אוריגמי ובובות: חווית מסע לעולם אחר
אמנות האוריגמי צופנת בחובה עולם שלם של תרבות, מחשבה ואפילו הפכה לסמל עולמי לשלום בזכות ילדה אחת בת 12. עכשיו תוכלו להתנסות באמנות הזו בפעילות ייחודית שתתקיים במוזיאון הרצליה. וגם: מופע בובות לילדים עם דמויות מפתח הנמצאות בדרך כלל מאחורי הקלעים של המוזיאון
לכבוד הסדנאות המיוחדות שמציע לנו המוזיאון בהרצליה אולי זו הזדמנות ללמוד משהו על האוריגמי: אוריגמי (ביפנית: 折り紙) היא אמנות קיפולי נייר. מקור השם כשמו כן הוא, גם ביפנית, בצירוף המילים 折り ("אוֹרִי", קיפול) ו-紙 ("קַאמִי", פיסת נייר). השם "אוריגמי" נטבע ב-1880, בתקופה שבה התגבשה האמנות בצורתה המודרנית, אך האמנות עצמה החלה להתפתח זמן רב לפני כן. לאמנות האוריגמי משמעות תרבותית עמוקה בתרבות היפנית והסינית ששם החלה והיא משמשת בטקסים שונים בדת השינטו, הנפוצה ביפן. לאחר פתיחת גבולותיה של יפן למערב בסוף המאה ה-19 התפשטה אמנות האוריגמי לעולם כולו והפכה לחלק מתרבות הפנאי.

עטיפת מתנות טקסית כמקצוע לחיים
על מסורת השינטו הנייר מסמל טוהר וגם נחשב לחלק חשוב בתרבות יפן שבה הוא משמש לבניית קירות פנימיים בבתים, כחומר גלם למניפות ולקליגרפיה. במקור שימש האוריגמי בשינטו ליצירת "נושי", קיפולי נייר לבן ששימשו למתנות כברכה למזל טוב בצירוף תשורות מזון. מנהג זה התפתח לדרגה גבוהה של מורכבות וטקסיות עד כי עטיפת מתנות דרשה איש מקצוע המתמחה ב"צ'וצומי" (עטיפת מתנות טקסית).
העגור והילדה שביקשה שלום עולמי
בשינטו יש חשיבות מיוחדת לקיפול העגור. העגור מסמל הגשמה של משאלות, הצלחה ובריאות, ועל פי המסורת, קיפול של אלף עגורים מאפשר הגשמה של משאלה. במאה ה-20 קיבל קיפול העגור גם משמעות של שלום, לאחר שב- 1955 סדקו ססקי, ילדה בת 12 מהירושימה, ניצולת פצצת האטום, חלתה בלוקמיה והחליטה לקפל אלף עגורים מתוך משאלה לשלום עולמי. לאחר מותה של ססקי התפרסם סיפור חייה והיא הפכה לגיבורה לאומית יפנית. סיפור חייה של ססקי היה למקור השראה לרבים והוביל למסורת של קיפול עגורים כסמל של תנועות שלום ברחבי העולם כולו.
סדנאות האוריגמי במוזיאון הרצליה יתקיימו בהנחיה אישית של האמנית מירי גולן וצוות המרכז הישראלי לאוריגאמי, חוויה ברוח החזרה לבית הספר, יצירת עפרונות צבעונים מנייר, קופסה לכלי כתיבה מנייר, מחברת סודית מקופלת, משחק וחקר בגיאומטריה.
ובינתיים, אפשר להתחיל להתאמן….
ואם עשינו לכם חשק, אז הנה בינתיים, מצאנו עבורכם מקום בעזרתו תוכלו להתחיל להתאמן על קיפולי אוריגמי:
http://www.snopi.com/origami/origami.asp
וגם: מאחורי הקלעים במוזיאון
המוזיאון בהרצליה מציג תערוכות מתחלפות של אמנות עכשווית. אבל מה קורה מאחורי הקלעים של המוזיאון? חשבתם פעם? הצצתם פעם? אמן המיצג והבובנאי מוטי ברכר ייקח אתכם לסיור תיאטרלי עם דמויות מפתח הנמצאות בדרך כלל מאחורי הקלעים של המוזיאון עם הילד פאקו. פאקו יוביל את הילדים לסיור במוזיאון למפגשים מפתיעים עם יצירות אמנות, עם אמנית, אספן, אוצרת, שומר המוזיאון ואב הבית.

איפה ומתי?
מפגשים לילדים עם האמן הבובנאי מוטי ברכר
סיור תיאטרלי שהוא כולו חוויה במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית
יום שבת- 22.8 בשעה 11:00
יום שבת- 29.8 בשעה 11:00
אורך הסיור כ- 45 דק'. מיועד לילדים בגילאי 7-12.
ההשתתפות בסיור בהרשמה מראש. מספר המקומות מוגבל. כרטיס – 25 ש"ח.
פרטים והרשמה במייל- [email protected]
סדנאות קיפולי נייר ברוח החזרה לבית הספר
יום שבת – 22.8.2015
סדנה 1 – בין השעות : 11:00 -10:00
סדנה 2 – בין השעות : 12:00-13:00
עלות הסדנה לילד: 35 ש"ח – עלות הסדנה להורה: 25 ש"ח
מומלץ להירשם מראש ולהבטיח מקום בסדנאות במרכז לאוריגמי – http://www.origami.co.il/
או במוז"ה – [email protected]
למידע נוסף- מוזיאון הרצליה- טל´: 09-9500762
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית – רחוב הבנים 4 – הרצליה
