ב-17 וב-18 במאי 2016 יתקיים בסינמטק ת"א, פסטיבל וכנס בינלאומי לציון 100 שנה למותו של הסופר שלום עליכם. הפסטיבל יכלול מופעי מוסיקה, מרתון סרטי יידיש, תיאטרון, הרצאות ויריד יידישקייט. בין המשתתפים: חווה אלברשטיין, דבל'ה גליקמן, רונה קינן, שלומי שבן, שחקני תיאטרון יידיש מניו יורק, השף שמיל הולנדר, מנדי כהאן, אסתי ניסים ועוד
גם מאה שנה אחרי מותו, במאי 1916, שלום עליכם הוא עדיין אחד הסופרים היהודיים הפופולאריים ועם זאת האנינים ביותר.
במופע הפתיחה המיוחד של הפסטיבל ישתתפו בין היתר, חוה אלברשטיין, דבל'ה גליקמן, רונה קינן, שלומי שבן, שחקני תיאטרון יידיש מניו-יורק ואחרים.
במקביל, מהלך הפסטיבל, יופעל ברחבת הסינמטק יריד יידישקייט, ברוח שטעטעלית-תל אביבית, היריד שיהיה פתוח לקהל הרחב, יציע בין היתר דליקטסים מהמטבח המזרח-אירופי שיכין השף שמיל הולנדר, דוכני מזכרות, ספרים נדירים, תקליטורי יידיש, ולהקות כלייזמרים. באולמות הסינמטק יתקיים מרתון סרטי יידיש, עם סרטים שנעשו על פי חייו ויצירותיו של שלום עליכם וסרטים העוסקים בתרבות היידיש במאה ה-21.
הפסטיבל מתנהל תחת ניהולה האומנותי של אתי אנטה-שגב.
הפסטיבל הוא חלק מכנס בינלאומי לזכרו של שלום עליכם, שמקיים מרכז "דעת המקום" באוניברסיטה העברית בירושלים, יחד עם המכון ללשון, לספרות ולתרבות יידיש ע"ש משפחת גולדרייך באוניברסיטת תל אביב.
בכנס ייקחו חלק מבכירי חוקרי תרבות וספרות יידיש בעולם ובארץ, שיבחנו את תרומתו של שלום עליכם לתחומי הספרות, הקולנוע והתיאטרון, וידונו בהיבטים שונים של יצירותיו, ובהם חיי העיירה היהודית לעומת העיר הגדולה, טיפוסי העיירה, ההומור היהודי, הנדודים, המסע, דמות המהגר בעיר הגדולה, ניו יורק והמהגרים, יהודי ספרד ויצירתו של שלום עליכם ועוד.
שלום עליכם הוא כינויו הספרותי של שלום רבינוביץ', שנולד בעיירה פריאסלב שבאוקראינה ב-1859 ומת בניו יורק ב-1916.
בילדותו למד ב"חדר", אך גם בבית ספר רוסי.

תחילת דרכו הספרותית של שלום עליכם, ב-1883, התאפיינה בחיפושי דרך טיפוסיים לסופרים יהודיים בשנים ההן.
האם לכתוב ביידיש, בעברית או ברוסית? האם לכתוב סיפורת, מחזות או שירה?
בסופו של דבר הבין שלום עליכם שכוחו יתגלה ביידיש, בשפה המדוברת בפי מיליוני היהודים במזרח אירופה בשנים ההן. היו אלה שנים של שינויים מהירים בחיי היהודיים, שעמדו בסימן ההיפתחות לתרבויות העולם, המעבר לעיר הגדולה וההגירה לאמריקה.
תהליכים מורכבים אלה מצאו את ביטוים ביצירותיו הגדולות של שלום עליכם, שנכתבו לאורך שנים. שלום עליכם אמנם הצטיין במבטו ההומוריסטי, אבל פעמים רבות זה הומור שחור, גרוטסקי, מודרני להפליא, שעבר בהצלחה את מבחני הזמן.
תיאוריו המחויכים והנוקבים את הווי החיים היהודי במזרח אירופה, ובייחוד "האנשים הפשוטים" של השטעטל חיים ונושמים הרבה אחרי שהעולם הישן ירד לטמיון.
ספריו נפוצו במשך השנים במיליוני עותקים ובשפות רבות, ובאמצעותם התוודעו דורות של קוראים לסופר הגדול ולעולם שלא הכיר בעצמם. הדמויות שיצר – טביה החלבן, מנחם-מנדל ושיינה-שיינדל, מוטל בן פייסי החזן ועוד – ממשיכות לעורר את הדמיון לא רק בספרות, אלא גם בתיאטרון ובקולנוע.