הטחינה היא אחד המקורות האולטימטיביים לסידן וברזל, ושמן הזית נחשב לאנטי מחמצן מופלא המסייע בסילוק הכולסטרול הרע, העלאת הכולסטרול הטוב וקליטת ויטמינים חיוניים לגוף
כדי להתכונן לקראת עונת ההצטננויות וימי הקור, חשוב לשלב את שניהם בנדיבות במטבח שלנו. נכון ששניהם עתירי קלוריות, אבל בשימוש מבוקר ומרוסן, הם מחוללים נפלאות גם בטעם של התבשילים, הסלטים והממרחים, וגם במערכת החיסונית. את הציבור הישראלי כבר לא צריך לשכנע בכך. הפכנו לעם של צרכני שמן זית בכמויות, ואין שולחן בארץ ללא "ניגובים" של חומוס-טחינה.
בימים אלה אוצרים בבתי הבד ברחבי הארץ יבול חדש של שמנים, עם תום המסיק, ומוצרים חדשניים של טחינה, עם תוספות של זרעים וגרעינים, גם הם נשלחים למרכולים.
"בית הבד של הגולן" פותח עכשיו את שעריו במרכזי המבקרים שלו בנמל הדייגים בעין גב, ובקצרין שבגולן, כשהבאים שומעים סיפורים על הזית והשמן, מתנסים בתהליך הפקת שמן כתית בשיטות קדומות ובמכונות חדישות, טועמים ולומדים להבחין בין סוגי השמן השונים ומוזמנים לחנות המפעל בה מוצגים הקרמים ומוצרי טיפוח של המותג Olea essence המועשרים בשמן זית כולל קרם ידיים וקרם רגליים, סבון פילינג, שמנים ארומטיים ועוד. סיור כזה עולה 14 שקלים ליחיד.
באותה הזדמנות לומדים להכיר את שלושה המוצרים החדשים של בית הבד של הגולן, שמן זית עם בזיליקום, שמן זית עם לימון ושמן זית עם שום. הם משווקים בפחיות מאוירות ועולים 99 שקלים ל-400 מ"ל.
גם ביד מרדכי זו העונה הבוערת הנמשכת עד חנוכה. הצוות של ידי מרדכי ניסח כללי יסוד ברכישה ובאחסון נכונים של שמן זית:
א. קונים רק שמן מכבישה קרה,שאי בו תוספת של חומרים כימיים.
ב. קונים רק שמן בעל חמיצות נמוכה מ-0.8%. ושיש על האריזה שלו תו תקן.
ג. מאחסנים שמן זית במקום קריר ואפל ולמשך שנה בלבד.
ד. צורכים 3 כפות שמן ליום, לפי ה-FDA האמריקאי כדי להקטין את סכנת מחלות הלב.
תאומתו הבריאותית של שמן הזית היא הטחינה המשמשת מקור מצוין לברזל, מגנזיום, אומגה 3, אומגה 6 וסידן. בית הבד הגלילי "סבא חביב" מקיבוץ פרוד, משיק בימים אלה עם בשם "טחינה +" המורכבת מטחינה גולמית אתיופית –(100% שומשום) עם ארבע תוספות בריאותיות: טחינה+ עם גרעיני דלעת, טחינה+עם זרעי קצח, טחינה+ עם זרעי פשתן וטחינה + עם זרעי צ'יה. אנשי פרוד מספרים שהם פיתחו שיטת טחינה של זרעי השומשום המפחיתה את אחוזי השומן במוצר הסופי בלי להפחית את יתרונותיו.
הטחינה שלהם נמכרת ברשת עדן טבע מרקט, בחנויות מתמחות ברחבי הארץ, וגם בהספקה עד הבית בטלפון- 04-6991888 או באתר- http://www.sabahabib.com. מחירה 15 שקלים ל-400 גרם.
טחינה גולמית איכותית נוספת, בכשרות מהודרת (בד"ץ העדה החרדית), יש למותג "טחינת אל-ארז" מנצרת. ניתן למצוא אותה במעדניות, בתי טבע ורשתות בארץ ובעולם בכ-14 עד כ-16 שקלים ל-500 גרם. ג'וליה זהר, בעלת המפעל, הסכימה לחלוק איתנו את המתכון הבריאותי המיוחד שיש לה לעוגיות טחינה.
חומרים:
500 גרם קמח רגיל או מלא. שקית אבקת אפייה. 200 גרםזרעי אניס. 200 גרם שומשום מלא. 200 גרם סוכר. 200 מ"ל מים. 200 מ"ל שמן זית. 250 גר' טחינה גולמית.
ההכנה:
שוטפים את האניס ומייבשים היטב, אפשר בחום נמוך בתנור. חצי מהכמות טוחנים.
מערבבים בקערה קמח, אבקת אפייה, האניס השלם והטחון והשומשום.
ממיסים את הסוכר במים.
מוסיפים את השמן לתערובת הקמח ומערבבים בידיים. מוסיפים את הטחינה ולבסוף את המים והסוכר.
יוצרים כדורים קטנים ומשטחים מעט על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה. אפשר לקשט כל עוגייה בצנוברים או בשקדים.
אופים כ 20 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות. מצננים שומרים בכלי סגור היטב.