזרת להם לפרק סיטואציות של קונפליקט. להבין מי הם בתוכו, איפה זה פוגש אותם ואיך אפשר להתנהל אחרת בלי להיגרר לצעקות, כעס וחוויה של חוסר כבוד וזלזול מצד ההורה. בעיניי להיות מורה, טוב זה להצליח לייצר שיתוף פעולה עם הורים לילד מאתגר או עם הורים מאתגרים ולא רק עם מי שזורם לך איתו, כי מי שזורם איתו, זה מאד קל".
"אחד הכלים הראשונים אותו אני מציגה לצוותי החינוך הוא שאלון שבניתי, שמאפשר להם לבדוק עד כמה הם מכירים את ההורה שנמצא מולם. מה האתגרים שלו, איך נראות שעות אחר הצהריים עם הילד, מה השלב שבו הוא נמצא בחיים, מה הזמינות שלו וגם מה חשוב לו. אני מאמינה שידע זה כוח וככל שנכיר טוב יותר את ההורה נוכל ביחד למצוא את הדרך לקדם את הילד."
"לפעמים מורים אומרים לי 'אנחנו לא מנחי הורים', אבל אין צורך בזה. אני תמיד אומרת להם, תהיו בקשב, בדיאלוג, דעו לשאול את השאלות הנכונות, תתכוננו לשיחה, חשבו מה התוצאה שתרצו להשיג, בואו עם מטרה אחת, נהלו מעקב ותגלו שכל השיח משתנה לטובה."

איזה סוג של קונפליקטים נפוצים?
"למשל, מורים רוצים שהורים ישבו עם הילד על שיעורים או יוודאו שהוא עושה אותם. אבל אם הורה עובד אחה"צ או מטופל בעוד ילדים קטנים היכולת שלו שבת עם הילד על שיעורי הבית או להתאמן איתו על קריאה מצומצמת. בעיני, לא יעזור לומר לו שהוא צריך לשבת עם הילד ולקדם אותו בלימודים, כי הוא לא יכול לעשות את זה. אני מציעה במקום לתת לו הנחיות לא ריאליות, לחשוב יחד איתו מה כן אפשר לעשות, לייצר חשיבה משותפת ולעבור ממונולוג לדיאלוג."
"חשוב להבין שההורה אינו משוחרר מהתפקיד החינוכי, אלא שאנחנו כאנשי מקצוע יכולים ביחד אתו לחשוב על פתרונות מציאותיים ביחד. אחרת, נוצר מעגל של -full גז בניוטרל שבו אנחנו אומרים להורה שוב ושוב מה לעשות וזה כמובן לא קורה."
"או הורים שצועקים על צוות חינוכי, מדברים לא יפה, פה אני תמיד אומרת למורים, זו האחריות שלכם לשים את הגבול, לסיים את השיחה, כי לאף אחד אין זכות לדבר אליכם בצורה לא מכבדת. יחד עם זאת תזכרו שההורה מוצף, חרד, מרגיש חסר אונים ולכן למחרת אתם תצרו קשר שוב ותנהלו שיחה ממקום מכבד. מה שחשוב בעיני זה לסיים את השיחה ולא להרגיש תחושה של זלזול וחוסר כבוד כי זה מה שמייצר שחיקה."
עם איזה רקע מקצועי את מגיעה?
"22 שנה הייתי מורה, הגשתי מאות תלמידים בסיכון לבגרות בהיסטוריה ואז עברתי להדריך צוותי חינוך כשמקביל למדתי הדרכת הורים במכון אדלר. ההיכרות עם מערכת החינוך מצד אחד ועם הורים מהצד השני מאפשרת לי להיות הגשר בין השניים. אני גם אמא לשני בנים במערכת החינוך שחווה אתגרים משל עצמה עם המערכת וגם בהורות."
"בנוסף, עשיתי גם תפקידי מטה במשרד החינוך והעברתי מאות שעות מול תלמידים וההורים שלהם, כך כאשר אני מדברת על עבודה עם הורים או ניהול כיתה, אני מדברת מניסיון של מה שקורה בשטח ומבינה את עולמם של המורים, שעושים עבודת קודש בעיני. אני מבינה גם את עולמם של ההורים לילדים מאתגרים כי אני מנחה אותם באופן פרטני אצלי בקליניקה ושומעת כל האתגרים עם המערכת."
ומה התמורה שזה מעניק להנהלה וצוותי החינוך של המוסד עצמו?
"קודם כל well being לצוות החינוכי. אם יש משהו ששוחק אנשי חינוך ומתסכל אותם זה כשאין תקשורת טובה עם הורים. לפעמים מספיק הורה אחד או שניים בכיתה שמאתגרים את המורה כדי לעבור שנה קשה, מתסכלת שגוזלת משאבים ואנרגיות. אני מלמדת מורים להצליח לקדם דיאלוג דווקא עם ההורים האלה ומתוך כך להרגיש רווחה נפשית ותחושת מסוגלות, שהם הבסיס להנאה ואח"כ כלים לתקשורת מיטבית בין בני אדם בכלל וגם עם הורים. התהליך כולו מלווה בכלים לישום מיידי בשטח ובונה את החוסן הנפשי של הצוות החינוכי."
"בנוסף הדיאלוג עם ההורים משתפר משמעותית וכל המחקרים מדברים על כך שאחד הדברים שהופכים בית ספר למצליח הוא שיח מיטבי עם הורים."
איך יודעים שהתהליך הצליח?
"כשאני מסיימת הרצאה ואומרים לי שזה היה משמעותי, שהם מבינים עכשיו יותר את ההורים. כשאני משוחחת עם מורה שמספרת לי שבסיטואציה של צעקות וקונפליקט היא הצליחה להכיל את ההורה ולא להתפרץ או לשתק את השיח."
"כאשר מורה אומרת לי שהיא עכשיו מכירה את ההורה הרבה יותר טוב ויכולה ביחד איתו לחשוב על פתרונות ובעיקר שהחוויה של מורים מהשיח עם הורים היא חוויה של שיח אפקטיבי ומשמעותי."
להזמנות הרצאות והדרכות של דורית חרמון לחצו כאן